KNJIŽNI MOLJ

5. 1. 2024

 

Mitja Zupančič: Milijon korakov

Osminka&Co., 2023

Januar je dober mesec za načrtovanje, kaj si želimo doseči v letu 2024, ki se razprostira pred nami. Morda se kdo poda tudi na znamenito Jakobovo pot, v tretje največje krščansko središče sveta, ki je že od zgodnjega srednjega veka priljubljena romarska točka – Santiago de Compostela.

Mitja Zupančič, novinar, publicist, predvsem pa strasten morjeplovec je Severno pot oz. Camino del Norte prehodil skupaj z dr. Ivanom Štuhecem – rednim profesorjem Biotehniške fakultete v pokoju. Nadela sta si pohodniški imeni Ščurek in Pajek ter v 35 dneh prepešačila na stotine kilometrov vzdolž nevarne obale Biskajskega zaliva, ki velja za pokopališče ladij. Na poti sta spoznavala pestro pokrajino, ljudi in običaje. Nastal je potopis, v katerem popotnik in romar bralca odpeljeta na zanimivo dogodivščino. Vsak dan je obarvan z različnimi izzivi in včasih nepričakovanimi zapleti.

Pripoved odlično dopolnjujejo zgodovinski podatki in zanimivosti, ki nam približajo te razmeroma oddaljene kraje. Prijetno branje nas spomni, da Camino nista le duhovnost in kultura. So tudi odnosi, ki dostikrat mejijo na umetnost.

Potovanje, na katerem sta prehodila več kot milijon korakov, sta popotnika zaključila na koncu sveta pri znamenitem svetilniku Finisterra. Njuno zgodbo krasijo številne dokumentarne fotografije, s katerimi tudi bralci ujamemo delček duhá te brezčasne romarske poti.

Odlomek iz besedila:

»Običaj pravi, da se je treba na koncu sveta umiti v morju, zažgati stara oblačila in pozdraviti zahodno sonce, nadaljevati pa v zgodnjem jutru, kot nov in popolnoma prerojen, predvsem pa boljši človek. Skoraj vse sva že naredila, le obleke nisva skurila na rtu, ker je to sedaj prepovedano. Sicer pa je tudi res, da vse, kar premoreva in je še zgledno in uporabno, imava na sebi.«

 

Tessa Afshar: Pravi zaklad

Družina, 2017

Zgodba je nadaljevanje romana Zaklad rubinov. V njem kraljevi pisarki Sari perzijska kraljica kot nagrado za zvestobo podeli prav posebno darilo – poroko s perzijskim plemičem Darejem. Sčasoma ga Sara vzljubi, a Darej je do žene še vedno zadržan.

Pisateljici je v nadaljevanju spet uspelo izvrstno združiti zgodovinski roman, ljubezensko zgodbo in napeto detektivko. Pripoveduje namreč o boju za Jeruzalem, ki ga obkrožajo napadalci. Kralj svojemu glavnemu dvornemu točaju  Nehemiju dovoli, da se odpravi v deželo prednikov in porušeno obzidje obnovi. Dareju ukaže, da mu mora pri tem pomagati, poleg tega pa rešiti še spletko, ki ogroža kraljevo življenje. Spretno opisuje boj za Darejev in Sarin zakon, ki se krha in ga ovirajo obzidja, ki si jih tekom let zgradimo okoli srca v želji, da nas nihče več ne bi ranil. A Gospod ima za vse pripravljen svoj načrt. Nekatera obzidja nas ščitijo, druga pa moramo porušiti, da lahko zaživimo v pravi svobodi.

Odlomek iz besedila:

»Kot deček je jokal in prav nič ga ni bilo sram. Njegov obraz je bil prepojen s solzami in vseeno mu je bilo. V njegove otopele možgane je pronicalo dejstvo, da je bil Gospod vsak uničujoč trenutek otroštva z njim. Ko je mislil, da je sam, je bil Gospod z njim, ljubil ga je in vodil. Gospod je poznal vsako žalost, vsak otroški strah in ga nikoli, nikoli ni zapustil.

Darej je začutil, da se počasi v njegovem otrdelem srcu odpira razpoka na stari skorji, ki je bila trda in hladna kot marmor. Božja ljubezen je prežemala starodavni oklep, ki ga je ščitil že od otroštva. Zdaj ga bo ščitil Bog sam.«

 

Lindsey Palmer: Miza za šest

Mladinska knjiga, 2023

 Pripoved se odvija v ameriški zvezni državi Massachusetts, kjer imajo trije pari že desetletje navado, da skupaj praznujejo rojstne dni. To je njihova tradicija, pôrok za srečo in iskreno prijateljsko druženje. Tokrat praznujejo Nathanov 40. rojstni dan. Zbrana družba onemi, česa si dolgočasni in natančni profesor matematike zaželi. Ženo, s katero sta par že dolga leta, obvesti, da se želi ločiti. Nepričakovano priznanje sproži plaz usodnih sprememb, ki bodo zaznamovale tudi druga dva para. Amy in Abe se že dlje časa bolj ali manj neuspešno spopadata z neplodnostjo, Mickey in Mateo pa doživljata svojevrstno krizo v zakonu zaradi različnih pogledov na intimnost.

Roman realistično prikaže izzive sodobnega življenja. Liki niso samo črno-beli, ampak so prikazani z vzponi in padci, pri sprejemanju dobrih pa tudi zares slabih odločitev. Drzno branje bralca drži v napetosti, kako se bodo junaki prebili čez prepreke, ki jih na pot postavlja nekaj, čemur rečemo življenje. Jim bo uspelo razmotati klobčič, v katerem so se znašli?

Odlomek iz besedila:

»Louisa se je trudila osredotočiti na cesto. Moževe besede so jo pretresle, poleg tega jih je izrekel v javnosti, v njenem najljubšem lokalu, pred njenimi najtesnejšimi prijatelji. Komaj je čakala, da bo doma, da se zakoplje pod odejo in utone v spanec brez sanj. A človek ne dobi vedno tistega, kar hoče – kar je bilo očitno rdeča nit tega večera.«

 

Nataša Konc Lorenzutti: To ni pismo

Miš, 2023

Glavno vlogo v tej navihani zgodbi ima Nika. Njene dogodivščine so mladi bralci lahko spremljali v knjigah Kdo je danes glavni ter Zvezek in brezvezek. V nadaljevanju je Nika dopolnila deset let in ima smolo, da živi v korona časih. Natančneje v letu 2020, ko se je svet in Slovenija z njim zaprl. Otroci pa so obtičali v šoli na daljavo.

Tako kot njeni vrstniki je tudi Nika prisiljena, da se sprijazni z novimi časi, a ji pri tem ne zmanjka duhovitosti. Pisateljica je v zgodbo imenitno vpletla številne podrobnosti, ki prikazujejo družinske zadrege v času epidemije. Nikina pripoved pa se izmenjuje z zabavnimi in izvirnimi oglasi, reklamami, razglasi, novicami, pismi, … Prisrčna zgodba ne bo navdušila le Miškolink in Miškolinov, ki so njena ciljna publika. Zagotovo bo nasmejala vse bralce, ki so mladi vsaj po srcu.

Odlomek iz besedila:

»V šolo ne hodim, zaprli so jo zaradi zdravstvene krize. Če oznanim, da mi je dolgčas, mi krizni odbor ponudi, naj rešujem gospodinjsko krizo in se zamotim z likalnikom, pomivalnikom, sesalnikom. Krasne pogruntavščine, res, pošteno, čestitam tistemu, ki jih je izumil, zato predlagam, naj jih še sam uporablja!«

 

Leto, ki se odpira pred nami, je bel, prazen, nepopisan list. Zapolnite ga z lepimi doživetji, srčnimi prijatelji, prijaznimi besedami in ljubeznivimi odnosi. Dobro branje pa boste tudi v letu 2024 našli v Knjižnici Kočevje, kjer vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri kakovostnega branja.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.

 

KNJIŽNI MOLJ

19. 1. 2024

Teden je naokoli in pred nami je vikend, ki naj poskrbi za malce oddiha in sprostitve. Ob tem seveda ne sme manjkati dobro branje, namige zanj pa so danes za vas pripravili v Knjižnici Kočevje.

Fredrik Backman: Zmagovalci

Mladinska knjiga, 2023

Švedski pisatelj Fredrik Backman s svojim dih jemajočim pisanjem navdušuje bralce po vsem svetu. Njegova saga Mi smo medvedi je postala izjemna uspešnica, po nekajletnem premoru pa smo dočakali zaključni del trilogije z naslovom Zmagovalci. V ospredju je rivalstvo med dvema mestecema sredi švedske divjine. Tako zeleni Björnstadt kot rdeči Hed živita za hokej in vse, kar je povezano z njim. A to ni samo zgodba o športu. Gre za veliko več. Backman z neverjetnim posluhom za psihologijo spleta pripoved o posameznikih in njihovih usodah, odločitve pa sprožajo verižne reakcije, ki tako ali drugače vplivajo na celo skupnost. Čeprav gre za sklepni del trilogije, je pisatelj v zgodbo vpletel ravno prav podatkov, da lahko sledimo dogajanju oz. jo beremo samostojno.

Pretresljivo, izjemno branje, ki vabi k razmisleku, česa vsega smo sposobni ter kaj moramo žrtvovati, da premagamo osebne tragedije, ki v resnici nikoli niso samo posameznikove in odzvanjajo v skupnosti še dolgo časa po tem, ko so se zgodile.

Odlomek iz besedila:

»Proti zlu se ne moremo bojevati. To je v svetu, ki smo si ga ustvarili, najbolj neznosno. Zla ne moremo izkoreniniti, ne moremo ga nekam zapreti. Z večjo silo ko se ga lotimo, močneje postaja in lažje pronica skozi odprtine pod vrati in ključavnice. Ne more zares izginiti, ker raste v nas, včasih tudi v tistih najboljših med nami, tu in tam tudi v štirinajstletnih fantih. Nimamo orožja, da bi ga lahko z njim premagali. V dar smo prejeli le ljubezen, da se z njim lažje spopadamo.«

 

Barbara Cerar: Pretežno jasno

Mladinska knjiga, 2023

Docentka za dramsko igro na AGRFT ter gledališka in filmska ustvarjalka se je s svojim romanesknim prvencem Pretežno jasno podala v pisateljske vode.

V branje nam ponuja dinamičen, jezikovno pester, igriv in duhovit roman. Glavno vlogo v njem je namenila liku Olge Vrabec Golob. Z možem Tomom se že več let neuspešno trudita, da bi spočela otroka. Kot strela z jasnega pa jo zadene novica, da jo Tom zapušča zaradi druge. Lepše. Mlajše. Sveže. Ljubice.

In tu v zgodbo vstopi cela paleta zanimivih likov, ki so Olgini sosedje in prijatelji. Teme, ki so obravnavane v zgodbi, so resne, žalostne, celo tragične, a pisateljici je uspelo, da je z izvrstnim humorjem in potapljanjem v Olgino domišljijo razbremenila pripoved. Bralec do zadnje strani drži pesti za Olgo in upa, da bo tudi ona vsaj enkrat dočakala svoj srečni konec.

Vsi pa držimo pesti, da nas bo Barbara Cerar razveselila s še kakšno literarno mojstrovino.

 

Odlomek iz besedila:

»Zapeljala jo je obljuba, izrečena pred matičarjem, da jo bo ljubil v vseh mogočih okoliščinah in stanjih, zanemarila pa je dejstvo vseenosti in črne luknje. Pomislila je na preštevilne noči, ko se ji ni dalo truditi z lično seksi pižamo, pomislila je na milijon sprejetih odločitev, ko je odlašala z depilacijo ali obiskom frizerja, pomislila je na svoje zaprašene visoke pete v omari, pomislila je na svojo od osamljenosti strto rdečo šminko v predalu in si rekla: Če bi se bolj trudila … Hkrati pa je točno vedela, da je prav nobena od teh pritiklin ne bi rešila sedanje usode. V vsakem primeru bi jo popihal, kot se popiha regratova lučka v nežnem vetru.«

 

Ali Hazelwood: Ljubezen, teoretično

Učila, 2023

Pod psevdonimom Ali Hazelwood se skriva znanstvenica, ki uspešno združuje doktorat nevroznanosti in ugledno profesuro s pisanjem. Za razliko od strokovnih člankov, v katerih se posveča raziskavam na področju možganov, so njeni romani zabavni in začinjeni s karikiranimi prigodami iz akademskega sveta.

V ospredju je lik Elsie Hannaway, ki si prizadeva, da bi iz pogodbeno zaposlene profesorice zlezla stopničko višje, na tako zaželeno delovno mesto raziskovalke za nedoločen čas. Ta pa se zdi kot privid v daljavi. Njena trenutna zaposlitev ji namreč omogoča le mizerno plačilo, odplačati pa mora tudi visoko študentsko posojilo. Denarne težave rešuje z nekoliko nenavadno postransko službo, kjer svojim strankam nudi lažno spremstvo. Zdi se, da ji bo morda celo uspelo priti na zeleno vejo. Vse do trenutka, ko ugotovi, da je brat njenega lažnega fanta hkrati njen največji profesionalni sovražnik. Jack Smith-Turner je namreč eksperimentalni fizik, ki je usodno zaznamoval kariero Elsienega mentorja in vrgel slabo luč na vse teoretične fizike. In tega mu Elsie kot zaprisežena teoretična fizičarka ne more oprostiti. Jima bo uspelo, da bosta potrdila ali ovrgla teorije, ki jih imata drug o drugem?Zabavno, lahkotno branje popestrijo sočni, iskrivi dialogi, prismuknjeni liki in smešni zapleti.

Odlomek iz besedila:

»Še nikoli se nisem počutila tako. Sem veliki haldronski trkalnik: atomski delci jezno trkajo skupaj v mojem telesu in ustvarjajo energijo, s katero bi lahko Jacka spremenila v kup pepela. Ali pa ga vsaj dobro spekla. Ne morem se spomniti, kdaj sem nazadnje doživljala toliko negativnih čustev.«

 

Uroš Ahčan: Skalpel

Mladinska knjiga, 2023

Prof. dr. Uroš Ahčan se je pridružil številnim znanim Slovencem, ki so svoje življenjske in delovne izkušnje prelili na papir.

V knjigi, z zgovornim naslovom Skalpel, se bralcu predstavi kot mož, oče in predan zdravnik, predvsem pa kot priznan plastični in estetski kirurg, ki je s svojim znanjem, predanostjo in požrtvovalnostjo pomagal številnim na poti k boljšemu življenju.

Iskreno in brez olepšav opiše svoje kaotično, naporno in nepredvidljivo delo. Ob tem pa nam postreže z drobci razmislekov – denimo o tem, kaj potrebujemo za srečo, kaj je resnična lepota, razgali pa tudi nesmisle, ki jih srečuje v zdravstvenem sistemu.

Svojevrstno nadgradnjo vsebine predstavljajo QR-kode ob poglavjih. Povezave v njih bralca pripeljejo do dodatnih zgodb, ki so povezane z vsebino. Rdeče QR-kode pa prinašajo nazorne vsebine, ki niso primerne za občutljivejše.  Pripovedi, ki so pretresljive, naporne in še kako resnične, so pravi vrtiljak čustev. Odlično jih dopolnjujejo barvite ilustracije Mitje Bokuna.

Branje, ki v nas odzvanja še dolgo po tem, ko ga odložimo …

 Odlomek iz besedila:

»Kirurgi smo ljudje, ki pomagamo drugim ljudem. Tiho vstopamo v njihova življenja in v operacijskih dvoranah, skriti pred gledalci, ustvarjamo v svojem svetu. Za življenje. Za srečo. Za smeh. Za ljubezen. Za lepši svet. Dragi dami, ne pozabita: pomembnejši od vseh medalj so naši odnosi, vezi, stkane iz ničkoliko čustev, ki si jih ne moremo obesiti okoli vratu. Nevidna pajčevina je lahko močnejša od jeklene vrvi.«

 

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.