Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja vas v četrtek, 31. marca, ob 18. uri vabimo na spletni literarni pogovor v živo z Erico Johnson Debeljak o njeni knjigi Devica, kraljica vdova, prasica. To bo tretji dogodek v nizu skupnih dogodkov in aktivnosti, ki jih pripravljamo v letu 2022.

Knjiga, ki je bila izbrana za Naj knjigo 2021, Devica, kraljica vdova, prasica presega tradicionalne žanrske oznake. Čeprav knjiga govori o žalovanju, o spominih, gre po drugi strani tudi za zapis o opolnomočenju. Predstavljena je antropološka analiza ženske kot žene in vdove skozi zgodovino. Svojo osebno izkušnjo Debeljakova preprede z zgodbami zgodovinskih vdov. Hkrati se sooči s tabuji smrti in vdovstva s sodobni družbi.

Pogovor z avtorico bo moderirala Mihaela Filak, prof. angleškega jezika.

Literarnemu pogovoru lahko prisluhnete v živo v avli Kulturnega centra Semič in na YouTube kanalu Knjižnice Črnomelj.

📖 📖 📖

O avtorici Erici Johnson Debeljak

Erica Johnson Debeljak se je rodila in odraščala v ZDA. Študirala je v New Yorku, kjer je diplomirala iz francistike na Univerzi Columbia in naredila magisterij iz ekonomije na Univerzi New York. Zaposlena je bila kot finančna analitičarka. Leta 1991 je spoznala pesnika Aleša Debeljaka in se preselila v Slovenijo. Postala je prevajalka, pisateljica, publicistka in kolumnistka časopisa Delo, piše pa tudi za tuje publikacije in revije. Svoja dela piše v angleškem jeziku, a so objavljena v slovenščini. Je članica Društva slovenskih pisateljev in članica izvršnega odbora Amnesty International Slovenija.

📖 📖 📖

Več informacij najdete na FB profilu Splošnih knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja so se odločile, da zaradi boljšega medsebojnega povezovanja in prilagajanja trenutnim epidemiološkim razmeram združijo moči in tako svojim uporabnikom nudijo še kakovostnejše knjižnične storitve, prilagojene njihovim potrebam. To vključuje tudi skupno vstopno spletno točko na družbenem omrežju Facebook, s pomočjo katere bodo svojim uporabnikom nudile raznovrstne spletne storitve.

Območno mrežo splošnih knjižnic sestavljajo Knjižnica Brežice, Valvasorjeva knjižnica Krško, Knjižnica Sevnica, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, Knjižnica Črnomelj, Ljudska knjižnica Metlika, Knjižnica Kočevje, Knjižnica Miklova hiša Ribnica in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.