KNJIŽNI MOLJ

6.1. 2023

Z novim letom novim knjigam in zgodbam naproti …

GIMNAZIJA KOČEVJE: LETA, KI DAJO ZALETA : ZBORNIK OB 140-/150-LETNICI GIMNAZIJE IN SREDNJE ŠOLE KOČEVJE

Gimnazija in srednja šola Pokrajinski muzej, 2022

Ob 150-letnici delovanja gimnazije smo v preteklem letu obeležili tematsko leto z naslovom 150 let srednjega šolstva na Kočevskem. Tega je pospremila razstava Pokrajinskega muzeja Kočevje. Kot dopolnitev in spomin na razstavo in tematsko leto je bil v sodelovanju Pokrajinskega muzeja Kočevje ter Gimnazije in srednje šole Kočevje izdan obsežen Zbornik ob 140-/150-letnici Gimnazije in srednje šole Kočevje: Leta, ki ti dajo zaleta. Ta je od nedavnega na voljo za izposojo tudi v naši knjižnici.

Razstava in zbornik prikazujeta zgodovinski razvoj kočevske gimnazije ter njen pomen in vlogo v 150 letni tradiciji. Dopolnjujeta jo oris srednjega poklicnega in strokovnega šolstva ter kulturno-umetniško ustvarjanje njenih profesorjev in dijakov. Razstavo in pripadajoča besedilo so pripravili Ivan Kordiš, Živa Ogorelec, Vesna Jerbič Perko in Mihael Petrovič ml., v zborniku pa so dodana še besedila nekaterih bivših in sedanjih profesorjev in dijakov. V zborniku so tudi fotografije razstavljenih predmetov, med njimi maturantski ključ, maturantski plakat iz leta 1954, ki ga je izdelal Jože Centa, torba (aktovka) in kolo dolgoletnega ravnatelja prof. Hermana Kotarja, stol prof. Miloša Humeka, risalna deska iz stare gimnazijske risalnice, dijaška glasila ter stara učila za pouk biologije, fizike in kemije.

Vabljeni tako na ogled razstave, ki bo v Pokrajinskem muzeje Kočevje na voljo do jeseni 2023, kot tudi k prebiranju zbornika, v katerem boste izvedeli marsikatero zanimivost iz zgodovine srednjega šolstva na Kočevskem. Prepričani smo, da boste med vrsto starih fotografij ugledali tudi kakšen znan obraz. J

Iz knjige:

„Z odpustitvijo nemških učiteljev je kočevska gimnazija leta 1919 dobila svojega prvega slovenskega ravnatelja. Za krajše obdobje je bil to duhovnik Frančišek (Franc) Saleški Watzl, ki je sicer v Kočevju že vrsto let poučeval verouk, pa tudi zgodovino, zemljepis, slovenščino in druge predmete.“

 

DEBELJAK, LUKAS: POZNATI KOT VODA

Center za slovensko književnost, 2022

Mlad, a že nekaj let dejaven pesnik, Lukas Debeljak, sin Aleša Debeljaka in Erice Johnsson Debeljak, v svojem prvencu, ki je konec preteklega leta izšel pri Centru za slovensko književnost, z diskurzivno liriko v različnih formah preiskuje meje besede, glasu in misli.

Drobna zbirka pesmi nenavadnih oblik je posebno pesniško doživetje – tako kot voda prevzame obliko predmeta, ki ga napolnjuje, tako pričujoča poezija počne z bralcem, celo s poezijo kot tako. Debeljakova pesniška govorica na vsakem koraku preseneča: pesniški eksperiment nas potegne v povsem svojevrstno izražanje, tok misli, asociacije, ki nimajo vedno smisla, pa vendar zazvenijo v nas, da jih začutimo.

V zbirki Poznati kot voda se zelo organsko izmenjujejo krajše, bolj lirične pesmi, in daljše pesmi v prozi, oboje pa zahtevajo veliko angažmaja. Daljše pesmi delujejo kot kratki filmi, bralčevo oko pa se spreminja v kamero, čeprav je tudi na kamero vedno mogoče vplivati ali jo prevarati.

»Poznati kot voda pomeni ne ustavljati se zaradi lepote, poštirkanosti, polikanosti, elegantnosti, temveč se razlivati vse naokrog, medtem ko se dogaja prvovrstno poigravanje s fikcijo in metafikcijo.« je o zbirki zapisala literarna kritičarka Veronika Šoster.

Nenavadna zbirka pesmi, ki si nedvomno zasluži pozornost, nas potegne v neko drugo dimenzijo, kjer je realnost zamaknjena, izkrivljena, a po drugi strani toliko bolj kristalno jasna.

Iz knjige:

»Človek lahko gleda gor. Lahko vidi. So nakovala in klavirji v padanju, vetroplovne plastike, modrorumene, so ptice, ki se sporazumevajo z oblačjem, da postanejo oblaki vsi opisi ptic. So migracije. So meglice, ki bdijo nad svetovno ravnino, kot jo je odkril Tales in potem spet internet, so izvotljene svetlobe, modrorumene, prelepe modrorumene, veš, o katerih govorim, te resničnosti, ki služijo metaforam, chemtraili in teorije, sistemi, sanje, tam še zmeraj Malaysian Airlines Flight 370, nedotaknjen zdaj, prost tam skoz šive neba. Vse to, kar je nebo, v enem pogledu. Človek lahko gleda gor. Lahko ne vidi.”

 

CIRMAN, SABRINA IN KONCILIJA, ANJA: ŽIVJO, OPICI! : LOGOPEDSKA SLIKANICA

IIustracije: Anja Držanič

ALBA 2000, 2022

Slovenki in soustanoviteljici spletne strani Logopedski kotiček, Sabrina Cirman in Anja Koncilija, sta logopedinji, zaposleni v zdravstvenem domu, kjer se pri svojem delu srečujeta predvsem z mlajšimi predšolskimi otroki z različnimi odstopanji v govorno-jezikovnem razvoju in komunikaciji. Na prostovoljni spletni strani logopedskikoticek.si ponujata informacije o razvoju govorno-jezikovne komunikacije predšolskih otrok in napotke za spodbujanje komunikacije, govora in jezika v predšolskem obdobju.

V prejšnjem letu sta skupaj izdali prikupno logopedsko slikanico z naslovom Živjo, opici!. Slikanica je namenjena spodbujanju razvoja oglašanja in posnemanja gest, besed ter enostavnih stavkov pri predšolskih otrocih. Besedilo slikanice je sestavljeno iz preprostega osnovnega besedišča in enostavnih izjav, razumevanje vsebine pa je otrokom olajšano s simpatičnimi ilustracijami, ki nazorno prikazujejo dogajanje v zgodbi. Slikanici so dodatni tudi napotki za branje, ki odraslim pomagajo pri prebiranju vsebine in spodbujanju razvoja govorno-jezikovne komunikacije otrok. Čeprav je knjiga v izvoru namenjena otrokom od 3. do 9. leta starosti, ki imajo težave v govorno-jezikovnem razvoju in komunikaciji, bo s svojo simpatičnostjo in pozivom k komunikaciji z opicama pritegnila in zabavala tudi mlajše otroke.

Iz knjige:

»Opici jesta banane. Majhna opica je majhno banano. Am! Am! Am! Velika opica je veliko banano. Am! Am! Am! Ojoj! »Ni več banan!« »Ni, ni!««

 

STARK, ULF: MALA KNJIGA O LJUBEZNI

Ilustracije: Ida Björs

Prevod: Danni Stražar

Založba Zala, 2022

Ulf Stark je eden najbolj znanih in vsestranskih švedskih avtorjev, ki je v svojih delih z igrivo, nedolžno prebrisanostjo vključeval tako vzvišeno kot nizko, običajno in nenavadno, pri tem pa marsikdaj izhajal iz svojih spominov na otroštvo in očeta. Nekaj svojih knjig je predelal v scenarije in zanje prejel vrsto nagrad: švedsko Augustovo nagrado, nemško Jugendliteraturpreis in emmyja za izviren scenarij za dansko televizijsko serijo. Stremel je k temu, da bi njegove knjige odsevale “humor in pogum za soočanje z življenjem” in “da bi mu uspelo v izvabiti blišč življenja.”

V Mali knjigi o ljubezni učenec Fred v enajstih poglavjih pripoveduje svoje doživljanje kratkega predbožičega obdobja v času 2. svetovne vojne. Njegov oče je bil vpoklican v vojsko, da brani severno švedsko mejo. Medtem se Fred pogovarja z ventilom v garderobni sobi in se pretvarja, da ga čezenj sliši njegov oči. Fred skuša čas prebiti kar se da normalno: hodi v šolo, se druži s svojim najboljšim prijateljem Oskarjem in sanjari o sošolki Elsi. Elsa, deklica močnejše postave in drobno skodranih las je najboljša v razredu v polaganju rok in čeprav noslja, je prav ona tista, v katero se je čisto zaljubil. Zvečer se Fred vrača domov k noseči mami, ki dodaten denar v težkih časih služi kot sprevodnica na tramvaju. Tudi Fred se trudi nekaj zaslužiti, če ne drugega vsaj božično drevesce, zato pomaga prodajalcu božičnih jelk. Nekoč pride po svojo jelko tudi lepa gospa, ki Freda za pomoč nagradi z napitnino, stekleničko z ostankom svojega parfuma in čokolado. Fred sanja, da je bila to vila, ki bo poskrbela, da bo za božič vse tako, kot bi moralo biti. Za božič se res zgodi čudež in prav posebno presenečenje …

Neverjetno, koliko lepote, topline, sreče in miru je zajeto v tej drobni knjižici, ki jo spremlja tako hudo,  mrzlo in nemirno ozadje. Knjiga, ki je primerna za 2. triado osnovnošolcev, a greje tudi srca starejših bralcev, pred nas razpira moč prijaznih dejanj, optimizma in poguma.

Iz knjige:

»”Hvala za pismo,” je rekla. “Lepo je. Še posebej tisto “ravno obratno”.”

“Precej kratko je,” sem rekel.

“Kratko, a dobro,” je rekla. “Jaz mislim enako.”

“V kakšnem smislu?”

“O tebi. Ravno obratno od tega, da mi nisi všeč.”

Več ni bilo treba reči. Hodila sva drug ob drugem in bila vesela.«

 

Ne pozabite: v kolikor se vem zgodi, da pozabite naslov in avtorja opisanih knjig, pokukajte na našo spletno stran knjiznica-kocevje.si, kjer lahko najdete celoten arhiv tekstov oddaj Knjižni molj, opise posameznih priporočenih knjig pa lahko poiščete tudi pod zavihkom »Priporočeno branje«.

Ob kovanju zaobljub za novo leto se lahko spomnite tudi na branje: družabno omrežje Goodreads (na spletni strani https://www.goodreads.com/) omogoča, da si na začetku leta zastavite bralni cilj, sproti beležite knjige, ki jih boste v naslednjem letu prebrali, ob tem pa spremljate, kako blizu ste zastavljenemu cilju. Pri motivaciji za branje pa vam lahko pomaga tudi udeležba v naši Bralni znački za odrasle. Pa saj je vseeno: na spletni strani, v papirnatem zvezku, na telefonu ali kar v glavi; za nekoga 1 knjiga na teden, za drugega 1 na mesec, za nekatere morda zgolj kupček knjig med poletnimi počitnicami: naj bo le v letu 2023 vsaj kakšna prebrana knjiga več kot v letu 2022!.

Besedilo oddaje Knjižni molj je pripravila

Pia Marincelj Bregar, bibliotekarka iz Knjižnice Kočevje.


KNJIŽNI MOLJ

20. 1. 2023

Zapluli smo že v drugo polovico januarja in v Knjižnici Kočevje smo za vas pripravili svež izbor zanimivega branja – slovensko in tuje leposlovje, ki vabi k razmisleku o odnosih med spoloma ter dva priročnika, ki bosta razmigala možganske celice otrokom in odraslim.

MAZZINI, MIHA: Osebno

Goga, 2022

Slovenski pisatelj, scenarist, režiser, kolumnist in računalniški strokovnjak se je spomladi 2020 znašel v precej nezavidljivem položaju. Že šestič v letu in pol, ga je zapustila precej mlajša partnerka, država pa se je začela zapirati pred neznano, grozečo boleznijo iz Wuhana. Prijatelji so mu kot pomoč za soočenje z izgubo ponudili vrsto različnih tehnik in nazadnje se odloči, da jih bo preizkusil kar po vrsti. Regresijo, hojo po žerjavici, šamanizem, deset dnevno meditacijo in hojo po Caminu, če naštejemo le nekatere. 

Skupaj s pisateljem se bralci podamo v napeto psihološko analizo njegovega otroštva ter vzorcev čustvene navezanosti, ki vplivajo na ljubezenske odnose v odraslosti. Zgodba postane zares osebna in odkrita, saj potujemo v globine njegovega spomina, kjer so zakopani številni boleči spomini, strahovi in izgube iz zgodnjega otroštva.  Pretresljiva, žalostna, lepa pripoved, popestrena s trenutki sreče in smeha – takšna, kot je življenje samo …

Avtobiografija, ki jo lahko štejemo med vrhunce leta 2022 in je bila med nominiranci za Knjigo leta na 38. Slovenskem knjižnem sejmu.

Odlomek iz besedila:

»Leto in pol njenega boja in mojega opazovanja. Še ponos sem si prizadel, ko sem tako pohlevno odpiral vrata vsakič, ko je potrkala. Po koncu šestih koncev sem se počutil, kot da leto in pol ne bi bil jaz in bežeča ženska ne ona. Nekaj naju je prevzelo in upravljalo, da sva odigrala vnaprej napisano dramo, dokler ni padel končni zastor.

A kaj?«

KESAR, KAMENKO: TUDI PRAV

Adrema,  2022

Direktor uspešnega marketinškega podjetja, v zadnjem času pa čedalje bolj prepoznaven pisatelj Kamenko Kesar, v svoji četrti knjigi kratkih humornih zgodb v ospredje postavlja moško ženske odnose. Natančneje odnose, družinske situacije ter vsakovrstne zaplete in razplete, ki jih doživlja on kot mož s svojo drugo ženo Alenko – nekdaj uspešno in priljubljeno televizijsko voditeljico, sedaj pa eno od zaposlenih v njegovem podjetju. Tovrstne literature, ki bi na tako iskriv, duhovit in sproščujoč način opisovala bolj ali manj običajne zakonske zgode in nezgode, ni ravno na pretek. Morda so prav zato bralci Kesarjeve zgodbe tako lepo sprejeli. Nenazadnje je resnično užitek brati o tako lepi, strastni in srčni povezanosti med dvema, ki sta našla srečo ob nepričakovanem času in znata krmariti v razburkanih vodah zakonskega življenja.

Odlomek iz besedila:

»Ne maram govoriti o svojih težavah. Seveda, kdaj me zanese in moram povedati, dati iz sebe, že z razlogom, da ohranim zdravje, ampak to je bolj izjema kot pravilo. Med nami, nimam se kaj pritoževati. Ne jaz. Ne tako, kot živim. Zato ne maram govoriti o svojih težavah.

Na srečo sem poročen in o mojih težavah namesto mene na dolgo in široko razglablja moja najdražja. Najraje po telefonu s svojimi prijateljicami.«

 

HAZELWOOD, ALI: LJUBEZENSKA HIPOTEZA

Učila, 2022

Čar tega lahkotnega ljubezenskega romana je zagotovo tudi v tem, da ga je napisala ugledna doktorica nevroznanosti in profesorica. Njeni opisi izzivov s katerimi se srečujejo podiplomski študentje, so zato vsekakor verodostojni ter med vrsticami predstavijo ves blišč in bedo akademskega sveta.

Osrednja junakinja je Olive, podiplomska študentka, ki mora zavoljo prijateljičine sreče nujno dokazati, da je v razmerju s fantom. Pa čeprav lažnim. Na vrat na nos poljubi prvega moškega, ki je v njeni bližini. Šele nato z grozo ugotovi, da si je izbrala dr. Carlsena – genialnega mladega profesorja  – strah in trepet doktorandov, saj od svojih študentov zahteva vse in še več, da se dokažejo v znanosti.

Nadaljevanje romana je zabavna ljubezenska zgodba, kjer se združita duh romantične komedije ter akademski svet s področja naravoslovja. Vsekakor prijetno branje, ki vam bo polepšalo nekaj uric.

Odlomek iz besedila:

»Takole je: niti sanja se mi ne, ali si dovolj dobra, toda to ni tisto, kar bi se morala vprašati. Akademsko življenje zahteva veliko vloženega truda za zelo skromne rezultate. Pomembno je, ali je dovolj dober tvoj razlog, zakaj želiš študirati. Zakaj te torej zanima doktorski študij, Olive?«

OAKLEY, BARBARA: ODPRTA GLAVA ZA ŠTEVILKE

Založba Vida, 2022

Humanistično izobražena predavateljica ter avtorica mednarodnih uspešnic za učinkovito učenje je spisala odličen priročnik, v katerem nas vabi, naj na učenje začnemo gledati drugače. Raje kot na tlako in trdo delo nanj glejmo kot na pustolovščino. V priročniku predstavi praktične pristope za učinkovitejše in lažje pomnenje. Uči nas, kako zgostiti ključne ideje oz. jih dati v skupke, ki si jih bomo lažje zapomnili. Ponuja nam več tehnik za učinkovito učenje in nas spodbuja, da se ne bojimo miselnih izzivov.

Priročnik bo v pomoč vsem, ki mislijo, da jim naravoslovni predmeti in matematika ne ležijo. Koristne nasvete za poučevanje pa bodo našli tudi profesorji in učitelji, ki se trudijo poučevati vse, ki (še) nimajo odprte glave za številke.

Odlomek iz besedila:

»Kakšna je možnost, da odprete hladilnik in v njem najdete zombija, ki plete nogavice? Približno takšna kot ta, da bo mehka in jezikom naklonjena duša, kot sem jaz, končala kot profesorica tehničnih ved.«

PLACE, MARIE-HELENE: 65 DEJAVNOSTI MONTESSORI ZA OTROKE OD 6. DO 13. LETA

Mladinska knjiga, 2022

Temelje montessori pedagogike je postavila izjemna italijanska zdravnica, znanstvenica, pedagoginja, vzgojiteljica ter humanistka Maria Montessori. V ospredje je postavila otroka, odrasli pa mu pri razvoju pomagamo tako, da podpremo njegove sposobnosti. Kot pomoč pri delu je ustvarila pet velikih zgodb, ki nagovorijo otroško domišljijo in predstavijo celosten vpogled v delovanje sveta, njegov nastanek in mesto v vesolju.

Izkušena montessori pedagoginja Marie-Hélène Place se v predstavljenem priročniku posveti prvi veliki zgodbi, ki govori o nastanku vesolja in Zemlje. Na podlagi dolgoletne prakse predstavi 65 dejavnosti, s katerimi otrokom približamo zgradbo, fizično geografijo Zemlje, Osončje in vesolje. Osrednje sporočilo priročnika je, naj imajo otroci pri poučevanju vedno možnost, da zastavljajo vprašanja. Le tako bodo ostali radovedni celo življenje. Dodana vrednost predstavljenega priročnika pa je obenem v tem, da lahko opisane poskuse in dejavnosti z otroki izvedemo tudi, če pedagogike montessori še ne poznamo.

Odlomek iz besedila:

Spoznavanje vesolja z velikimi zgodbami otroka napelje, da si še sam pri sebi začne zastavljati vprašanja. Sprašuje se, na primer, ali je vse v vesolju podrejeno zakonom narave, in pri tem opazi, da mora tudi sam upoštevati pravila ter da enako velja za vse ljudi na svetu. Tako se v otroku začno nezavedno porajati globoka filozofska vprašanja.

Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.