V Knjižnici Kočevje smo s koncem maja zaključili z že peto sezono projekta za spodbujanje družinskega branja, Dogodivščina medvedka Berija. Cilj projekta je spodbuditi otroke k rednemu obiskovanju knjižnice, k izposoji knjig ter k vpeljavi skupnega branja kot redne domače rutine.

Odziv naših najmlajših uporabnikov in njihovih staršev ponovno kaže na to, da knjige in branje ostajajo vrednota, ki jo lahko pozitivno prenašamo naprej na nove generacije, kljub temu, da te odraščajo v okolju, kjer prevladujejo sodobne tehnologije. Uspeh projekta dokazuje število otrok, ki so v projektu vztrajali skozi vse šolsko leto in pozitivni odzivi njihovih staršev ter mentorjev. Projekt je uspešno zaključilo 80 otrok, ki so sodelovali samostojno z odraslim ter tri šolske skupine, skupno 120 otrok.

V peti sezoni Dogodivščine medvedka Berija 2022/23 je simpatični medvedek Beri spoznaval hišne ljubljenčke. Pri tem smo se povezali tudi z Društvom za zaščito živali Kočevje in skozi vse leto v okviru pravljičnih uric ozaveščali o primernem odnosu in skrbi za živali.

Dogodivščina medvedka Berija je dobila tudi prve botre, ki so s svojimi donacijami podprli projekt: Inotherm, Intersocks, Cirus bar, PoraVnava, Ribič bar, Zakladi Kočevske, Sanolabor, Državni gozdovi ter Mojca Pelc in Vinko Zajec, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Otroke, ki so sodelovali v okviru šole, je medvedek Beri obdaril s priznanjem, darilcem in pravljičnim obiskom knjižnice, za otroke, ki so sodelovali izven, pa smo pred knjižnico v soboto, 15. junija, pripravili zaključno zabavo, ki jo je poleg nagovora direktorice knjižnice Cirile Pekica in podžupana Gregorja Koširja, zaznamoval prihod maskote medvedka Berija. Podelitvi nagrad in priznanj je sledilo veselo rajanje, ples na Berijevo himno, mini disko ter sladkanje z Berijevo torto.

V naslednjem šolskem letu bo medvedek Beri, v slogu z občinskim letom športa, spoznaval različne športe. Zaradi vse večjega razpona let sodelujočih otrok bomo projekt razdelili na dve kategoriji: Beri z mano (za otroke od 1. do 10. leta) in Beri še naprej (za otroke od 10. leta dalje).

Lepo vabljeni, da se nam v jeseni na Berijevi dogodivščini 2024/25 pridružite tudi vi!

Vse potrebne informacije najdete v zloženkah na mladinskem oddelku naše knjižnice.

Naj branje (p)ostane vrednota za vse generacije.