V času od 2.10. do 16.10 2023 smo v naši knjižnici gostovali razstavo z naslovom Hinko Krapek: Človek svojega časa.

Hinko Krapek je bil slovensko-hrvaški fotograf, rodil se je 27. marca 1841 v mestu Brno na Češkem.  Fotografsko pot je začel na Dunaju, kasneje leta 1869 pa je odprl lasten fotografski atelje v Mariboru. Svoje  delovanje je razširil tudi na Hrvaško, kjer je nekaj časa ustvarjal v Zagrebu in kasneje predvsem v Karlovcu vse do konca leta 1896. Ukvarjal se je  s portretno fotografijo, znan pa je tudi po svojem obsežnem opusu fotografij kulturno zgodovinskih spomenikov, pokrajin in mestnih vedut, ki imajo veliko zgodovinsko vrednost v smislu dokumentiranja kulturne in zgodovinske dediščine.

Bil je prvi promotor turizma na območju Plitviških jezer. Zaslovel pa je tudi z svojim ogromnim opusom razglednic iz Slovenije kot tudi Hrvaške, kjer velja za enega izmed pionirjev izdajanja razglednic.

Skozi razstavljene fotografije smo začutili utrip tedanjega časa. Ogledali smo si, kako so izgledale ulice in hiše konec 19. stoletja, na kakšnih kolesih so se vozili, kako so izgledali gasilci, vojaki in čisto navadni ljudje. Zazrli smo se v portrete posameznikov, še povsem iskrive oči majhnih otrok in nekoliko bolj resne poglede odraslih. Zamislili smo se nad fotografijami pokrajin, ki so delovale odprte, čiste in neskončne.

Še več podatkov smo prebrali v spremljajočih besedilih.

Na koncu  smo se lahko  fotografirali v za to pripravljenem okvirju s starinskim ozadjem in si vsaj za hip predstavljali,  kako bi bilo, če bi sami živeli v tistih časih.

Razstava je nastala v sodelovanju med Mestno knjižnico Ivan Goran Kovačič iz Karlovca in Muzeji mesta Karlovec.

Avtorica razstave je bila muzejska svetovalka Sanda Kočevar, Muzeji mesta Karlovec.