KNJIŽNI MOLJ

13. 10. 2023

Carole Matthews: SREČA ZA ZAČETNIKE

Hiša knjig, 2023

Molly Baker je nekdanja učiteljica, ki je nekega dne preprosto odšla iz razreda in se ni več vrnila. Po obdobju depresije ji je življenje na pot prineslo nov izziv. Zavetje si ustvari na svoji kmetiji Hope, kjer skrbi za zapuščene in odvečne živali, ki imajo za seboj težke čase in si želijo predvsem pozornosti ter kanček razumevanja. Mollyjina kmetija pa je zatočišče tudi za otroke, ki potrebujejo alternativni način izobraževanja, imajo vedenjske težave ali se enostavno ne znajdejo v svetu, ki jih obdaja.

Med njenimi novimi učenci se znajde Lucas – sin slavnega filmskega zvezdnika Shelbyja Dacreja, ki na kmetijo vnese novo dinamiko. Karizmatičen in privlačen zvezdnik bi zmedel marsikoga in tudi Molly se ob njem zašibijo kolena, a zna videti dlje od maske uspeha in priljubljenosti. V njegovem sinu Lucasu prepozna osamljenega, žalujočega otroka z očetom, ki se ne zna soočiti z žalovanjem po ženini smrti in sinovim uporništvom. Nad kmetijo, ki je zadnja možnost za težavne otroke, se zgrnejo temni oblaki. Grozi jim izselitev. Molly se znajde pred nerešljivo uganko, kako rešiti vse, za kar si je toliko časa prizadevala in naučiti se bo morala, kako pustiti, da ji pri tem priskoči na pomoč svet, ki se mu je toliko časa izogibala.

Navdih za roman je pisateljica našla na kmetiji Animal Antiks, ki je resnično zavetje za otroke s težavami pri klasičnem izobraževanju.

Odlomek iz besedila:

»Misel na tiste, ki so se izgubili ali bili jezni in se niso imeli na koga obrniti, mi je ponoči kratila spanec. Nisem bila ustvarjena za množično ukvarjanje z otroki. To sem precej hitro spoznala, vendar sem kljub temu želela pomagati. Zagotovo mora obstajati boljši način?«

 

Charmaine Wilkerson: ČRNI KOLAČ

Hiša knjig, 2023

Prvenec Charmaine Wilkerson je ganljiva in večplastna večgeneracijska zgodba. Poteka v dveh časovnih obdobjih. V sedanjosti spremljamo napete odnose med bratom in sestro, ki sta po smrti svoje matere prisiljena poslušati posnetek, ki jima ga je zapustila skupaj z družinskim zakladom – črnim kolačem.

V svoji pripovedi ju popelje v petdeseta in šestdeseta leta dvajsetega stoletja na otok v karibskem morju. Byron in Benny zagledata mater v povsem novi luči – kot mlado, zagnano in trmasto plavalko, ki ji je oče zapečatil usodo s svojim hazarderstvom. Ko je osumljena umora, je prisiljena zbežati v Veliko Britanijo. Počasi jim odkriva svojo težko in zapleteno preteklost ter največjo bolečino, ki je ni nikomur zaupala. Spodbudi ju, naj se podata na pot odkrivanja lastne identitete ter davno izgubljenih povezav. Njena poslednja želja je, da skupaj pojesta črni kolač, ko bo napočil pravi trenutek.

Mojstrsko napisana zgodba, ki je zasidrana na raziskovanju zgodovine, karibske in britanske kulture ter kitajske diaspore na karibskih otokih. Spretno opisuje težave, s katerimi so se spopadli karibski priseljenci v Združeno kraljestvo, saj so bili zaradi barve kože diskriminirani ter so imeli omejene možnosti zaposlovanja. Glavna odlika romana je opis čustvenega doživljanja glavnih likov, ki se »soočajo s stereotipi in razkolom med lastnimi interesi in ambicijami ter pričakovanji okolice, kako naj bi živeli glede na svoj spol, kulturo in družbeni sloj.«

Navdihujoča zgodba o pomenu doma, družine, neizpolnjenih želja, novih začetkih in ljubezni, ki daje smisel vsemu.

 Odlomek iz besedila:

»Stoji pred hladilnikom, kjer ji hladni zrak lega na nožne prste, in razmišlja o zadnjem kolaču, kar jih je kdaj spekla mama. Ve, da čaka v zamrzovalniku, vendar zdajle še ne zmore pogledati noter. S čelom se nasloni na zgornja vrata hladilnika. To je tvoja dediščina, je venomer govorila mama, kadar sta pekli črni kolač, in Benny je mislila, da ve, kaj hoče povedati. Zdaj pa vidi, da niti približno ni vedela.«

 

Becky Cole: DOMAČA LEKARNA

Hiša knjig, 2023

Irska zeliščarka Becky Cole se je nekaj let neuspešno borila z rastlinami na svojem vrtu, ki jih navadno dojemamo kot plevel – denimo koprive, regrat, trpotec ali glog. Nekega dne jo je prešinilo spoznanje, da te rastline v sebi skrivajo tudi mnoge zdravilne učinkovine. Sčasoma jih je raziskala in začela koristno uporabljati. Spisala je priročnik, ki je v pomoč tudi najbolj neizkušenim zeliščarjem, saj vsebuje vse potrebne razlage in napotke za pravilno prepoznavo ter uporabo rastlin. Razdeljen je na štiri poglavja, ki nas podučijo o gojenju zelišč, njihovem pravilnem nabiranju, o opremi ter postopkih sušenja za pripravo domače lekarne in o tehnikah. Največji del priročnika je namenjen predstavitvi dvajsetih najpogostejših in najvarnejših rastlin z odličnimi zdravilnimi učinki. Čudovite barvne fotografije lepo dopolnjujejo cel priročnik in vabijo, da vzamemo zdravje v svoje roke ter začnemo sodelovati z naravo.

Odlomek iz besedila:

»Ena mojih najljubših tehnik za začetnike je priprava zeliščnega čaja. Hitra je in učinkovita. Je temelj moje domače lekarne in okusen način uživanja zelišč, pa naj bodo posušena ali sveža. Ko boste obvladali zeliščne čaje, se vam bo zdela priprava sirupov, kisov, medu in tinktur enostavna.«

 

Štepanka Sekaninova in Jakub Cenkl: ZGODBE GLASBIL

Morfemplus, 2023

Čriček Dalibor in slavček Karli popeljeta mlade bralce na glasbeno popotovanje po svetu, pri čemer spoznavata najrazličnejša glasbila. Razpon sega od najbolj znanih in uveljavljenih glasbil, kot so denimo klavir, violina, trobenta ali kitara, predstavljeni pa so tudi mnogi inštrumenti, ki verjetno niso tako prepoznavni: rebab, pipa, koto, šamisen, djembe ali boben bara.

Pri vsaki družini inštrumentov so predstavljeni tudi njihovi začetki oz. predniki, iz katerih so se razvili inštrumenti, kot jih poznamo sedaj. Tako je denimo predstavljen lur, ki so ga uporabljali že v bronasti dobi in se je sčasoma preobrazil v glasbilo, ki mu danes rečemo trobenta.

Enciklopedija je bogato ilustrirana, inštrumenti, ki jih danes najdemo v koncertni dvorani pa še posebej izpostavljeni in predstavljeni. Za strokovni pregled vsebine je poskrbel red. prof. Vladimir Mlinarič.

Odličen, barvit priročnik, ki ga lahko mladi bralci berejo samostojno, s pridom pa ga lahko uporabijo tudi učitelji pri šolskem delu.

Odlomek iz besedila:

»Ker je koncertna dvorana Carnegie Hall, čričkov sen, vse prej kot za ovinkom, Dalibor tu in tam prijatelje povabi na dom in jim igra na vse, kar mu zanese pod prste – pralno desko, zalivalko, kozarce, pokrove, ščetke, glavnike. Vse, česar se morete domisliti. Prav tako, otroci, je nekoč nastajala glasba.«

Preostanek popoldneva naj vam polepša misel Rudija Kerševana: »Preproste besede so kot šopek poljskega cveta. V navidezni skromnosti je več lepote kot na največji plantaži vzgojenih cvetov.« Lepoto pisane besede pa lahko najdete tudi v Knjižnici Kočevje. Veseli bodo vašega obiska.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.

 

KNJIŽNI MOLJ

27. 10. 2023

 

Apolonija Klančar: ŽIVLJENJE: SMRTNO NEVARNO!

Samozaložba, 2021

Zgodbo je Apolonija Klančar pisala v času pandemije in ukrepov, ki so bili vse prej kot prijetni. Na prvi pogled gre za roman o bolniku Primožu Bogatiniju, ki so mu zdravniki zaradi glioblastoma, hitro rastočega možganskega tumorja, napovedali le še nekaj mesecev življenja. Za njim je uspešna kariera, materialno ima vsega in še preveč, v družbi je spoštovan in ugleden … V njegovi duši pa vladajo nemoč, brezup in strah. Hromeči strah.

Zdi se, da je vsega konec, za nameček pa se tudi Primož znajde v vrtincu koronakrize, ki je zaprla službe, omejila gibanje in nasploh zasejala strah v vse pore bivanja. In tu nastopi glavna junakinja romana. Zdravnik Primožu omeni, da v Žireh živi gospa Zofka, ki ima neverjeten dar, da s svojim znanjem pomaga ljudem, nad katerimi je sodobna medicina obupala. Kako? S tem, da jih opolnomoči, da si znajo pomagati sami, pomaga pa jim tudi z določenimi tehnikami in vajami, da ponovno najdejo v sebi voljo, smisel, veselje do življenja ter predelajo stare travme in zmanjšajo nivo stresa.

Zapisana zgodba je v resnici veliko več kot le leposlovje. Pisanje je deloma avtobiografsko, saj ima tudi avtorica za seboj neverjetno življenjsko zgodbo. Leta 2003 so ji diagnosticirali raka ščitnice, jo operirali, nato pa je stvari vzela v svoje roke – dobesedno. Sedaj pomaga mnogim, ki se znajdejo v brezizhodnih situacijah in uradna medicina zanje ne zna poiskati rešitev.

Odlomek iz besedila:

»Zofkin hobi so bili tuji jeziki. Dobro je poznala izvor izrazov« iatrogen« in »kolateralen« – naj so zveneli še tako skrivnostno strokovni, vedela je, kaj v resnici pomenijo. Nekoč so jo vprašali, kako si drzne delati s klienti, nad katerimi je sistem dvignil roke. »Gospa Zofka, ste genialni ali nori?« jo je pol za šalo, pol zares izzval gospod, ki je vodil intervju. »Nora, a z genialnim orodjem,« mu je nonšalanto odgovorila.

 

Sally Page: ZBIRALKA ZGODB

Meander, 2023

Glavna junakinja romana je Janice, ki ji življenje ni najbolj naklonjeno. V mestecu, kjer se vsi poznajo, že vrsto let opravlja delo čistilke. Zanjo njene stranke pravijo, da dela vrhunsko. A kdo je v resnici Janice? Že predolgo životari v nesrečnem zakonu in se trudi zaslužiti za preživetje. Ob delu zbira zgodbe ljudi, ki jo dostikrat najdejo kar same. Razporedi jih v svoji miselni knjižnici ter jih sem in tja potegne na plano. Njeno življenje pa v temeljih zamaje nova nepričakovana stranka – gospa B. Izkaže se, da je bila ta samosvoja, trmasta in odločna ženska nekoč celo vohunka. Z Janice se pogodi, da ji bo povedala življenjsko zgodbo o skrivnostni ženski, ki je bila intimno povezana s kraljem Edvardom VIII. Janice se drži svojega pravila, da ima vsak lahko le eno zgodbo. Si bo upala povedati svojo? Ji morda celo dodati še kakšno novo poglavje?

Spretno napisan prvenec britanske pisateljice, ki nas z zgodbami posameznikov posrka vase, začini pa ga svojevrsten angleški humor. Roman je bil tudi med nominiranci za Britansko književno nagrado leta 2023.

Odlomek iz besedila:

»Nekoč je gledala podelitev oskarjev in zahvalni govor znane angleške igralke – ki je dobila titulo živi človeški zaklad. V govoru je opisala svoje začetke, ko je delala kot čistilka in kako je kot mlada in polna upov stala pred kopalniškimi ogledali drugih ljudi in v rokah držala posodo čistila za školjko, kot bi bil to zlati kipec Oskarja. Janice se vpraša, kaj bi se zgodilo, če živemu človeškemu zakladu ne bi uspelo prodreti kot igralki. Bi bila tudi ona čistilka, kot Janice?«

 

Bertrand Fichou: ZNANOST ZA RADOVEDNE

Didakta, 2023

V knjižici najdemo odgovore na 46 radovednih otroških vprašanj, ki so jih prejeli v uredništvu ugledne francoske revije Images Doc. Njihovo vodilo je že petindvajset let, da s postavljanjem vprašanj in iskanjem odgovorov nanje otroci rastejo in odraščajo. Pri oblikovanju odgovorov se novinarji posvetujejo s strokovnjaki z različnih področij naravoslovja in družboslovja. V tej bogato ilustrirani knjigi boste našli odgovore na vedno aktualna vprašanja, kot je denimo, zakaj so izumrli dinozavri, ali zakaj je nebo modro. Našli pa boste tudi odgovore na vprašanje, ali lahko hodimo po Jupitru, zakaj zehamo ali zakaj jočemo, ko nam je hudo. Zares zanimiva vprašanja, ki so jih v uredništvu te kultne mladinske poljudnoznanstvene revije preoblikovali v knjižno obliko. Spremljajo jih zabavne ilustracije in razlaga, ki je prilagojena otrokom druge triade, zagotovo pa jo bodo z zanimanjem prebirali tudi starejši bralci.

Odlomek iz besedila:

»Če rečemo, da je na Zemlji 100 litrov vode, je od tega samo en sam liter sladke vode, ki jo lahko uporabimo. Dva litra sta zamrznjena v ledenikih in na severnem in južnem tečaju, preostalih 97 litrov vode je slane in tvori oceane.«

 

Marta de la Serna: IZGINULE POKRAJINE ZEMLJE

Morfemplus, 2022

Pobuda za nastanek knjige je bila stalna razstava Planet življenje, ki je na ogled v Prirodoslovnem muzeju v Barceloni. Na dostopen in razumljiv način predstavlja dinamičen odnos med geološkimi procesi na Zemlji in živimi organizmi na njem. Avtorji razstave so namreč želeli opozoriti na krhko ravnovesje, ki vlada v sistemu ter na njegovo nenehno spreminjanje in razvoj. V desetih poglavjih je med drugim predstavljen čas, v katerem je nastalo vesolje, Zemlja, življenje na njej ter njegova evolucija. Za boljšo predstavo je v vsakem poglavju prikazan časovni trak. Odlika knjige so vsekakor čudovite, natančne paleontološke ilustracije, ki v maniri starih grafik dopolnjujejo vsebino knjige. Zares veliko časa je že preteklo od nastanka vesolja in našega planeta v njem, a od nas je odvisno, kakšne pokrajine bodo imeli naši zanamci.

Odlomek iz besedila:

»Pred približno tremi milijardami let so se iz oceanov začele dvigati prve zemeljske gmote. Ur je bila ena od prvih znanih celin doslej. Njeno površje je bilo skalnato, polno vulkanov. Bila je povsem prazna, na njej ni bilo ne rastlin ne živali.«

 

V uvodu k pesniški zbirki Izbranke, ki je izšla v lanskem letu pri Cankarjevi založbi, je Saša Pavček zapisala, da »poezija hoče bivati med ljudmi kot njihova družabnica in ljubezniva luč.« Naj vam pesem njenega očeta, Toneta Pavčka, prinese oboje in polepša dni, ki so pred nami.

Preproste besede

Treba je mnogo preprostih besed
kakor:
kruh,
ljubezen,
dobrota,
da ne bi slepi v temí
na križpotjih zašli
s pravega pota.

Treba je mnogo tišine, tišine
zunaj in znotraj nas,
da bi slišali glas,
tihi, plahi, pojemajoči glas
golobov,
mravelj,
ljudi,
src
in njih bolečine

sredi krivic in vojskà,
sredi vsega tegà,
kar ni
kruh,
ljubezen
in ne dobrota.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.