V četrtek, 25.1.2024, smo v Knjižnici Kočevje prisluhnili predstavitvi magistrskega dela Svita Brudarja z naslovom: »USPEŠNOST POMLAJEVANJA IN NEGA MLADOVJA NA POVRŠINAH, PRIZADETIH PO UJMAH NA KOČEVSKEM«.

Svit je bil dijak Gimnazije in srednje šole Kočevje. Študiral je na Biotehniški fakulteti,  smer  Gozdarstvo in obnovljivi gozdni  viri. Dve leti je prejemal štipendijo Pahernikove ustanove, ki jo dobijo najboljši študenti. Najboljši študent letnika je bil kar 4x. Diplomiral in magistriral je z desetko. Zdaj opravlja pripravništvo na Zavodu za gozdove Slovenije.

Na predstavitvi smo izvedeli, da naravne ujme v kombinaciji s podnebnimi spremembami postajajo pomemben vplivni dejavnik na gospodarjenje z gozdovi. V svetu obstajajo različni načini umetne in naravne obnove gozda, ki so si v nekaterih principih podobni, ponekod pa se razlikujejo. Zaradi tega je Svit temo svoje magistrske naloge usmeril v analizo več različnih načinov ocene uspešnosti obnove gozdov. Različni gozdovi so se namreč sposobni različno uspešno obnoviti po vremenskih motnjah različnih intenzivnosti. Objekt raziskave je bil zastavljen na Kočevskem območju, natančneje v gozdovih za vasmi Stara Cerkev, Konca Vas, Gorenje ter Koblarji. Svit nam je predstavil svoje raziskave, rezultate in neposredne zaključke.

V četrtek je bila čitalnica naše knjižnice polna. Poleg sorodnikov, prijateljev, sovaščanov je bilo tudi veliko poslušalcev iz stroke. Razvila se je nadvse zanimiva in poučna debata. Tudi tokrat nas je Svitova mama Romana posladkala z res lepimi in dobrimi gozdnimi piškoti.

Lepo se zahvaljujemo Svitu in obiskovalcem za prijeten večer!