KNJIŽNI MOLJ

24.1. 2020

Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba računalnika v pisnem komuniciranju sta prinesla zmanjšanje motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko. Napisati eno stran z roko danes predstavlja pravi fizični napor: učitelji opažajo in mladi poudarjajo, da skoraj ne znajo več pisati z roko, kretnje so toge, neizdelane, nerodne. Zato društvo Radi pišemo z roko v tem tednu že tretje leto zapored organizira Teden pisanja z roko. “Quod scribit bis legit,” pravi latinski pregovor. Pomeni, da če nekaj zapišeš, je to kot da bi dvakrat prebral. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost. Pisanje z roko prispeva k ohranjanju finih motoričnih spretnosti, ki so potrebne za večstranski  razvoj osebnosti, poleg tega pa je terapevtsko. Veliko večino osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, zahval ali pohval in izrazov sožalja danes pošiljamo in prejemamo preko e-pošte, ki ima moč množičnega, poceni, a tudi neosebnega komuniciranja. Naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Pisanje z roko obuja in spodbuja desno polovico možganov in na ta način zagotavlja celovitejše delovanje možganov: boljši spomin, učinkovitejše branje, ustvarjalnost, utrne se nam več idej … Ljudje se še vedno veliko bolj razveselijo pisem v nabiralniku! Da je pismo čarobno, ni treba, da potuje daleč. Razglednica z dopusta prejemniku polepša dan. Z na roko napisanim pismom boste dobili delček osebe, ki vam ga je poslala. Morda ima celo vonj po njej. Te čarobnosti elektronska pošta nima, pa če je še tako hitra. Pisava izraža nas, našo osebnost. Pišemo s podzavestnimi gibi, zato nam pisava kaže kakršni smo. Izraža naše osebne značilnosti, naravnanost, ravno tako interese, cilje, spretnosti in sposobnosti. Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. Spretnosti  razvijamo z vajo.

Tudi v Knjižnici Kočevje že tretje leto sodelujemo v Tednu pisanja z roko. Na oddelku za odrasle so razstavljene knjige, ki se vsebinsko navezujejo na pisanje z roko, poleg tega pa smo v tem tednu na obisku gostili tri razrede šestošolcev OŠ Zbora odposlancev, s katerimi smo se spomnili, zakaj je pisanje z roko lepo, pomembno in koristno. Z idejami iz knjige Rišemo črke in lastne domišljije smo ustvarjali lepe črke in na roke zapisovali lepe misli. Nekateri izdelki učencev so prav tako razstavljeni na oddelku za odrasle in oddelku za otroke in mladino Knjižnice Kočevje.

CAPPEL, TANJA: RIŠEMO ČRKE

Mladinska knjiga, 2018

Ročno izpisovanje privlačnih napisov, s katerimi si polepšamo bivalno in delovno okolje, je v zadnjih letih postalo izjemno priljubljeno, saj ljudje v dobi računalniškega tipkanja vse bolj hrepenimo po nečem bolj oprijemljivem. Tudi mladi zato znova posegajo po papirju, tradicionalnih pisalih in že nekoliko pozabljenih tehnikah lepopisja. Vse bolj je popularno t.i. črkorisje, umetnost risanja lepih črk. Priročnik Rišemo črke nemške črkorisarke Tanje Cappell, na Instagramu znane kot @frauhoelle, tudi popolnim začetnikom utira pot do lepih črk in ličnih napisov po lastnem okusu. V njem najdete nujno znanje o ročnih pisavah in ustreznih pripomočkih vaje za razvijanje ročne spretnosti, tehnike risanja črk s svinčnikom, flomastrom, kredo, navadnim in nalivnim čopičem ter kaligrafskim peresom, navodila za digitalizacijo ročno izrisanih črk in ustvarjanje črk s tabličnim računalnikom, 15 predlogov za okraševanje predmetov z napisi črtovja za vadbo in črkorisne predloge na priloženih plakatih in »Lepopisni leksikon«, ki vam z 2 velikima plakatoma za kopiranje zagotavlja uspešno delo in občutek zadovoljstva.

Iz knjige:

»Prava tehnika je pri črkorisju pomembnejša od talenta in vas bo tudi hitreje vodila do uspeha. Svobodni slog in improvizacije pridejo v poštev šele pri bolj izkušenih črkorisarjih. Začetnik pa naj se drži enega pravila: Vse črke so sestavljene iz osnovnih gradnikov.«

_______________________________________________________________________________________

MARINCELJ, PIA: ŽIVLJENJA KNJIG Z DOMAČIH KNJIŽNIH POLIC

Kulturni center Maribor, 2019

Domačinka Pia Marincelj je s pregledom sprememb v notranjem načrtovanju stanovanj v zadnjih 50-ih letih sledila spreminjanju vloge knjig v vsakdanjih življenjih, hkrati pa s pomočjo ankete odkrivala, kakšne zvrsti knjig prevladujejo na domačih knjižnih policah intenzivnih bralcev in kupcev knjig. Rezultati obeh raziskav, objavljeni v monografiji z naslovom Življenja knjig z domačih knjižnih polic, po mnenju dr. Mihe Kovača prinašajo dve pomembni inovaciji v raziskovanje knjižnih trgov. Vsebina knjige sledi razvoju domačih knjižnic skozi zgodovino in na poti osvetljuje tudi nekaj pomembnih razlik med tiskano in elektronsko knjigo, ki omogočajo predvidevanja o tem, kako se bo domača knjižnica spremenila v prihodnosti in kakšen pomen zanjo ima pojav e-knjig. V knjigi najdete tudi zanimivosti kot so opisi bogatih knjižnic slavnih osebnosti nekoč in danes ter fotografije domačih knjižnic sodobnih bralcev. Vsebina tako po besedah recenzenta, dr. Primoža Južniča, ne bo zanimiva zgolj tistim, ki se s knjigotrštvom ali bralno kulturo ukvarjajo profesionalno, temveč tudi tistim, ki radi berejo in v branju najdejo ne samo informacij in znanja, temveč tudi užitek, zadovoljstvo in veselje.

Iz knjige: »Domača knjižnica je /…/ zbirka spominov, mentalni album in  dnevnik posameznikovega življenja in prav to je tisto, kar jo dela edinstveno in nezamenljivo

GRAFENAUER, NIKO: MAHAJANA

Ilustracije: Marija Lucija Stupica

Beletrina, 2019

Dve desetletji po prvem izidu je zopet med nami eno Grafenauerjevih najpomembnejših in najbolj dovršenih mladinskih del s prelepimi ilustracijami legendarne Marije Lucije Stupice. Kljub temu, da Mahajana predstavlja enega od vrhuncev slovenske književnosti, te sodobne pravljice, oziroma fantastične pripovedi, ki je verjetno bliže odraslim kot otrokom, mnogi žal ne poznajo, saj je v 90. letih izšla pri manjši založbi. Pri ponovni izdaji je ilustracije osvežila ilustratoričina hčerka Hana Stupica. Mahajana je nadaljevanje Majhnice, a je to besedilo na bistveno višji ravni. Opisuje odraščanje deklice Majhnice v mlado dekle. Zgodba, strukturirana kot cikel štirih letnih časov, je prepredena z reminiscencami na najrazličnejše junake iz domače in svetovne književnosti. Izjemna pripoved, polna simbolov in fantastičnih elementov, v ospredju katere je ljubezen.

Iz knjige:

»Rasla je in rasla in z vsakim novim korakom v prihodnji čas je postala večja in večja, dokler ni naposled docela odrasla. A v duši je bila še vedno Majhnica, ki zdaj ni vedela, ali je vse to res ali ni.«

Današnjo oddajo je za vas pripravila

bibliotekarka Pia Marincelj iz Knjižnice Kočevje


KNJIŽNI MOLJ

10. 1. 2020

Cica Gajić Grabovac, Iva Jarm, Tina Djinovski, Urša Marinko: Kam z mulcem po Sloveniji: izleti in doživetja za otroke vseh starosti
Mladinska knjiga, 2019
Štiri mamice in avtorice družinskega priročnika nas vabijo, da se skupaj z otroki odpravimo raziskovat kotičke Slovenije. Priročnik je nastal na podlagi zapisov, ki so bili objavljeni na portalu Kamzmulcem.si. Na njem najdemo zakladnico nasvetov, kako potovati z otroki ter kaj zanje potrebujemo na poti – bodisi do sosednjega hriba ali pa za tedenske počitnice. V priročniku je 62 izletov v vse slovenske regije. Opisana doživetja pa so raznovrstna in
primerna tako za dojenčke kot osnovnošolce. Pred nami je bogata ponudba pohodnih izletov, naravnih in umetnih kopališč, igralnic, restavracij, družinam prijaznih lokalov ter kulturnih prireditev in muzejev. Opisi vključujejo tudi vse najpomembnejše informacije, ki nam pomagajo pri odločitvi, kam se odpraviti, kaj je tam zares vredno videti in doživeti ter nenazadnje, zakaj bi sploh šli. Vse popestrijo še fotografije, ki približajo vsak izlet posebej. Sprejmimo izziv, ki ga ponuja opisani priročnik. Nabirajmo doživetja ter spomine, ki se jih bomo z veseljem spominjali, tudi ko najmlajši že odrastejo.

Odlomek iz knjige:
Vas Olimje je eden lepše urejenih turističnih krajev v Sloveniji. Tam je poskrbljeno za vse
želje, za mlade in stare, predvsem pa je to vas, kjer vsi ponudniki storitev združeno in
ponosno promovirajo svoj kraj. Leta 2009 je Olimje dobilo tudi zlato plaketo za najlepšo vas
v Evropi. Olimje lahko obiščete za dan, bolje konec tedna, najbolje pa kar za ves teden. Mulci
bodo uživali v vodnih vragolijah in ponudbi Term Olimia, hranjenju jelenov na Jelenovem
grebenu, domišljiji dali prosto pot v Koči pri Čarovnici, se vozili s cestnim vlakom, imeli
velike oči v Čokoladnici Olimje ter domov odnesli domač čaj iz minoritskega samostana.”

Primož Hieng: Z vami bom na rajžo šel: turistični vodnik za invalide
Založba Harlekin No. 1, 2019
Primož Hieng je avtor številnih turističnih vodnikov in ima za seboj zares številne izlete in doživetja. Sam pravi, da je prekrižaril Slovenijo po dolgem in počez – večkrat. Med drugim, je raziskoval kraje, ki ohranjajo bogato pustno tradicijo, pa kraje, kjer so zdrave in zdravilne vode ter muzeje, galerije in naravo z vsemi njenimi posebnostmi.
Ob obisku Muzeja jaslic na Brezjah si je zastavil vprašanje, kaj lahko v enem letu spoznajo in vidijo novega, lepega vsi, ki so na invalidskem vozičku ali si pomagajo pri hoji z berglami oz. so kakorkoli gibalno ovirani. Nastal je nov turistični vodič, ki prinaša 51 zares zanimivih točk po vsej Sloveniji in eno celo v Avstriji. Vsak predstavljen izlet je opremljen z izčrpnimi informacijami in napotki. Poleg so točni naslovi in kontaktne številke ter vse drobne malenkosti, ki so običajno samoumevne, gibalno oviranim pa lahko delajo velike težave. Avtor nas opozarja tudi na to, kje so obiskani kraji prilagojeni za gluhe, naglušne, slepe ter slabovidne. Turistični vodnik, ki nas že s samim naslovom vabi, da se odpravimo na pot – brez ovir!
Odlomek iz knjige:
»Linhartov trg v Radovljici je za promet zaprt in je zato še toliko bolj prijeten za obiskovalce,
torej tudi za invalide na vozičkih. Na trgu si lahko obiskovalci ogledajo številne objekte,
uživajo v čudovitem razgledu na urejeni razgledni ploščadi, lahko pa posedijo tudi v številnih
kavarnah. V atriju graščine so uredili dvigalo, ki omogoča dostop do razstavnih zbirk Čebelarskega muzeja in mestnega muzeja ter do baročne dvorane, v kateri se odvijajo številne kulturne prireditve. Vsi prostori so dostopni invalidom na invalidskih vozičkih. Čebelarski muzej je prvi muzej na svetu, kjer lahko slepi in slabovidni občutijo panjsko končnico v obliki FeelBooka. Gre za posebno tipno sliko, ki je opremljena s podrobnimi opisi in odličnimi
realističnimi zvoki, tako da je povsem prilagojena za slepe in slabovidne

Julia Dibbern in Nicola Schmidt: Umirjena družina: sedem sestavin za preprosto življenje z otroki
Didakta, 2019, prevedla Neža Ana Rojko
Založba Didakta je v svojo bogato zbirko priročnikov o vzgoji uvrstila nov knjižni biser. Namenjen je vsem, ki so se znašli v začaranem krogu nenehnega hitenja, izčrpanosti, stresa. Julia in Nicola sta mamici, ki pravita, da za sproščeno in zdravo družinsko življenje potrebujemo le malo več časa, pozornosti in stika z naravo. To je tisto, kar družino umiri. Predstavita nam, kaj družine resnično potrebujemo ter kako v teoriji to dosežemo. Dinamično
in humorno posredujeta svoje izkušnje iz prakse in na podlagi tega ponujata sedem sestavin za bolj umirjeno družinsko življenje: ljubezen, naravo, pozornost, skupnost, vire, znanje in čarobnost. Izvrstna knjiga o vzgoji, ki nas vabi, da si dovolimo biti počasni, pozorni in pristni – otroci potrebujejo ljudi in ne stvari. Vzemimo jo kot navdih in pomoč pri iskanju lastne poti.
Odlomek iz knjige:
»Naše odločitve določajo našo usodo. To, za kar smo se odločili, postane naša realnost. Vse,
kar vam v pričujoči knjigi predlagava, je usmerjeno na počasnost, pozornost, pristnost. Za
naglico, stres in za to, da namesto nas odločajo drugi, namreč ne potrebujemo nobene
knjige

Melita Kuhar: Iskreno o vzgoji in najstnikih
Primus, 2019

Priznana svetovalka Melita Kuhar, po izobrazbi socialna pedagoginja in socialna delavka, v svoji zbirki Na kavču v Svetovalnici bralcem namenja priročnike, ki so nastali na podlagi dolgoletnega dela z otroki in najstniki. Pomaga nam pri oblikovanju bolj zdravega odnosa do sebe, sozakonca, otrok, mladostnikov in vseh, ki jih srečujemo v življenju. Ne ponuja enostavnih rešitev, ampak nas uči tehnik in metod, s katerimi začnemo sami reševati težave in zagate, v katere pri medčloveških odnosih tako hitro zaidemo. Priročnik je razdeljen v pet vsebinskih sklopov – v prvem izvemo, kako okrepiti odnos s svojim otrokom in najstnikom, drugi sklop osvetli družinske odnose, v tretjem pa so izpostavljeni pogosti izzivi pri vzgoji. V zadnjih dveh sklopih nam avtorica ponudi nekaj iztočnic za razmislek ter idej, kako lahko izboljšamo svoj odnos z otroki.
Odlomek iz knjige:
»Kar želim pri mladih starših poudariti in ozavestiti, je to, da otrok za zdrav razvoj potrebuje
izkušnjo skrbnosti in zaščite, ki jo dobi pri mamici, v enaki meri pa tudi »nadzorovano«
svobodo in meje, ki jih opredeli oči, ko za otroka ustvari situacije, v katerih se mora otrok
dokazovati, truditi in tekmovati. Oba vzgojna principa sta temelja za oblikovanje stabilne
otrokove osebnosti, tako da se bo čutil varnega, sprejetega in ljubljenega točno tak, kot je. Od
obeh staršev bo prejel določene izzive, s katerimi se bo moral boriti kot otrok in s katerimi se
bo v nekoliko drugačni obliki soočal kot odrasla oseba
V naši knjižnici pa si lahko izposodite tudi novo, že četrto, zgoščenko priznane vokalne skupine Cantate Domino, ki so jo izdali ob 30. obletnici delovanja skupine. Njen naslov je Karpatski zvoki in prinaša ljudske pesmi slovanskih narodov. Izkoristimo priložnosti, ki nam jih ponuja novo leto in poskrbimo, da čas po praznikih ne
ostane prazen. Polepšajmo si prvi mesec novega leta z izbrano glasbo in dobro knjigo v roki.

Namige za januarska bralna doživetja sem za vas pripravila

bibliotekarka Špela Činkelj.