Knjižnica Kočevje sodeluje s kočevskim Radiom Univox tudi pri oddaji Otroški brlogec, ki je na sporedu vsako soboto med 9. in 10. uro zjutraj. Opise priporočenih knjig za otroke z vsebino, ki se navezuje na temo oddaje od junija 2022 prispeva knjižničarka Tanja Mlakar Košir.

Arhiv oddaj do junija 2022

PRISLUHNIMO DREVESOM

Vsi smo že naveličani sivih in hladnih zimskih dni, zato je današnji vodič za otroke po Arboretumu v Volčjem Potoku odlična izbira za vstop v živahno in toplo pomlad.

Kos lesa, ki je v resnici živo bitje po imenu Woody, nas vabi, da se skupaj odpravimo na obisk k nekaterim njegovim najljubšim drevesnim prijateljem. V knjižici, ki jo predstavljamo danes, spoznamo deset dreves, pri katerih je treba opraviti tudi nekaj nalog. Ste pripravljeni iskati, opazovati in meriti? Vse, kar potrebujete, je svinčnik in papir ter kakšna barvica. In seveda izlet v Arboretum. Da bomo drevesa zares spoznali, jih je treba opazovati v različnih letnih časih­ tako – imamo razlog, da se v to cvetočo oazo vrnemo večkrat. V Arboretumu uspeva približno 3.500 vrst in sort iglavcev in listavcev, trajnic ter samoniklih zelnatih rastlin. Da je vse skupaj še privlačnejše, pa so posadili tudi cvetlice.

Če nameravate obiskati to čisto pravo zakladnico rastlin, se prej ustavite še v naši knjižnici in si izposodite knjižico, o kateri pišemo danes. Naloge v njej je mogoče rešiti brez pomoči, sprehod po učni poti za opazovanje dreves pa bo še bolj zanimiv in zabaven.

Zamisel, besedilo in fotografije je prispeval Matjaž Mastnak, ilustracije pa Igor Ribič.

In še namig ali manjši opomnik za vaš koledar – najbolj odmevna spomladanska razstava cvetja in tulipanov v Arboretumu poteka v aprilu. ­

POMLADNA ZAKLADNICA RECEPTOV, USTVARJALNIH IDEJ IN MODROSTI

Dobrodošli v hiški na podeželju, kjer se lahko preizkusite v pomladni ustvarjalnici in preko različnih zabavnih dejavnosti spoznate ta živahni letni čas. V tej prikupni zakladnici receptov, ustvarjalnih idej in modrosti, avtorice Angele Ferraro – Fanning, boste našli veliko priročnih veščin in se hkrati učili tudi o naravi. Ob kratkih in jasnih razlagah boste lahko po korakih pripravili slastne cvetlične piškote, vzgojili jagode, pripravili pisano kopalno sol in iz nabranih materialov izdelali vetrne zvončke.

Hiška na podeželju je opremljena tudi s koristnimi namigi, tako bo branje še v večje veselje. Ročne, kuharske in vrtnarske veščine pa bodo samo še bolj enostavne in zanimive. Priročnik je odlična spodbuda za otrokovo ustvarjalnost, ki v ospredje postavlja spoštovanje narave.

Tople ilustracije pričarajo popolno pomladno vzdušje, za gostoljubje in domačnost pa je v hiški na podeželju prav tako poskrbljeno. Gre za planetu prijazno knjigo, kar pomeni, da je tiskana na predelanem papirju in v celoti izdelana iz odpadne embalaže.

Pomlad je skoraj že tu. Jo tudi vi že komaj čakate?  

24 UR NA ANTARKTIKI

Vstopili smo že v meteorološko pomlad, vreme pa ostaja še kar naprej precej zimsko. Če pritisne še hud mraz, bomo imeli občutek, kot da smo na Antarktiki. Pravzaprav ne vemo čisto zares, kakšen je ta občutek, si pa lahko zelo slikovito predstavljamo, medtem ko prebiramo današnjo stripovsko pustolovščino.

Vas zanima, kako izgleda delovni dan v raziskovalni bazi na Antarktiki? Pridružite se mehaničarki Viv in raziščite pokrajino. Spoznali boste lokalne živali in morda našli kakšno skrivnostno bitje, ki ga doslej ni videl še nihče. Pokukajte tudi v podvodni svet, presenečeni boste, koliko živih bitij najdemo na najnenavadnejših krajih. V 24 urni pustolovščini boste izvedeli veliko dejstev o tej miroljubni celini, kot na primer, da gre za naravni rezervat, posvečen znanosti in miru. In da je na tem najodročnejšem delu sveta veliko raziskovalnih postaj, na katerih živijo in delajo ljudje z vseh koncev sveta. Izvedeli boste tudi, da sta samo dva antarktična letna časa. Uganete, katera?

Avtorja stripa sta Andy Prentice in Laurent Kling, namenjen pa je vsem radovednim otrokom, ki se želijo podati na polarno ekspedicijo in tudi tistim, ki bi raje ostali doma, na toplem. Kakorkoli že, gre za izjemen kraj, ki ga je zares zanimivo spoznavati.

BAVBAV BRUNDA                                                                                                      

Na severnem tečaju je največja in najbolj kosmata polarna medvedka neizmerno uživala svoje življenje. Lovila je ribe, brundala in se sončila na ledeni gori. Najverjetneje je pojedla kakšno ribo preveč, ker se je del ledene gore odlomil in odneslo jo je na odprto morje. »Ojoj, ojoj,« je brundajoče vzklikala in si mislila, da zagotovo ne more biti slabše. Pa se je izkazalo, da je lahko še veliko slabše. Odneslo jo je na otok, poseljen z rjavimi medvedi. Ti so se prestrašili in takoj krenili v napad, saj še nikoli prej niso videli kaj tako strašnega – Bavbava z dlako čudne barve …

Kako se zgodba razplete, vam ne moremo izdati, obljubimo pa, da vas bo nasmejala. Nekatere strani so obogatene tudi s šaljivimi komentarji, ki naredijo slikanico še bolj zanimivo. Zgodba pa ni samo zabavna, nosi tudi pomembno sporočilo o tem, da imaš lahko nekoga rad ne glede na barvo kože, velikost, obliko … Živahne ilustracije lepo zaokrožijo to čudovito zgodbo, ki vas bo na mah osvojila in jo boste želeli prebirati znova in znova.

Slikanica je novost na naših knjižnih policah, ustvarila pa sta jo avtorja svetovnih uspešnic David Walliams in Tony Ross, ki podirata vse rekorde. Njune knjige so prevedene v petdeset jezikov, prodane pa v več milijonih izvodov. To je kar veliko otrok, ki se smejijo po vsem svetu. Bi se smejali tudi vi?

KURENT                                                                                                                        

»Kdo je v goste pridivjal?

je to človek, je žival?

Poskakuje na vse konce

in otresa svoje zvonce.«

Ste ugotovili za koga gre? Uganka Anje Štefan iz knjige Svet je kakor ringaraja je ravno pravšnji uvod v današnjo slikanico.

Stara pravljica pripoveduje, da je bil Kurent sirota. Pri bogatem kmetu si je našel službo in postal pastir. Po sedmih dolgih letih dela se je odločil, da se odpravi po svetu. Vzel je sedem prisluženih belih vinarjev in suknjico ter se odpravil med ljudi. Bil je zelo dobrega srca, zato je ves prisluženi denar razdelil, ostala pa mu je le še suknjica. A tudi to je Kurent podaril beraču, ki mu je, v zameno za dobroto obljubil, da ga obdari, kakorkoli si zaželi.

»Pa mi dajte goslice, da bo zaplesal vsak, kdor jih bo slišal! In tako puško, ki ne bo nikoli zgrešila! In sodček, ki ne bo nikoli prazen!«

In vse to je Kurent tudi zares dobil in s pridom uporabljal. Kaj vse je počel in koga je na poti srečal, si lahko preberete v zgodbi o Kurentu, ki jo je po ljudskih motivih priredila Liljana Klemenčič, ilustriral pa Matjaž Schmidt. Na tole pustno soboto bo zgodba kot nalašč pred spanjem, lahko pa ob njej tudi zaplešete, če se vam bo ljubilo! Za dober ritem pa si lahko zapojete naslednjo pesem …

ZAPLEŠITE NAM, MAŠKARE

Zaplešite nam, maškare,
da zima se prestraši,
prinesemo vam flancate
in krofi bodo vaši.

Še jaz nataknem si klobuk
in z vami grem noret,
ne bom doma, ko pust igra
na svoj narobe svet!

(Anja Štefan)

ZIMSKI ŽIVŽAV                                                                                                           

Letošnje zimske počitnice nam je zima na Kočevskem nasula snega in čeprav gredo počitnice počasi h koncu, ni nobenega razloga, da se zaključi tudi zimsko vzdušje. Udobno se namestite in se skupaj z nami odpravite v nadvse očarljivo mesto. Presenečeni boste, kaj vse se lahko zgodi v enem samem zimskem dnevu.

Danes vam predstavljamo slikanico z naslovom Zimski živžav. Gre za nagrajeno kartonko nemške ilustratorke Rotraut Susanne Berner, ki je prejela Andersenovo nagrado 2016. Slikanica je del zbirke o letnih časih in je brez besedila. A pozor! Kljub temu ali pa ravno zaradi tega boste v njej našli nešteto drobnih zgodb o ljudeh in živalih v nadvse živahnem mestu in njegovi okolici.

Spoznajte gospoda Matjaža. Vsako jutro teče do parka. Pa Ajdo in Mikija, ki se odpravita nakupovat božično drevesce. Lahko se pridružite Tini, ki se odpravlja v park drsat ali pa priskočite na pomoč Suzani pri nakupu novega klobuka. Ta velika ilustrirana knjiga vas bo spodbudila k opazovanju in spremljanju dogajanja. Sedem velikih ilustracij vam bo podrobno predstavilo značilnosti tega letnega časa, stran za stranjo pa boste do potankosti spoznali različne ljudi, vsakega s svojo zgodbo. Likom boste lahko sledili skozi celotno slikanico in si skupaj z otroki izmišljevali čisto nove zgodbe. Ob tem bodo vaši najmlajši prepoznavali delčke svojega sveta, hkrati pa se bodo učili o neskončnih načinih življenja, dela in zabave pozimi.

Slikanica je primerna za predšolske otroke in otroke prvih razredov osnovnih šol, ob njej pa se bo zabavala vsa družina. Le pokukajte vanjo, zabava zagotovljena!

PREŠERNOVA PRVA LJUBEZEN

»To je zgodba o štirih robotkih in največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu.« Tako se glasi uvodni stavek in že na začetku nam da jasno vedeti, da gre za duhovito slikanico. V njej skupaj z vesoljčki na preprost način odkrivamo in spoznavamo enega najbolj pomembnih Slovencev – Franceta Prešerna in njegova dela. Namenjena je otrokom od 5. do 10. leta, kot prvo srečanje z našim največjim pesnikom, pa tudi očetom, mamicam, dedkom in babicam.

Ko vesoljčki modela URI-14 pridobijo najpomembnejše podatke  o Francetu Prešernu, sklenejo, da bodo raziskali podrobnosti. Ugotovijo, da Prešeren ni bil srečen in pesmi ni posvečal samo Primicevi Juliji. Pisal je tudi eni od svojih prvih ljubezni, Mariji Kljun. Vesoljčki se s pomočjo časovnega stroja dokopljejo do pomembnega podatka – ljubezen med Marijo in Francetom sicer obeta, a je Marija s svojimi neprimernimi besedami naredila usodno napako. Le kaj tako usodnega je lahko izrekla, da je France z njo prekinil vse stike?

Avtorja slikanice sta Ivan Sivec, ki je že dve desetlji med najbolj branimi slovenskimi pisatelji in Jurij Engelsberger, eden najbolj priznanih sodobnih slovenskih avtorjev, ki je ustvaril že več kot trideset slikanic oz. knjižnih ilustracij.

KAM JE IZGINIL SNEG?

Pa smo ga dočakali! Sneg je končno pobelil našo deželico, zapadlo pa ga je dovolj, da je povzročil neizmerno veselje otrok in zmedo na naših cestah. A za vsakim dežjem (in snegom), vedno posije tudi sonce.

Snežena kraljica, ki ima zimo vedno pod strogim nadzorom, je v svojem kraljestvu budno spremljala zadovoljstvo otrok. Ti so se sankali, smučali, kepali in delali sneženega moža. Od veselja so kar vriskali in niti opazili niso, da jih zebe v prste. Tako so se zabavali vse do večera, ko so pospravili sani in smuči ter se odpravili v tople domove. Snežena kraljica je bila vesela, da so z zimo vsi zadovoljni, a se ji je vseeno malce čudno zdelo, zakaj ponoči ni nikogar več zunaj. Potem pa jo je prešinila enkratna zamisel:« Morda pa je zdaj čas, da se tudi sama malo zabavam,« je rekla. »Otroci spijo in ne bodo tekali za menoj in me cukali za lase.« Priredila je pravo snežno zabavo, ki je trajala pozno v noč.

Kako se je zabavala Snežena kraljica in kdo vse se je skupaj z njo zabaval, lahko preverite v novi zimski slikanici avtorice Mojiceje Bonte. Izvedeli pa boste tudi, kaj se zgodi, ko zaradi nočnih vragolij Snežena kraljica zjutraj dolgo spi. Če vas za zimske radosti ne navduši zgodba, pa vas bodo zagotovo čudovite ilustracije Vesne Benedetič.

PRODAJALEC SREČE

V prvih dneh novega leta si ljudje običajno namenjamo prijazna voščila, v katerih si zaželimo predvsem zdravja, denarja in sreče. Sami sebi obljubljamo, da bomo boljši, bolj zdravi in to leto prav zares srečni. Pa nam ne gre vedno po načrtih. Ko bi vsaj obstajala takšna prodajalna, v kateri bi lahko vse naše obljube čisto enostavno kar kupili. In mi smo jo našli!

Predstavljamo vam gospoda Goloba. Je prodajalec. S svojim starim kombijem obiskuje stranke. Nič takšnega, kajne? O, pa je, prodaja namreč srečo! V pločevinkah! Majhnih in velikih, ali pa kar v družinskem pakiranju! Da se sreče ne da kupiti? S tem se gospod Golob ne bi strinjal. Ne da se je kupiti po polovični ceni! Povpraševanja pa je veliko. Gospa Prepelica jo kupi, pa gospa Sinica tudi, in gospa Smrdokavra. Gospod Kanarček poskuša celo barantati za nižjo ceno, a mu seveda ne uspe. Se pa najde tudi kdo, ki sreče noče. Gospod Škorec je eden takšnih – umetnik je in sreča bi samo uničila njegov ustvarjalni navdih. Umetniki pač morajo trpeti.

Ste za pločevinko sreče? Pustite domišljiji prosto pot, morda zaslišite glasno trobljo in zagledate gospoda Goloba v svojem starem kombiju ali pa si v knjižnici izposodite zgodbo, ki sta jo ustvarila Davide Cali in Marco Soma. Če sreče ne odkrijete prej, jo boste delček zagotovo začutili ob listanju te čudovite slikanice.

NOVOLETNI MRAZ

Letošnje božično novoletne počitnice so nam prinesle nadpovprečno visoke temperature, meteorologi pa nam za silvestrsko noč celo napovedujejo eno od najtoplejših noči v zgodovini. Zeblo nas zagotovo ne bo, vsaj ne tako, kot zebe Modrega Zajca v pravljici, ki jo predstavljamo danes.

Modri Zajec si je najbolj želel, da pomlad čimprej potrka na vrata, saj je zima s svojim neskončnim mrazom, ki so ga občutila vsa živa bitja, rezala prav do kosti. Kljub mrazu je bil ponosen, saj je svoj brlog odlično zaščitil pred mrazom. Ko je že mislil, da bo zimo preživel na toplem, pa je nekam čudno zapihljalo. Ojoj, luknja na zadnji strani brloga! Zaskrbljen in jezen je hitro našel suho listje in travo – rešitev, ki pa ni trajala dolgo. Vsakokrat, ko se je odpravil nabirat novo listje in se premražen vrnil domov, je ugotovil, da je luknja prazna. Le kaj se dogaja? Mu nemara kdo nagaja?

Novoletna zimska pravljica je del zbirke Leto pravljic, v kateri je 12 čudovitih knjigic z zgodbami o živalih in drugih naravnih bitjih. So okoljsko naravnane, saj so izdelane iz recikliranega papirja. Pravljice so delo avtorice Maje Monrue in ilustratorke Mateje Pivk,  obarvane pa so s slovensko tradicijo. Zgodbe otroke učijo o sočutju, prijaznosti in veri vase ter odpirajo prostor otroški domišljiji.

Naj vam prostora za pravljice in njihovo čarobnost tudi v letu, ki prihaja, nikoli ne zmanjka!

BOŽIČ! BOŽIČ!

Bi se strinjali s trditvijo, da nihče na svetu ne zna bolje okrasiti božičnega drevesca kot veverice? Spretno plezajo po drevesih in zelo so gibčne! Pri okraševanju jelke pa imajo menda nemalo težav. Tako namreč pravi priznani litovski avtor knjig za otroke in ilustrator Kestutis Kasparavičius. V svojih duhovitih zgodbah najraje upodablja živali in tudi  v današnji slikanici je božična pustolovščina rezervirana prav za njih.

V zbirki enajstih zgodb, v katerih se živali znajdejo v nenavadnih in humornih situacijah, boste izvedeli, da znajo koze zelo dobro smučati ter da jim gre skakanje na smučarski skakalnici odlično od kopit. Mačke so izvrstne drsalke, ki morajo biti nadvse previdne, da se jim ne udre led, saj mrzle vode resnično ne prenesejo. Svoje drsališče pa imajo tudi ribe, le da te drsajo v vodi z glavo navzdol, kar je mnogo zabavnejše, saj hkrati drsaš in se potapljaš. Bi poskusili? Zbirka je polna zabavnih prigod, kjer boste izvedeli, kako se na božič pripravljajo različne živali.

Začenjajo se božično-novoletne počitnice, s tem pa tudi priložnost, da nekaj prostih uric namenite dobrim knjigam. Naj vam zgodbe polne topline pričarajo čarobnost prazničnih dni v družbi vaših najdražjih!

BOŽIČNO DREVESCE                                                                                                

Ste že postavili božično drevesce ali ste med tistimi, ki se ravnajo po običajih in ga okrasite 24. decembra? Bo smrečica naravna ali umetna? Velika ali majhna? Če ste se znašli v dilemi, vam bo morda pri odločanju v pomoč današnja slikanica.

Pri prodajalcu božičnih dreves vse drhti od pričakovanja. Bliža se tisti dan, ko bodo drevesa dobila poseben naziv – postala bodo čudovita božična drevesa. Eno izmed njih pa je še posebej vznemirjeno. Najmanjše med njimi vse leto komaj čaka na dan, ko bo okrašeno z lučkami in obkroženo z darili in srečnimi otroki. A druga drevesa so mnenja, da je še premajhno in ne more nositi vseh lučk, poleg tega pa ima ob vznožju komaj dovolj prostora za eno darilce. Malo Drevesce načne dvom. Kaj, če imajo prav in je res še premajhno, da bi ga kdo izbral?

Zgodbo o malem Drevescu, ki verjame v svoje velike sanje in sledi svojemu srcu, je napisala in ilustrirala Ruth Wielockx. Ganljiva božična slikanica je primerna za majhne in velike otroke, v njej pa boste srečali tudi Božička. In če mu še niste napisali pisma, pohitite, do božičnega večera nas loči le še teden dni.

SNEŽKINO BOŽIČNO DARILO

Dodobra smo zakorakali v veseli december in s prižigom prazničnih lučk sta nas na predvečer Miklavža že obiskala Snežna vila in Miklavž. Decembrski čas je kot nalašč za druženje in zabave s prijatelji, česar pa se zelo veselijo tudi današnji knjižni junaki.

Zajčica Snežka ima najraje od vsega igro s prijatelji. Mišek, lisjak in medved pa se tudi že veselijo skupnih vragolij. Sankanje na Medenem hribu bi bilo noro zabavno, če le ne bi bril ledeno mrzel veter. Tudi drsanje na Srebrnem jezeru jim kmalu prepreči mraz. Nabiranje storžev v Hrastovem gozdu se sliši imenitno, a kaj ko prične snežiti in Snežkin edini prijatelj, ki še ni obupal nad mrazom, oddrgeta domov. Mala zajčica ne bi mogla biti bolj žalostna. Ko se sama vrača domov, se v mesečini nekaj zalesketa. Srebrn kovanec je! Snežka se v hipu nečesa domisli. V Jazbečevi trgovini kovanec zamenja za poseben zavojček in se doma takoj loti dela. Bo pravočasno izdelala topla božična darila za svoje prijatelje?

Ganljivo zgodbo o malem zajčku z velikim srcem je napisala in ilustrirala Rebecca Harry. Slikanica z bleščečimi detajli bo navdušila naše najmlajše, ob ljubki zgodbi pa bodo spoznavali tudi pomen pravega prijateljstva. Zgodba polna topline in sijoče čudovita – ravno pravšnja za praznični čas, ki prihaja!

MIKLAVŽEVI ČEVELJCI                                                                                         

Zagotovo ste že kdaj občudovali nebo v rožnatih odtenkih, ko se je večerna zarja čarobno obarvala v rdeče. Ljudsko izročilo pravi, da takrat  Miklavž piškote peče.

In v današnji slikanici jih je napekel za celo vrečo. Medtem ko si pripravlja oblačila za na pot in lošči čevlje, ga doseže čuden vonj, kakor da bi se nekaj žgalo. Ojoj, piškoti! Nesrečni Miklavž je sprva obupan, a ne bo dovolil, da ga zažgani piškoti spravijo v slabo voljo. Ko pa namesto robčka pograbi krpo, s katero je loščil čevlje, da bi si z obraza obrisal potne kapljice pa ugotovi še, da so izginili tudi njegovi čeveljci. Težavam kar ni videti konca. Še dobro, da ima njegov osel odlično idejo. Bo Miklavžu sploh uspelo pravočasno najti čeveljce in obdariti otroke?

Zgodbo o izginulih Miklavževih čeveljcih je napisala Laurence Bourguignon, z ilustracijami pa opremila Annette Boisnard. Dolgi večeri so kot nalašč za branje, slikanica pa je odlična izbira za vstop v prazničen december. Da pa bo čas do božiča zares pravljičen, se nam lahko v Knjižnici Kočevje, 8. 12. ob 17. uri, pridružite na pravljični urici z ustvarjalno delavnico.

BRAVINA LJUBEZEN REŠI PICCOLINO                                                              

Današnja slikanica nas popelje v Istro – polotok v  Jadranskem morju, kjer na lepem in sončnem zemljišču tik ob morju stoji mogočna, 100 let stara oljka. Vsako leto je bila zelo pridna in obrodila veliko plodov, iz katerih je nastalo najboljše oljčno olje na svetu, zato je dobila ime Brava. Njen gospodar Josip za njo zelo lepo skrbi, a ko nekega dne v njeno bližino posadi mlado oljkico Piccolino, se nad Bravo zgrnejo temne misli. Jo bo Josip posekal in nadomestil z mlajšo oljkico? Njene skrbi odžene beli golob, ki neopazno sede nanjo in ji prišepne pomemben namig. Brava spozna, da so njeni strahovi neutemeljeni in odloči se, da bo poskrbela za Piccolino ter ji s svojo življenjsko modrostjo in srčnostjo pomagala skozi težke trenutke.

Zgodba o stari in mladi oljki je prva knjiga iz zbirke Gugalnica za dva. Ta združuje osem knjig, ki energijsko in barvno izhajajo iz čaker, naših energijskih centrov. Bravina ljubezen reši Piccolino je rdeča knjiga, ki simbolizira prvi energijski center, korensko čakro. Avtorica te poučne zgodbe je Ksenija Bažon, ilustracije pa je prispevala njena hčerka Tea Bažon. Slikanica tako otroke kot odrasle uči razumevanja in sočutja. Pokaže nam, kako krepiti svojo samozavest in samopodobo, odrasle pa še dodatno spodbuja k razmisleku o svoji odgovornosti, ki jo nosimo do mlajših generacij. Zgodba za osebno rast, ki jo bomo prebirali znova in znova, ob tem pa mimogrede spoznavali tudi vrednost naravne in kulturne dediščine.

BELA POT: KNJIGA O MLEKU ZA RADOVEDNE OTROKE                          

Včeraj smo praznovali dan slovenske hrane. Osrednja tema Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bila mleko in mlečni izdelki,  letos pa je potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Osnovne šole, vrtci ter zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na ta dan pripravijo različne dogodke, s katerimi otroci spoznavajo pomen lokalne hrane in zdrav način prehranjevanja.  Za zajtrk postrežejo tradicionalna slovenska živila, kot so med, mleko, maslo, kruh, jabolka ali drugo sadje lokalnega oziroma slovenskega porekla.

Pobrskali smo po knjižnih policah in tokrat izbrali tematsko obarvano slikanico z naslovom Bela pot: knjiga o mleku za radovedne otroke.

Tina in Tinček sta bratec in sestrica, ki zelo rada raziskujeta. Nekega jutra, ko z dedkom sedita pri zajtrku in jim babica pripravlja mlečne dobrote, postaneta radovedna. Izvedeti želita, kako nastanejo jogurti, zakaj se skisa mleko in kakšni siri so najboljši za otroke. Svojo  radovednost še stopnjujeta, zato jima dedek predlaga nov raziskovalni pohod in tako se po odgovore podata kar v Ljubljanske mlekarne.

V slikanici, ki jo je napisal Bruno Majer, ilustriral pa Dubravko Baumgartner, otroci na poučen in slikovit način spoznajo, od kod pride mleko in kako v mlekarnah izdelujejo mlečne izdelke. Simpatična slikanica nas popelje na Belo pot, pot mleka od krave do mlečnih izdelkov.

NESRAMNA META SE NAUČI, KAJ JE PRIJAZNOST                                      

Ali ste vedeli, da je prijaznost nalezljiva? In da je to znanstveno dokazano? Zagotovo ste to že kdaj občutili na svoji koži – ko ste bili prijazni do drugih, so bili tudi oni prijazni do vas. Tako malo je treba, da sprožimo domino efekt, ki v nas vzbudi tudi veselje in zadovoljstvo. To pa ne bi mogli trditi za »Nesramno Meto«, ki se ji zdi zabavno biti nesramna.

Meta nenehno išče nove možnosti, da se grdo pošali na račun svojih sošolcev in bratca Boštjana. Še posebej rada ponagaja sosedovemu psičku. Nekega dne pa se svet kar čez noč spremeni. Vsi začnejo nositi maske, da bi pred boleznijo obvarovali druge ljudi. To pa Meto zmede. Ne more razumeti, zakaj bi neznance zanimali drugi neznanci. Do zdaj ni nikoli zares razmišljala, da bi svoje vedenje spremenila, a ko zjutraj zazvoni budilka, se Meta odloči, da ne bo več nesramna, pač pa bo poskušala biti prijazna. Ji bo uspelo?

Slikanica je delo kanadske pisateljice Jennifer Moore-Mallinos in argentinskega ilustratorja Gustava Mazalija. Zgodba je odlična iztočnica za pogovore z našimi najmlajšimi o sebi in drugih ter o odnosih. Res je, da se vzgoja začne doma, a tudi super nalezljive lastnosti, kot je prijaznost, se je treba naučiti. In ne pozabimo, če želimo biti prijazni do drugih, moramo biti najprej prijazni do sebe.

STEKLENKA IN PLASTENKA

Če iščete načine, kako otroku na razumljiv način predstaviti recikliranje, je današnja slikanica prava izbira. Zgodba spremlja Steklenko in Plastenko na poti od bučne zabave do končne reciklaže. Ko se znajdeta zavrženi v obcestnem grmičevju, ugotovita, da se njun čas izteka, razen če poiščeta Zelenka in Rumenka. Zavedata se, da se lahko obe reciklirata v nove oblike in s tem v novo »življenje«. A bolj kot to, se zavedata spoznanja, da bosta s tem, ko bosta zavrženi v naravi, pristali na smetišču, ali še huje, v reki, morju ali oceanu. In tega ne smeta dovoliti. Pogumno se podata na pot v novo življenje.  

To ekološko naravnano slikanico je napisala Mojiceja Bonte, ilustrirala pa Anzhelika Enshina. Prijaznost in spoštovanje okolja sta danes nuja, tako kot je nuja zdravo, čisto in urejeno okolje. Zavedanje o tem pa ni samoumevno, zato je treba z ozaveščanjem začeti že pri naših najmlajših.

Skozi zgodbo otroci spoznavajo, da je odgovorno ravnanje z odpadki v resnici čisto preprosto. Ni potrebno veliko, da ločevanje odpadkov postane del našega vsakdana ali pa kar dnevna rutina, rezultat pa bo svetovnih razsežnosti – hvaležen planet! Obstaja namreč velika verjetnost, da bo vaš otrok postal odgovoren odrasel, ki mu bo skrb za okolje postala prioriteta.

VILMA IN VILI: ČAROVNICA VILMA

Samo še dva dneva nas ločita od najstrašnejše noči v letu, ko nas bodo z oken in balkonov zopet pozdravljale izrezljane buče – dekoracija, ki je postala simbol noči čarovnic. Praznik, ki ga imenujemo tudi Halloween, obeležujemo v noči iz 31. oktobra na 1. november, slavijo pa ga predvsem v angleško govorečem svetu. Vsako leto bolj priljubljen postaja tudi pri nas in pri okrasitvi domov, poleg buč vseh velikosti in oblik, pogosto uporabimo tudi čarovniške pripomočke, kot so: črne mačke, pajčevine, metle in črni klobuki. Da pa bo praznovanje noči čarovnic zares popolno, ne smemo pozabiti na strašljive prigrizke in razburljivo ter zabavno čarovniško branje. Črna hiša, v kateri živi čarovnica Vilma s svojim mačkom Vilijem, bo za to priložnost ravno pravšnja izbira.

V črni hiši v gozdu, ki je črna od zunaj in od znotraj, živita čarovnica Vilma in njen maček Vili. Ni treba imeti posebnih detektivskih spretnosti, da bi ugotovili, da je tudi maček prav tako črn. In tukaj se začnejo težave. Vilma ga zaradi njegove črne barve v hiši, ki je povsem črna, velikokrat sploh ne vidi in tako se hitro zgodi, da se nanj usede ali pa se obenj spotakne. Nekega dne ima Vilma vsega dovolj in odloči se, da ga s čarovnijo spremeni v zelenega. Odlično! Zdaj ga lahko v hiši povsod hitro opazi, a ko ga odnese ven na travo, se nesreča ponovi – spotakne se in pade. Jezna Vilma zopet uporabi čarobno palico in »čira – čara!« Vili postane pisan. Vilma ga zdaj spet lahko vidi, a na Vilijevo nesrečo ga vidijo tudi vsi ostali in se mu posmehujejo. O, ti nesrečni Vili!

Bo čarovnica Vilma našla pravo čarovnijo, ki bo rešila njuno težavo? Pokukajte v to čarobno dogodivščino, ki sta jo ustvarila Valerie Thomas in Korky Paul in izvedeli boste! Ne bo vam žal! Če nič drugega, boste spoznali mačka z rdečo glavo, rumenim trupom, rožnatim repom, modrimi brki in vijoličnimi tačkami. Z zelenimi očmi! Česa takega pa ne vidite vsak dan, kajne?

JURE IN MUMIJA. ZGODBA LJUBLJANSKE MUMIJE.

Desetletni Jure je zelo radoveden fant, ki ga najbolj od vsega zanimata arheologija in zgodovina. Najraje prebira zgodbe o starem Egiptu, pri spoznavanju novih zgodovinskih knjig pa mu je v veliko pomoč prijazna šolska knjižničarka. Jureta spodbujata tudi mama in oče, saj mu zelo rada podarjata knjige in ga spremljata v knjižnico ali knjigarno. Ko mu oče pove, da imamo tudi v Sloveniji čisto pravo egipčansko mumijo, se takoj naslednji dan odpravi na nepozabno muzejsko dogodivščino.  

Ali ste vedeli, da je mumijo k nam pripeljal vitez Anton plemeniti Lavrin, avstrijski diplomat v daljnem Egiptu, sicer doma iz Vipave? Najverjetneje jo je kupil pri trgovcih s starinami v Kairu. Pot od Aleksandrije do Ljubljane pa je bila vse prej kot lahka. Z ladjo Istria je mumija, skupaj z nagačenim nilskim krokodilom, ki si ga lahko danes ogledate v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, po Sredozemskem in Jadranskem morju pripotovala v pristanišče Trst. A brez nevšečnosti na poti ni šlo. Po tem, ko je ladjo zajela nevihta in je mornarjem le uspelo rešiti tako ladjo kot njen dragoceni tovor, je iz Trsta v Ljubljano potovala kar osemnajst dni. Zanimivo, kajne?

Kako je mumija prispela do nas in kdo jo je poslal, smo vam ravnokar izdali, v novi dokumentarni slikanici pa boste skozi zgodbo Jureta podrobno izvedeli vse in še več o edini staroegipčanski mumiji pri nas. Avtorja slikanice sta umetnostna zgodovinarka Vesna Kamin Kajfež in arheolog Tomislav Kajfež. Čudovite ilustracije v slikanici pa so delo priznanega ilustratorja Jureta Engelsbergerja.

In še opozorilo! To nadvse zanimivo in poučno branje vas lahko pahne v raziskovanje in hitro se lahko zgodi, da z ogledom mumije v živo ne boste več odlašali. Sprašujete, kje si jo lahko ogledate? Hrani jo Narodni muzej Slovenije.

KAKO OBJETI KAKTUS

Pravijo, da se je z rastlinami treba pogovarjati, a deklica v današnji slikanici si želi svoj kaktus objeti, saj je prepričana, da bo z njenimi objemi ta hitreje rastel. Na pomoč ji priskočijo družinski člani in kljub številnim nasvetom, ki jih vsak od njih ponuja, bodice kaktusa še kar bodejo in bodejo. Deklica vztrajno raziskuje možnosti, kako svojega bodečega prijatelja zasuti z objemčki, ko jo nekega dne prešine. Med gledanjem televizije jo guru vrtnarjenja, z dolgo grmičasto brado, nepričakovano navdihne z rešitvijo. Izdela si opremo za objemanje kaktusov. Od sreče bi lahko kar kričala, a zdaj, ko je končno objela svojega prijatelja, se je pojavila nova težava. Uganete, katera? Je morda to nenavadno prijateljstvo na preizkušnji?

Prikupno zgodbo o prijateljstvu in reševanju težav je napisala Emily S. Smith, ilustrirala pa Aleksandra Szmidt. Slikanica je primerna za bralce začetnike, saj je opremljena s kratkimi stavki in velikimi tiskanimi črkami, čudovite ilustracije pa kar same vabijo k branju. Z malo domišljije lahko navdih ali dva za reševanje težav v slikanici najdemo tudi odrasli. Ob branju se bomo vsi zagotovo zabavali.

PRIJATELJICI

Ali kdaj razmišljate o svojem odnosu do ljudi? Zakaj je nekdo do nas prijazen in drugi nestrpen? V življenju vstopamo v različne odnose, v katerih se učimo o sebi in drugih. Eno takih je prijateljstvo – odnos med osebami, ki se med seboj zelo dobro razumejo. Ta se gradi in potrebuje čas, da se popolnoma razvije. Prav vsak izmed nas ima izkušnjo biti v odnosu, pa naj bo ta lepa ali malo manj lepa. V današnji slikanici se na pot učenja o sebi in drugih podajamo z najboljšima prijateljicama Elo in Piko.

Ela bi se včasih rada igrala tudi z drugimi prijateljicami, a to Piki ni preveč všeč. Hitro postane jezna, če se Ela pogovarja z deklicami, ki niso njene prijateljice. Je ukazovalna in prav nič ji ni mar, ko s svojim vedenjem koga užali. Je Pikino čustveno izsiljevanje sploh še pravo prijateljstvo? Bosta deklici znali razrešiti to težavo?

Avtorica slikanice je arhitektka Manica K. Musil, ki se je pogumno lotila inovativnega pristopa in začela uporabo neobičajnih postopkov. Svojih ilustracij ne riše več, pač pa jih šiva, lepi in kvačka. Tekstilne ilustracije ustvarja s kombiniranjem različnih materialov – blaga, filca, vate, volne, niti, žice in papirja. Nadvse zanimiva slikanica, obogatena s posebnimi ilustracijami, izpostavlja problematiko medvrstniškega nasilja in je odlična iztočnica za različne pogovore o vrstniških in prijateljskih odnosih.

ZAKAJ NOČEŠ CVETETI?

Čeprav je september komaj zaprl svoja vrata, na vrtovih že pobiramo zadnje pridelke. Da pa bo za naše rastline pred zimo dobro poskrbljeno, bomo morali še malo zavihati rokave. Morda nam lahko s kakšnim koristnim nasvetom postreže mali vrtnar v slikanici, ki jo predstavljamo danes.

Na medvedovem vrtu požene prav posebna rastlina. Tako čudne rastline še nikoli ni gojil. Kot druge rastline ima zelene liste, noče pa cveteti, čeprav jo zaliva vsako jutro in vsak dan. Tudi liste, ki jih rastlina odvrže, mali vrtnar pridno pometa in skrbi, da ima dovolj svetlobe. Pa kljub temu noče cveteti. Postreže ji celo s čajem in jo, kadar je vroče, zaščiti s senčnikom. Prav nikoli ji ne pozabi voščiti lahko noč. Za to res nenavadno rastlino skrbi z vso ljubeznijo, a enostavno noče pognati cvetov. Končno se medvedu posveti v čem je težava! Ta čudna rastlina sploh ni rastlina, ampak … Več vam tudi tokrat ne moremo razkriti, po odgovor boste morali v Knjižnico Kočevje. Vam pa obljubimo, da boste iz knjižnice odšli nasmejani in prijetno presenečeni!

Slikanico z nadvse prikupnim medvedkom je ustvarila Katarina Macurova, z zgodbo pa nas je spomnila, da se resnica včasih skriva globlje, kot se nam sprva zdi. Vse kar potrebujemo je le kanček potrpežljivosti in reši se še tako zagonetna uganka. Slikanico odlično dopolnjujejo zabavne ilustracije, ki bodo poskrbele, da se vam bodo kotički ustnic ves čas vihali le navzgor!

ZMEŠNJAVA NA ŠPORTNIH IGRAH

Včerajšnji dan je bil v Kočevju športno obarvan. Na Dan slovenskega športa in ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti je v središču našega mesta potekal prav poseben dogodek – ŠPORTNA ULICA. Dopoldne so tek po ulicah Kočevja začeli otroci, popoldan pa je sledila še mestna gorsko-kolesarska tekma. Otroci v vrtcih in šolah so tako dan obeležili s športnim dnevom, mi pa smo v slikanici, ki jo predstavljamo tokrat, iskali krivca, ki povzroča zmedo na športnih igrah.

Dvojčka Brin in Brina obožujeta tekmovanja. Brini ni pomembna zmaga, vesela je vsakega uspeha. Njen bratec Brin pa je drugačnega mnenja. Vedno in povsod mora biti prvi. Ko se odpravita na ogled največjega športnega tekmovanja, pa se zgodi nekaj nenavadnega … Metalec kladiva se nesrečno zaplete v rožnat gimnastični trak, skakalec troskoka skoči na trampolin namesto v mivko, maratonci pa tečejo zadnji krog kar v plavutkah. Dvojčka sta nad nastalo zmedo seveda začudena. Povzročanje zmešnjav vendar ni športna disciplina, le kdo bi jo lahko športnikom tako pošteno zagodel?

Zmešnjava na športnih igrah je zabavna in poučna zgodba, ki jo je napisala Anita Grubar, ilustrirala pa Zina Džamastagić. V zgodbi spoznavamo posebnosti nekaterih športnih disciplin, hkrati pa nam odpira vprašanja tekmovalnosti. Kaj pa vi, ste bolj Brina ali Brin? Vam je bolj pomembna zmaga, ali šteje že to, da se potrudite? Kakorkoli že, zmaga ali ne, važno je, da se ob tem zabavamo.

TUKAJ SO ZMAJI

Ste tudi vi eden tistih, ki ne verjame v zmaje? Povsem razumljivo, saj ste odraslo razumsko bitje. In današnja slikanica je dokaz, da vas zdrava pamet še ni pustila na cedilu. Kar pa bi težko rekli za viteza. Ta je prepričan, da zmaji obstajajo. In ne samo to, trdno odločen je, da bo kakšnega tudi našel in se z njim boril. Pogumno se poda na pot skozi mračne gozdove, votline in brloge, a iskanje postane tako neuspešno, da začne celo dvomiti v njihov obstoj. Ali je mogoče, da zmaji čisto zares ne obstajajo?

Čeprav večina odraslih v zmaje ne verjame, če pa že, pa o tem modro molči, bo našim najmlajšim zagotovo všeč, ko bodo skozi slikanico, kar nekajkrat opazili zmaja. S tem pa bodo vedno korak pred lahkovernim vitezom, ki mu je iskanje zmajev vse prej kot pisano na kožo.

To duhovito avanturo, kjer vas bodo od smeha boleli trebuščki – majhni in veliki, je napisala Susannah Lloyd. Za odlične ilustracije, polne skritih namigov pa je poskrbel Paddy Donnelly. Ob slikanici boste nedvomno uživali tako otroci kot tudi odrasli.

In še koristen napotek iz slikanice, ki vam lahko kdaj pride prav:

»Zanesljiv znak, da je zmaj v bližini, je dama v stiski, običajno dama iz visoke družbe, morda princesa … koničast klobuk in par malenkosti … skoraj vedno privezana na nekaj, od koder se ne more rešiti.«

Obstajajo takšne in drugačne zgodbice o velikih kuščarjih in kačam podobnih bitjih, ki jih lahko povezujemo z zmaji. Stari učenjaki so celo pisali o zmajih kot o potrjenem znanstvenem dejstvu in v njihovem pisanju ni bilo niti sledu dvoma v njihov obstoj. Mi v zmaje verjamemo, pa vi?

PRIČARAJ ŠE VEČ NASMEHOV

Si lahko predstavljate, da bi znali čarati? Kaj bi pričarali najprej? Zlato ribico, ki izpolnjuje želje? Letečo preprogo? Dve uri dodatnega spanca? Proste ponedeljke? Čokolado za zajtrk, kosilo in večerjo? Denar? Zdravje? Prav gotovo bi vsak izmed nas brez oklevanja našel nekaj zase. V slikanici, ki jo predstavljamo danes, za čaranje ne potrebujete prav nobenih posebnih čarovniških znanj in veščin, vse kar potrebujete je dobra volja in knjižnična izkaznica.

Pričaraj še več nasmehov je interaktivna slikanica, ki jo otroci lahko tresejo, zibajo, vanjo pihajo, zapojejo pesmico in tako pomagajo otrokom in jim pričarajo nasmeh. Otroci se s pomočjo slikanice učijo o prijaznosti in sočutju. Slikanica spodbuja tudi govorno in slušno razumevanje, sledenje navodilom in koordinacijo oko-roka. Namenjena je otrokom od 2. do 5. leta starosti in je prilagojena dislektikom. Tudi bralcem začetnikom in starejšim otrokom bo zagotovo zelo zanimiva. Napisala jo je psihologinja Karmen Mandl, ki se je izobraževala iz integrativne psihoterapije, hipnoze, mediacije in čuječnosti, za seboj pa ima tudi več kot 15 let dela z otroki, v vrtcu, šoli in zasebni praksi. Slikanico je ilustrirala Tanya Matiikiv.

In še lepa misel:

»Nasmeh nas nič ne stane, vendar čudežno deluje. Obogati tistega, komur je namenjen, in ne osiromaši tistega, ki ga poklanja. Zablesti kot sončni žarek, spomin nanj lahko ostane za vedno …« Ne verjamete? Poizkusite, prav lahko je!

SI ŽE KDAJ JEZDIL MORSKEGA KONJIČKA?

Čeprav se nam morda zdi, da se je šolsko leto šele dobro zaključilo, je tu že september in z njim konec poletnih počitnic. Upamo, da ste jih lepo preživeli in se jih boste še dolgo spominjali. Nekaj poletnih dni je še pred nami in v duhu poletja vam predstavljamo slikanico z naslovom Si že kdaj jezdil morskega konjička?

Osemletna bratranca Erik in Svit skupaj z Erikovo mlajšo sestrico Laro uživata v morskih vragolijah, ko Laro prešine prav posebna domislica. Medtem ko opazuje razigrane morske konjičke, ki veselo galopirajo po morskem dnu, si tudi sama zaželi ježe. Navihana fanta se ji z veseljem pridružita in kmalu se vsi trije znajdejo pred pravo reševalno akcijo. V prazno vrečko gumijastih bombonov, ki je trojica prej ni pospravila v smeti, se je namreč ujela preplašena ribica. Medtem ko je od strahu divje opletala, se je zaletela v skalo, ta pa je padla nanjo in jo ukleščila. Erik, Svit in Lara se hitro lotijo reševanja, na pomoč pa jim priskočita tudi moker španjel Fonzi – morski pes in plešoča hobotnica Hana. Ali bo reševalna akcija uspešna, vam žal ne moremo izdati, prišepnemo pa vam lahko tale namig: »pssst« – obiščite otroški in mladinski oddelek Knjižnice Kočevje.

Tokrat sta zopet združila moči priljubljeni stand up komik in prevajalec številnih uspešnic za najmlajše, najstnike in odrasle Boštjan Gorenc – Pižama in ilustrator Igor Šinkovec. Nastala je že tretja slikanica tega izjemnega ustvarjalskega tandema, ki je nadvse zabavna in hudomušna, pa tudi s pomembnim sporočilom. Zgodba z okoljsko tematiko pomembno nagovarja otroke in prikaže skrb za čisto okolje. Odgovoren odnos do okolja se pravzaprav začne doma in predvsem starši smo otrokom pri tem največji zgled. Poberimo smeti in ločujmo odpadke. Že najmanjši korak šteje!

REŠIMO POČITNICE! : POLETNA

Prebivalci Osamljenega gaja vroče poletne dni najraje preživljajo tik ob Glavnem trgu, kjer se ponosno blešči jezerce nenavadne turkizne barve. Njegova oblika spominja na solzo, zato so ga poimenovali Gorska solza. Obrežje jezera se poleti spremeni v pravo mondeno letovišče, ki je med prebivalci zares zelo priljubljeno. Le kdo si ne bi želel čofotati v kristalno čisti in ravno prav topli jezerski vodi ali pa se ob nevzdržni vročini prijetno sveže ohladiti?

A jezerska voda je začela vztrajno izginjati in samo predstavljate si lahko, kako presenečeni so bili prebivalci Osamljenega gaja, ko je voda dokončno presahnila. Le kaj bi lahko povzročilo to skrivnostno izginjanje? Lahko rešitev najde Polonca? Opazila je namreč, da se nekaj čudnega dogaja med Luno in Soncem. Sprla sta se, ker je Luna v jezi rekla nekaj, kar je zelo užalilo Sonce. V resnici ga ni mislila užaliti, a ga je zelo prizadela, s tem pa povzročila grozno zmedo. Se jima bo uspelo pobotati in znova napolniti Gorsko solzo ali se bodo poletne počitnice v Osamljenem gaju predčasno končale? Odgovore najdete v slikanici z naslovom Rešimo počitnice!: poletna, ki jo je napisala Mojca Fatur, ilustrirala pa Vesna Benedetič.

Le še nekaj dni nas loči do poletnih počitnic. V brezskrbnih dneh si lahko poiščete svojo Gorsko solzo, ki je v naši deželici res ne bo težko najti, saj nam ponuja veliko vodnih zakladov. Za poletno osvežitev in nepozabna doživetja se prepustite vodnim čarom Kočevske in ne pozabite na prijatelje, ti so največji zaklad! V pričakovanju dolgega, vročega poletja, vas v družbo dobrih knjig vabi tudi Knjižnica Kočevje.

KAKO PRESTRAŠITI POŠAST

Se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste kup perila, ki je v kotu čakalo na likanje, sredi noči zamenjali za gromozansko pošast? In od tistega trenutka naprej na vaši nočni omarici vso noč sveti lučka? Nič strašnega. Čustvo strahu je v človekovem življenju prisotno že od nekdaj. Opozarja nas na morebitne nevarnosti in nam celo pomaga preživeti. Posledično zato strahovi niti niso tako slabi. In pošasti tudi ne. 

Kaj pravite, da pošasti ne obstajajo? O, pa še kako obstajajo, kar vprašajte Filipa Zajca. Pripetila se mu je skrajno neprijetna zadeva. Pod njegovo posteljo se je zavlekla pošast. Obstajajo celo tri vrste te poosebljene grozljivosti. Robata, zobata in kosmata. O tem vam lahko več pove Oton Kobilica, ki je pregnal kar tri pošasti in štiri ščurke. A ni razloga za strah, vsaka pošast ima namreč svojo šibko točko. Bo glasna koračnica pregnala pošast izpod postelje? Kaj pa sirup proti kašlju? Morda pesem o strašni punčki Mari? To boste izvedeli v slikanici Kako prestrašiti pošast, avtorice Jane Bauer. Slikanica je obogatena s čudovitimi in izvirnimi ilustracijami poljske ilustratorke Malgosie Zajac.

Ta zabavna in duhovita pustolovščina, v kateri ne manjka nenavadnih in zanimivih domislic iznajdljivih junakov, ki se samozavestno, pogumno in spretno spoprijemajo z otroškimi strahovi, vam bo zlezla pod kožo. Prebirati jo boste morali znova in znova.

Zdaj, ko smo spoznali, da se tudi pošasti prestrašijo pa nam preostane le eno – ugotoviti, koliko poguma premoremo in brez oklevanja pokukati pod svojo posteljo … Tri, štiri, zdaj! Ni uspelo? Mogoče pa lahko še kakšno noč zaspimo ob prižgani nočni lučki …

DAN, KO JE IZGINILA LUNA

Ste že kdaj razmišljali o tem, kaj bi se zgodilo, če bi Luna nenadoma izginila z neba? Verjetno bi se vsi spraševali, le kdo je ugasnil Luno? Sliši se sicer neverjetno, a se je dejansko res zgodilo. Maja 1110 je Luna izginila z neba, kar je močno zmedlo očividce, astronome pa begalo še stoletja. Verjeli so namreč, da je izginotje posledica mrka. Kasneje se je izkazalo, da je vzrok najverjetneje kopica vulkanskih izbruhov med letoma 1108 in 1110. Nemogoče je zagotovo vedeti, lahko pa vam malce namignem, kaj se je dogajalo tistega dne, ko je izginila Luna. Vas zanima?

Nace se je hotel igrati z vrvjo, Pika pa bi raje skakala po trampolinu. Ker se nista mogla sporazumeti, je nastal prepir in tistega popoldneva se prvič po več tednih nista igrala skupaj. Pika in Nace sta namreč najboljša prijatelja. Nace je želel Piko razjeziti, zato ji je zabrusil: »Veliko bolje se je igrati brez tebe. In še zabavnejše je.« To seveda ni bilo res, a Pika se je tako razjezila, da je zbežala stran, Nace pa je ostal sam s svojo novo vrvjo. Zvečerilo se je in Nace je hotel poskusiti nekaj posebnega. Zavrtel je vrv, da je poletela vse više in više in se ovila okrog Lune. Kakšna sreča, gugal se je na Luni! Prav zares! Toda nihče ga ni ne videl ne slišal, kar ga je strašno ujezilo, zato je močno potegnil za vrv, s tolikšno silo, da je Luno utrgal z neba. Ojoj. Kaj pa zdaj? Kako naj Luno spravi nazaj na nebo, še preden bodo ljudje opazili, da je izginila? Hitro mora najti rešitev. Mu bo uspelo? Vas zanima, kako in kdo mu bo pri tem pomagal?

V slikanici z naslovom Dan, ko je izginila Luna, ki jo je napisal Michael Engler, ilustrirala pa Martina Matos, boste izvedeli vse in še več. Ta čudovita zgodba o prijateljstvu, sporu in spravi nas spomni, da vedno obstajajo rešitve, tudi takrat, ko se nam zdi, da smo se znašli v položaju, iz katerega ne vidimo izhoda. Vztrajnost in medsebojna pomoč premikata gore! Toplino celotne zgodbe pa za piko na i enkratno zaokrožijo ilustracije, ki so naravnost fantastične!

In kaj bi se čisto zares zgodilo, če bi izginila Luna? Menda večina od nas tega sploh ne bi opazila, in ker je Luna dovolj daleč, bi se vse spremembe zgodile na dolgi rok v časovnih okvirih sto tisočev let in več. Pa vendar, v kolikor se kljub vsemu zgodi in izgubite svojo Luno, kar brez skrbi, pocukajte nas za rokav, mi vam jo bomo pomagali najti!