Uporaba elektronskih podatkovnih zbirk vam omogoča hiter dostop in enostavno uporabo želenih informacij. Do podatkovnih zbirk lahko dostopate od doma (dostop na daljavo) ali pa v naši knjižnici. V kolikor vir ni prosto dostopen, lahko do podatkovnih zbirk dostopate na daljavo s pomočjo svojega:

  • COBISS uporabniškega imena: številka članske izkaznice in
  • COBISS gesla: pridobite ga v knjižnici ali si ga sami ustvarite TUKAJ

 

Ebscohost RD nohtk

 

 

 

EBSCO host nudi dostop do velikega števila tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov: Academic Search Elite, Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, MEDLINE. Vključuje celotne tekste skoraj 3000 mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000 periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti… Servis EBSCO host omogoča iskanje, pregledovanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov. Uporaba servisa je za obiskovalce knjižnice brezplačna.

 

pressreader kvadrat nohtk

 

 

 

 

Zbirka PressReader vam omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja preko pametnih naprav z operacijskimi sistemi Android, iOS, Windows 8 ali BlackBerry 10. Preko portala LibraryPressDisplay lahko zbirko uporabljate preko dostopa na daljavo. Iz vaše zofe ali pa v mirnem okolju knjižnice lahko izbirate med več kot 4.000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.

 

Rezultat iskanja slik za tax fin lex

Na portalu Tax-Fin-Lex so na enem mestu zbrane informacije s pravnega, davčnega in računovodsko – finančnega področja. Portal Tax-Fin-Lex ponuja najbolj kompletne in ažurne informacije glede slovenske in EU zakonodaje, sodne prakse slovenskih sodišč, nasvete in vzorce družinskega in podjetniškega pravnega priročnika, davčne in finančne nasvete in članke, dokumente DURS, več kot 1.000 davčno-finančnih obrazcev in še mnogo več. Visoko dodano vrednost predstavljajo spremljanje dokumentov v časovni lestvici, vsak dokument ima določeno pravno podlago, opomnik davčno-finančnih obveznosti ter sprememb zakonodaje in izredna ažurnost.

 

onleihe

 

 

 

 

Onleihe je portal Goethe-Instituta, ki omogoča izposojo digitalnih medijev na daljavo. Uporabljajo ga lahko vsi zainteresirani uporabniki Mestne knjižnice Ljubljana s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so registrirani kot Onleihe uporabniki Goethe-Instituta. Dostopne so leposlovne in strokovne e-knjige za različne starostne skupine, zvočne knjige, izbrani materiali za učenje nemščine, dnevni časniki in časopisi v nemškem jeziku, glasba in filmi.

 

dlibLogo_2016_blackwhite

Digitalna knjižnica Slovenije – dlib.si je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvočnih posnetkov.

 

kamra_logo1

Kamra nudi dostop do informacij, dokumentov, slik in drugega gradiva, ki ga hranijo slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove

 

DEDI - Digitalna Enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem

DEDI je prva slovenska digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine. Ponuja pregled štirih vrst dediščine: nepremično, premično in živo kulturno ter naravno dediščino, in sicer v treh okoljih: v sklopu digitalne enciklopedije, v interaktivnem spletnem atlasu Geopedija ter v trirazsežnostnem geografskem informacijskem sistemu Gaea+.

 

europeana

Europeana je evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki. Ponuja dostop do evropskih kulturnih zakladov v digitalni obliki. Poleg gradiv knjižnic ponuja tudi gradivo muzejev, arhivov in multimedijskih arhivov (npr. arhivov radia in televizije, filmskih arhivov itd.).

 

logotip_vecer_20180202_094837_30207068696dd380e62a47f12a6cedc5

Arhiv časnika Večer ponuja dostop do celotne vsebine arhiva Večera od leta 1945 naprej.

 

sskj

 

 

 

 

V letu 2014 je izšla druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ2), ki je najobsežnejše in nacionalno najpomembnejše slovarsko delo. Nova izdaja je dopolnjena z opisi besed in pomenov, ki so se v slovenščini širše uveljavili v zadnjem poltretjem desetletju (po letu 1991). Tako je bilo dopolnjenih večje število obstoječih gesel in dodanih več kot 4.500 novih slovarskih gesel, ki odražajo spremembe v družbi, vrednotah in pogledu na svet.

fran thumb

 

 

 

 

Portal Fran združuje slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter slovarje, ki so v okviru dela na tem inštitutu dobili digitalno obliko. Omogoča tudi iskanje po drugih izbranih slovenskih jezikovnih korpusih. Namen portala je omogočiti dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

 

Sopomenke

 

 

 

 

Slovar sopomenk sodobne slovenščine je najobsežnejša prosto dostopna avtomatsko generirana zbirka sopomenk za slovenščino. Zajema iz različnih podatkovnih zbirk in prinaša možnost primerjave med rabo različnih sopomenk ter povezavo na podatke v referenčnem korpusu sodobne slovenščine Gigafida. Slovar je namenjen vsem, ki se poklicno ukvarjajo s slovenskim jezikom, pišejo slovenska besedila, pri čemer potrebujejo sopomenske podatke – ali pa jih slovenščina zanima in veseli prostočasno.

 

statisticni

Statistični urad Republike Slovenije

Banka statističnih podatkov, demografsko socialno področje, ekonomsko področij, okolje in naravni viri.

 

d6bd10a4021d2e285e39179e08effaf9

Encyclopedia Britannica je najstarejša angleška enciklopedija in sodi med najboljše in najbolj uporabljene splošne enciklopedije v svetu. Njena prednost je v tem, da je podajanje vsebine prilagojeno starosti uporabnika (Adult — za študente in ostale odrasle uporabnike; Student — za otroke od 10. do 14. leta starosti; Junior – za otroke od 6. do 10. leta starosti).

 

 

 

Portal DiKUL (Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani) predstavlja enotno vstopno točko do informacijskih virov Univerze Ljubljana na enem mestu. Omogoča iskanje po arhivih del UL in drugih informacijskih virih ter dostop do znanstvenih člankov, diplomskih, magistrskih in doktorskih del Univerze.

 

Rezultat iskanja slik za repozitorij univerze

Repozitorij Univerze v Ljubljani omogoča zbiranje in hranjenje elektronskih oblik zaključnih del študija (127. člen Statuta UL) ter objav zaposlenih na Univerzi in raziskovalnih podatkov.

 

 

Directory of Open Access Journals

DOAJ (Directory of Open Acess Journals) je baza odprtodostopnih znanstvenih revij visoke kvalitete v številnih jezikih. Znanstveni članki iz Slovenije.

 

 

 

 

Spletna stran eZISS (Elektronske znanstvenokritične izdaje slovenskega slovstva) ponuja izbrana slovenska besedila, ki vključujejo faksimile, prepise, znanstvene komentarje ter video posnetke.

 

Rezultat iskanja slik za google books

Google Books omogoča iskanje in predogled milijonov knjig iz knjižnic in knjigarn z vsega sveta, tako novosti kot klasikov. Do gradiva v javni domeni je omogočen polni dostop in kopiranje.

 

Rezultat iskanja slik za Google Scholar

Google Scholar omogoča iskanje po akademskih besedilih objavljenih na spletu ali dostopnih v knjižnicah. Zajema znanstvene članke, tehnična poročila, teze, knjige in spletne strani z akademsko vsebino.

Rezultat iskanja slik za highwire

HighWire Press je portal, ki ponuja več kot 1500 revij, referenčnega gradiva, knjig in več kot 4 milijonov polnobesedilnih tekstov. Ima več kot 70 od 200 najbolj pogosto citiranih znanstvenih revij. V svoji zbirki ima čez 2 milijona naslovov dostopnih brezplačno.

Rezultat iskanja slik za internet archive

Internet Archive je neprofitna digitalna knjižnica, ki ponuja dostop do milijonov brezplačnih elektronskih knjig, filmov, zvočnih posnetkov ter hrani arhiv več kot 150 bilijonov spletnih strani.

Rezultat iskanja slik za Genamics JournalSeek

Gemanics JournalSeek je baza odprtodostopnih znanstvenih revij, ki jih objavlja več kot 4.500 akademskih založnikov.

 

librivox-logo

Librivox je največja spletna knjižnica zvočnih knjig, ki jih iz knjig v javni domeni prostovoljci pretvorijo v zvočne knjige. Katalog zajema več kot 4.500 brezplačnih zvočnih knjig (junij 2011), od tega je 90 % zbirke v angleščini, skupaj je zbirka na voljo v 33 jezikih. Zvočne knjige v slovenščini.

 

Rezultat iskanja slik za Manybooks

Baza Manybooks ponuja več kot 29.000 brezplačnih e-knjig, ki jih lahko berete na svojih dlančnikih, mobilnih telefonih, tablicah itn.

 

Rezultat iskanja slik za mrežnik nuk

Mrežnik NUK je portal z več kot 330 izbranimi informacijskimi viri namenjenim iskanju znanstvene in strokovne literature, kot so: elektronske revije, knjige, enciklopedije, slovarji; bibliografski zapisi o člankih, knjigah, disertacijah; statistični podatki, zvočni posnetki ter druge informacije.

 

 Rezultat iskanja slik za The Online Books Page

Online books ponuja več kot milijon brezplačnih knjig na spletu, ki pa jih ni mogoče prenesti na računalnik ali druge naprave. Knjige so razvrščene v posebne kategorije, kot so Prepovedane knjige, Ženske pisateljice in druge.

 

 Rezultat iskanja slik za project gutenberg

Projekt Gutenberg ponuja 36.000 brezplačnih in kvalitetnih e-knjig. Projekt temelji na pomoči več tisoče prostovoljcev.

 

 

 

 

 

ScienceDirect je ena največjih spletnih zbirk znanstvenih raziskav na svetu. Ponuja več kot 2.500 znanstvenih revij, skoraj 10 milijonov člankov ter več kot 9.500 knjig. Brezplačno so dostopni povzetki večine člankov, za celotni tekst pa se je potrebno naročiti.

 

 Scribd

Scribd je največje socialno omrežje, ki omogoča deljenje in iskanje pisnih dokumentov na spletu in mobilnih napravah.

 

 

 

Slovenska ePeriodika je portal slovenske strokovne in znanstvene periodike, ki trenutno ponuja dostop do 133 elektronskih revij, od tega do 66 revij s celotnimi besedili, do 41 revij z izvlečki in do 23 revij s kazali.

 

 Rezultat iskanja slik za the national academies press

The National Academies Press ponuja več kot 4.000 naslovov za brezplačni prenos na računalnik (v formatu PDF). Gre za naslove s širokega spektra znanstvenih področij.

 

 Rezultat iskanja slik za Wikibooks

Wikibooks je zbirka knjig z odprto vsebino, ki jo lahko vsakdo ureja. Gre za učbenike, anotirana besedila, navodila za uporabo in priročnike.

 

Rezultat iskanja slik za wikipedija

Wikipedija je prosta enciklopedija, ki jo soustvarjajo sodelavci z vsega sveta. S klikom na povezavo za urejanje, ki jo najdemo na skoraj vseh straneh Wikipedija, lahko vsakdo kadarkoli ureja katerikoli članek.

Wikisource logo

Wikivir je zbirka izvornih besedil v kateremkoli jeziku, ki jih lahko vsakdo ureja. Gre za knjige, listine, pisma, posamezna besedila, arhivsko gradivo itd. Na Wikiviru trenutno delujeta tudi dva študentska projekta: Slovenska leposlovna klasika in Zbirka slovenskih mladinskih leposlovnih besedil.

 

 

 

Zaposlitve je portal, namenjen slovenskemu gospodarstvu, da vsi skupaj ublažimo posledice brezposlenosti.