Pred Knjižnico Kočevje smo v petek, 28. 11. 2022, razgrnili grafit Muce Copatarice. S tem dogodkom in številnimi drugimi, ki potekajo skozi vse leto v Knjižnici Kočevje ob 100-letnici rojstva Ele Peroci, obeležujemo tako obletnico njenega rojstva kot tudi poudarjamo pomen njenega ustvarjanja.

Krajši kulturni program so popestrili tudi  otroci iz Osnovne šole Zbora odposlancev in Vrtca Kočevje.

Pravljična junakinja Muca Copatarica  simbolično stopi iz knjige in s svojo podobo in besedo nagovarja mimoidoče. S pomočjo vse bolj priljubljene ulične umetnosti, skušamo v knjižnici opozoriti na pomen tako avtorice kot tudi branja in pisane besede. Ulična umetnost vpliva na zaznavo okolja in udomačuje mesto, ga dela pravljičnega. Grafiti se nahajajo ne samo pred knjižnico ampak tudi v mestu, povsod tam kjer so manjši in večji otroci.

Ela Peroci je ena izmed slovenskih najpomembnejših pisateljic za otroke. Uvedla je tako imenovano mestno pravljico, kjer se prepletata resničnost in fantazija. Otroke njene pravljice navdajajo z optimizmom in samozavestjo. Zase je sama dejala da ne piše za otroke ampak otrokom in se na ta način z njimi pogovarja.

Ela Peroci je s svojimi pravljicami bogatila otroštvo številnim generacijam. Le kdo od nas ne pozna Muce Copatarice? Moj dežnik je lahko balon? Hišice iz kock… Njene pravljice so prevedene v številne tuje jezike, za njih je prejela vrsto domačih in mednarodnih nagrad. Napisala pa je tudi dve pesniški zbirki za odrasle.

S svojimi številnimi darovi, bila je tudi glasbenica in  ilustratorka se je dotaknila prav vsakega okolja v katerem je živela. V Kočevju smo veseli, da je del svojega življenja preživela v našem kraju. Prav zato smo ji v mestu pripravili poseben poklon in ga z grafiti naredili nekoliko pravljičnega. Naša domača ustvarjalca Roman Batis in Drago Vidmar sta spretno upodobila simpatično kosmato junakinjo Muco Copatarico in odlomke iz pravljice.

Na oddelku za otroke in mladino je te dni na ogled tudi razstava knjig Ele Peroci, oddelek pa krasijo likovni izdelki otrok, ki upodabljajo pravljico o Muci Copatarici.

Kdo ve morda Muca Copatarica še danes prebiva v hiški v kočevskem gozdu, saj je v svoji jesenski izdaji eden najlepših in najbolj pravljičnih na svetu.