Medvedek Beri se je v mesecu novembru iz juga Slovenije preselil navzgor, v največjo slovensko pokrajino: Štajersko. Tam je obiskal največja mesta, kot so Maribor, Celje, Velenje in Ptuj, ter se sproti ustavljal tudi v manjših krajih. Spoprijateljil se je z veličastnimi mestnimi labodi na reki Dravi, jedel domačo kislo juho, poskušal štajerska vina in spoznal ptujske kurente. Še posebej všeč mu je bilo Pohorsko gorovje, kjer je čofotal v prelepih jezerih.  

Na Štajerskem je Beriju prava črna štajerska kokoš povedala štajersko ljudsko basen z naslovom Maček v črnilu. V zgornjem videu ji lahko prisluhnete še vi!

V knjižnici lahko poiščete še mnogo knjig, slikanic, pravljic in pripovedk iz teh koncev, ali pa takih, v katerih nastopajo črni mački, kokoši, kurenti in ostali prebivalci teh krajev. Vabljeni ste, da si jih izposodite in odkrijete še več o krajih, kjer se je potepal naš Beri.

V kolikor vam je bila všeč pravljica o mačku črnilu, lahko izdelek, s katerim boste sodelovali v Dogodivščini medvedka Berija, izdelate kar po njej! Knjižničarke se že veselimo vaših izdelkov!

In ne pozabite, berite z Berijem tudi vi, v kolikor nimate doma knjig iz naše knjižnice, pa poiščite kakšno v domači knjižnici!