V torek, 25. 10. 2022, smo v čitalnici naše knjižnice pripravili literarni večer s predstavitvijo nove pesniške zbirke Zdajšnjina domačinke Živke Komac. 
 
Vedno živahna pesnica skrbno in rahločutno sledi vsemu, kar jo obdaja. Pravi, da se, kadar se je kaj še posebej dotakne, v njenem prsnem košu nabere implozija čustev in besed, ki nato bruhne iz nje kot vulkan in se prelije v pesmi.  Vsebinsko tako njena poezija vedno sledi dogajanju v njenem osebnem življenju, kot tudi v družbi nasploh. Zbirka Zdajšnjina slika obdobje avtoričinega življenja v zadnjih letih.
 
Preko pogovora smo se ob posameznih pesmih sprehodili po temah, ki jih v zbirki obravnava: ljubezen, minljivost, bivanjska in okolijska vprašanja ter kritika družbe. V ospredju je strah pred prihodnostjo sveta, ki ga puščamo našim zanamcem in soočenje z lastno minljivostjo. Čustev poln večer smo zaključili s skupnim branjem pesmi Objem Zemlje, ki poziva k ljubezni do sočloveka in skupni skrbi za naš planet. S pesnico se je pogovarjala naša bibliotekarka Pia Marincelj Bregar.
 
Živki iskreno čestitamo in se ji zahvaljujemo za kupček podarjenih izvodov za našo zbirko. Želimo ji še mnogo navdiha ter kmalu spet kakšno novo pesniško zbirko. Da bi bile njene besede čim bolj slišane in tako naša zdajšnjina ter zdajšnjina naših zanamcev čim prijetnejša in čim manj zastrašujoča!