KNJIŽNI MOLJ

2. 2. 2024

Klemen Selakovič: Aidea

Mladinska knjiga, 2023

Klemen Selakovič, ki je v poklicnem življenju uspešen oblikovalec uporabniških izkušenj, je v letu 2019 začel z ustvarjanjem podkasta Aidea. Sčasoma je to postal najbolj priljubljen slovenski podkast. V njem je gostil že najrazličnejše goste, s katerimi je razpravljal o širokem naboru tem, med drugim o ustvarjalnosti, ljubezni, zasvojenostih, sočutju, odnosih, duhovnosti, drogah, tehnologiji, prihodnosti, … Kot sam pravi, v Aidei zbira misli o življenju, kot ga trenutno vidi oz. je to »ideja o neidejah«.

Svoja spoznanja in misli je v knjigo, ki je nastajala na najrazličnejših krajih in celinah sveta, prelil v dveh letih. Že grafična podoba knjige pa pripoveduje zgodbo zase. Sledijo si črne in bele strani. Na črnih so izpisani citati gostov, s katerimi se je pogovarjal v podkastih in so mu še posebej ostali v spominu. Bili so navdih za sto zapisov na belih straneh, v katerih z bralcem deli svoja razmišljanja in trenutno razumevanje sveta.

Aideo velikokrat označujejo kot duhovni podkast za duhovne ljudi, a njene vsebine nagovarjajo zares širok spekter sledilcev. Tako kot podkast je tudi knjižna izdaja posebno branje. Je neke vrste priročnik, ki vabi k raziskovanju in premišljevanju. Predvsem pa je spodbuda in povabilo, da začnemo svet spreminjati najprej pri sebi.

Branje, ki navdihuje.

Odlomek iz besedila:

»Ultimativna rešitev pa je v dajanju ljubezni. Da si dovolim, da samo ljubim. Tam se skriva vse, kar iščem. Ko sem to doumel, se mi je srce odprlo. Začel sem ljubiti brezpogojno – sebe, druge in svet. Deliti dobroto s preprostim namenom dajanja. Podarjati nasmehe, objeme, pozornost. Sčasoma sem začutil, da se notranja praznina umika. Da izginja kot megla ob sončnem vzhodu.«

 

Julie Caplin: Mala kavarna v Københavnu

Učila, 2023

Priljubljena angleška pisateljica Julie Caplin na številnih potovanjih po svetu najde navdih za svoje romane. Glavna junakinja tega je Kate Sinclair – predstavnica za stike z javnostmi v službi, ki jo obožuje. Prav tako kot svojega fanta Josha. Vse do trenutka, ko jo ta podlo izda in ukrade težko pričakovano napredovanje v službi. V obupu sprejme ponudbo za vodenje posebnega promocijskega izleta v København, kjer bo izbrani ekipi novinarjev predstavila trendovski koncept hygge. Med njimi je tudi Ben, ki se mu vse skupaj zdi trapasto, a je prisiljen, da se udeleži potovanja. Kate uspe nenavadni druščini pričarati romantične izlete, sprehode, večerje in prijetno druženje. Celo tako zelo, da omehča tudi srce Jeznega lisjaka, kot skrivaj poimenuje Bena.

Iskriv ljubezenski roman na ljubek način odkriva, zakaj so Danci najsrečnejši narod na svetu. Zgodbo poživijo tudi zabavni in iskrivi dialogi med pisano druščino književnih likov. 

Roman je bil nominiran za najboljšo sodobno romanco leta 2019. Mala kavarna v Københavnu je prva knjiga v zbirki Romantični pobegi. V trilogiji sta še romana Mala pekarna v Brooklynu in Mala slaščičarna v Parizu.

 

Odlomek iz besedila:

»Naša veleblagovnica Hjem bo veliko več kot le prodajalna sveč, odej in izdelkov, za kar vsi mislijo, da je bistvo koncepta hygge. Hočem, da to ljudje čutijo v vsakem oddelku veleblagovnice, da preživljajo čas v njej, na knjižnem oddelku, na kuharskem oddelku. Imeli bomo razstave, kotičke za sedenje, prikaz aranžiranja rož, tečaje kulinarike, izdelovanja voščilnic, pletenja, izdelovali bomo božične okraske. To bosta živahna skupnost in veleblagovnica hkrati.«

 

Neja Gril: Kuhajmo okusno

Aperte, 2023

Ideje za kulinarično eksperimentiranje, s katerimi boste nahranili telo in duha, najdete v zbirki 79 slastnih in pisanih receptov. Ustvarila jih je kulinarična vplivnica Neja Gril, ki je svoj hobi s pomočjo objavljanja receptov ter pisanjem o jutranji rutini in rednem zajtrkovanju spremenila v sanjsko službo. Njene recepte tako danes najdete na družbenih omrežjih pod imenom Breakfast Club.

V knjigi je predstavila širok nabor jedi za vse priložnosti, začenši z zajtrkom, malico, glavnimi jedmi, sladicami. Vključila je tudi predjedi, pogostitve in trendovske droži. Marsikatero jed lahko pripravimo tudi za nekaj dni vnaprej, s čimer si olajšamo organizacijo jedilnika in poskrbimo za raznovrstno, uravnoteženo prehrano.

Ustvarjalna in pisana zbirka receptov vsebuje dostopne sestavine, priprava pa je hitra in enostavna. Je ena tistih knjig, ki olajša kuharske podvige in bo polepšala zimske dni.

 

Odlomek iz besedila:

»Moja ljubezenska zgodba s hrano se je začela že zgodaj v otroštvu, saj sem kot majhna punčka želela biti del vsakega ustvarjanja v kuhinji, kjer sem zelo kmalu začela pridobivati izkušnje za štedilnikom. Želela sem biti zraven, pa naj je to pomenilo pomivanje posode, mešanje mase za torto ali samo opazovanje.«

 

Sylvain Tesson: Snežni leopard

Umco, 2023

Priznani in večkrat nagrajeni francoski pisatelj Sylvain Tesson navdih za svoje delo črpa iz popotovanj po svetu. Združil je moči s svetovno znanim fotografom Vincentom Munierjem, ki svoje življenjsko poslanstvo vidi v opazovanju in fotografiranju živali. Odšla sta na prav posebno odpravo. Daleč na vzhod, na visoke planote Tibeta, kjer sta si obetala, da bosta lahko uzrla snežnega leoparda. Veliko, divjo mačko, ki zaradi svoje ogroženosti meji na mitično, nedosegljivo bitje. Munier ga je vztrajno zasledoval zadnjih šest let.

Tessonovo »tolpo štirih« so sestavljali Munierjeva zaročenka, snemalka in režiserka živalskih filmov Marie Amiguet ter zamišljeni, redkobesedni pomočnik Leo, ki je doktorski študij filozofije obesil na klin v zameno za delo z vrhunskim fotografom. Bralec se skupaj z njimi odpravi na slikovito popotovanje. Dopolnjujejo ga poetični zapisi in razmišljanja o naravi, odnosu človeka do nje in vseh živih bitij ter življenju nasploh.

Branje nas nagradi z bogatim jezikom, čudovitimi opisi pokrajine in poglobljenim uvidom v človeško naravo.

Avtor je za knjigo prejel prestižno francosko nagrado Renaudot. Doživela je tudi filmsko uprizoritev Snežna kraljica v režiji Vincenta Munierja in Marie Amiguet ter prejela cezarja za najboljši dokumentarni film.

Odlomek iz besedila:

»Naučil sem se, da je potrpežljivost najvišja vrlina, najelegantnejša in najbolj pozabljena. Pomaga ljubiti svet, preden ga hočeš spremeniti. Vabi, da se usedeš in uživaš v predstavi, pa četudi je to le drhtenje lista. Potrpežljivost je človekovo spoštovanje tega, kar je dano.«

Pred nami je vikend, ki ga napolnite s prijaznimi odnosi, srčnimi ljudmi in dobrimi zgodbami. Povabljeni v Knjižnico Kočevje, kjer boste našli vse troje.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.

 

KNJIŽNI MOLJ

16. 2. 2024

Jerry  Jenkins: Izvoljeni

Družina, 2023

Ameriški pisatelj Jerry Jenkins je na podlagi priljubljene televizijske serije Chosen mojstrsko ubesedil zgodbo, staro več kot 2000 let.

Pred bralcem oživijo resnične zgodovinske osebe iz mesa in krvi, s svojimi odlikami in slabostmi. Uporniški ribič Simon je nagle jeze, ima rad igre na srečo ter dober pretep. Kljub trdemu nikakor ne uspe priti na zeleno vejo. Matej, ki se mu je družina odrekla, ker je sprejel najbolj prezirano službo na svetu. Postal je cestninar, ki mu ni mar za bedo, stisko in revščino sorojakov. In Marija iz Magdale, ki ima za seboj grozljivo preteklost. Vse je v odločilnem trenutku poklical nekdo, ki ga je njihovo ljudstvo pričakovalo že stoletja – Mesija.

Jenkins je pravi mojster zgodovinske pripovedi. Prizori so zgoščeni, s slogom pripovedovanja pa poskrbi za še več napetosti in pričakovanja, kako se bo zgodba razvijala. Odlično predstavi zgodovinske okoliščine in krute razmere, v katerih je živela judovska skupnost v 1. stoletju. Osredotoči se na trpljenje, zatiranje in žalost, ki jo preživljajo glavne osebe. Njihova življenja pa se spremenijo v resnično veselje, ko jih po imenu pokliče Božji sin in za vedno spremeni usodo človeštva. Čudovito branje, ki prinaša smeh in solze ter daje navdih in priložnost za odpiranje presežnemu …

Odlomek iz besedila:

»Marija iz Magdale,« reče mož. /…/ »Kdo si?« ga vpraša. »Od kod poznaš moje ime?«

Mirno in pronicljivo jo gleda. Kaj je to? Kdo je to? Kdo bi mu lahko povedal zanjo? Mož spregovori: »Zdaj pa tako govori Gospod, tvoj stvarnik …« /…/  »… tvoj upodabljavec …« /…/

»Nikar se ne boj, saj sem te odkupil.« /…/»Poklical sem te po imenu.« /…/ Iztegne roko proti njej in zdi se, da ji gleda naravnost v dušo. »Moja si.« /…/

Mož z dlanmi objame njen obraz, ona pa zajame sapo in se skoraj sesede. Besnilo, ki divja v njej, preti, kakor da bi hotelo – morda jih je celo več – uničiti, pokončati njo in njega. Toda tujec si jo nežno nasloni na prsi in jo objame, da postane njegova. Ukazujoče šepne vsemu, vsem, ki so jo obsedli: »Izginite!« In ko Lilit zaihti, se to, kar jo je tako dolgo trpinčilo, izlije iz nje, da je izpraznjena in izčrpana. Nič več je ne boli. Kolena ji klecnejo. V varnem objemu rešitelja ni več Lilit. V resnici nikoli ni bila. In nikoli več ne bo. Kljub umazaniji, smradu in neuspehu se počuti kot nov človek. Povsem nova je. Spet je Marija – cenjena, brez greha, osvobojena, odrešena.«

 

Florence Williams: Strto srce

Umco, 2023

Raziskovalna novinarka in pisateljica z uspešno kariero Florence Williams je imela na prvi pogled vse, kar življenje lahko ponuja. Njeno varno družinsko zavetje se je hipoma porušilo, ko ji je mož po skoraj treh skupnih desetletjih povedal, da jo zapušča, saj mora poiskati svojo sorodno dušo. Začetni šok postane globoka srčna bolečina, ki preraste v otipljivo fizično bolečino in bolezen. Florence se je na pragu abrahama znašla na najbolj kritični življenjski prelomnici.

Odločila se je, da bo poiskala z znanstvenimi spoznanji podprte odgovore na to, kako ozdraviti strto srce. Pomoč je tako med drugim iskala v nevrogenomiki, eksperimentalni psihologiji, naravnih zdravilih, psihedeličnih drogah, raznovrstni družbi in naravi.

Ustvarila je navdihujoč, ganljiv in berljiv priročnik, ki je dobrodošlo branje prav zaradi iskrenosti in odločenosti, da s svojo trpko izkušnjo pomaga mnogim, ki se soočajo s podobnimi življenjskimi brodolomi. Za svoje delo je prejela tudi prestižno nagrado ameriškega združenja PEN za najboljšo znanstveno knjigo leta 2023.

 

Odlomek iz besedila:

»Še vedno verjamem v ljubezen. Še vedno verjamem, da je za mnoge med nami močna partnerska zveza čudovit način za potovanje skozi nepredvidljivo življenje. V njeni odsotnosti pa obstajajo tudi druge možnosti. Najboljše so družina, skupnost in slutnja optimizma, da čeprav se svet včasih zdi kaotičen in nepošten, je tudi lep in stalno spreminjajoč. Nekako se bo na koncu vse uredilo, če bomo le malo pomagali.«

 

Anamarija Kejžar: Skrita moč ADHD

Didakta, 2023

Priročnik je rezultat projekta ADHD v življenju in šoli, kjer so združili moči s Fakultete za socialno delo in Pedagoške fakultete. Cilj projekta je bil razbiti mite, tabuje in nerazumevanje, na katerega še vedno vse prevečkrat naletijo osebe s to motnjo. Napotki in priporočila, ki jih najdemo v knjigi, temeljijo na obširnem preučevanju znanstvene literature. Verodostojno in dodano vrednost mu dajejo tudi osebna pričevanja ljudi, ki so jim diagnosticirali ADHD, in njihovih sorodnikov, vzgojiteljev ter učiteljev.

Zagotovo bo dragocen pripomoček tako staršem kot strokovnim delavcem, ki se soočajo z izzivi ADHD, saj zajame primere od predšolskega obdobja do življenja z ADHD v odrasli dobi. S pravim pristopom lahko ta postane celo supermoč!

 

Odlomek iz besedila:

»Celo življenje sem vedela, da imam nekaj na hrbtu, ampak nisem vedela, kaj to je. To me je dolgo motilo. Zdaj, ko imam diagnozo, pa sem spoznala, da so to, kar imam na hrbtu, moja krila. Naučila sem se jih razpreti in z njimi leteti. Zdaj gledam na ADHD kot privilegij, kot mojo super moč. Krila znam uporabljati, znam pa jih tudi zapreti in se prilagoditi.«

 

Hanna Faber: Whitney Houston: pevka, ki je z glasom očarala svet

Učila, 2023

Prvenec nemške avtorice ni običajen biografski roman. Eno najuspešnejših pevk vseh časov je želela predstaviti iz bolj osebne perspektive, saj javnost v resnici nikoli ni izvedela, kdo je Whitney Houston kot oseba.

Roman sestavljajo trije deli in so kolaž dogodkov, ki predstavljajo najpomembnejše mejnike. Prvi del poseže v otroštvo in zgodnjo mladost, ko je mala Nippy, kot jo vsi kličejo, živela in dihala za glasbo, njena največja želja pa je bila, da postane poklicna pevka. Tako kot njena mama Cissy Houston. Drugi del skuša prikazati, kako težko se je prebila na vrh glasbenih lestvic. To za mlado temnopolto žensko ni bilo samoumevno – celo v osemdesetih in devetdesetih ne. Tretji del poseže nekoliko globlje v njene odnose ter spomni na čas, ko je bila pevka na vrhuncu svoje kariere.

Z nelinearnim pripovedovanjem zgodb pisateljica poskrbi za dramatično napetost in bralca drži v pričakovanju do konca. Uspelo ji je, da Whitney Houston zagledamo v novi luči – kot izjemno vokalistko, ki je želela s svojo glasbo v svetu predvsem pustiti pečat. Za njo je ostala glasbena zapuščina, s katero se je zapisala med velikane sodobne glasbe.

Odlomek iz besedila:

»Hotela je nastopati na velikih odrih in s svojim petjem očarati množice, vsakega poslušalca posebej. Želela je imeti koncerte in se popolnoma potopiti v melodijo pesmi, nato pa se s tem nepopisnim občutkom sreče, ki ga je doživljala le pri petju, ozreti na občinstvo. Samo to je hotela početi. Za vedno.«

Čeprav je valentinovo že za nami, poiščimo v vsakem dnevu čas za ljubezen, druženje, umetnost in dobro branje. Slednjega boste našli v Knjižnici Kočevje, za dobro glasbo pa bosta poskrbela radio Univox in brezčasna Whitney Houston …

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.