KNJIŽNI MOLJ

19. 2.  2021

Maškare so v začetku tedna že preganjale zimo, pred nami pa so topli, sončni dnevi. Šolarji se jih še posebno veselijo, saj so pred vrati počitnice. Popestrite si jih tudi s prebiranjem knjižnih novosti, ki jih najdete v Knjižnici Kočevje.

Ivan Sivec: Sedem zlomljenih vrtnic: zgodbe grenke usode s toplimi žarki svetlobe

ICO, 2021

Četrta Sivčeva knjiga iz zbirke Dotik srca prinaša zgodbe sedmih posebnih ljudi, ki so postali invalidi. Vsem je skupno, da se jim je v nekem trenutku življenje povsem spremenilo, a niso obupali. Zavedali so se, da si bodo življenje morali osmisliti na novo, čeprav drugače, kot bi si morda želeli. Preizkušnje so jih naredile še močnejše. Nekateri od njih so rešitev našli v športu, drugi v umetnosti ali v delu in skrbi, da bi drugim invalidom šlo bolje.

V knjigi je na kratko predstavljena življenjska pot Vojka Gašperuta – Gašperja, ki je po nesrečnem skoku v morje postal tetraplegik in je eden od začetnikov slikanja z usti pri nas. Jože Okoren je prav tako ohromel skorajda čez noč in ostal priklenjen na invalidskem vozičku, a mu je uspelo postati najuspešnejši paraolimpijski športnik. Tudi Darko Đurić, Anka Vesel ter Damjan Peklar so uteho in rešitev našli v športu. David Razboršek je po deskarski nesreči ustanovil Zavod Vozim, ki med drugim osvešča mlade za odgovorno ravnanje v prometu. Benjamin Žnidaršič pa je po nesrečnem padcu s češnje postal tetraplegik in sčasoma v sebi odkril mnoge skrite talente – je pesnik, pisatelj, slikar, urednik ter kulturni animator.

Resnične zgodbe, polne navdiha in ljudi, zaradi katerih lahko na svet in lastne težave pogledamo v novi luči. Morda nam lahko pomagajo, da se zavemo, kaj je v resnici sreča in kaj je v življenju zares pomembno.

Odlomek iz besedila:

»Vrtnica. Simbol življenja. Življenja: veselja, lepote, hrepenenja in trpljenja. Zlomljena vrtnica. Simbol ljudi, katerim se je življenje sredi najlepše rasti, sredi najbolj dehtečega svetenja, sredi pomladi – prelomilo.«

Edward van de Vendel in Marije Tolman: Lisjaček

Sanje, 2020

Založba Sanje je v zbirki Sanjska knjigica izdala posebno čudovito slikanico, v kateri spoznamo malega lisjačka. Mamica in očka ga učita, da je prevelika »radovednost smrtna čednost«, a mladiček se ne more upreti želji, da ne bi nekega lepega dne odšel na lov za prelepima vijoličnima metuljema. Skoraj bi ju že ujel, skoči za njima, tedaj pa – zmanjka mu tal pod tačkami in trdo pristane na sipini. Sanjati začne prav nenavadne sanje…

Zgodbica je opremljena z zares čudovitimi, posebnimi ilustracijami, ki dopolnjujejo lisjačkove sanje. Pravzaprav nam prav ilustracije razkrijejo, kako se je razpletla dogodivščina malega radovednega mladička.

Prisrčno branje kot nalašč za večerno ckrljanje v družinski postelji.

Odlomek iz besedila:

Lisjaček vidi samega sebe. Ne, to ne more biti res. To je mogoče samo v sanjah. Lisjaček vidi lisjačka. Leži na tleh, v sipkem pesku. Čisto pri miru, oči ima zaprte. Lisjaček pomisli: Kaj bo s tem lisjačkom?

Linda Holmes: Nov začetek Evvie Drake

Hiša knjiga, 2020

Evvie se leto dni po moževi smrti vrti v začaranem krogu. Svojega življenja kar ne zna in ne zmore nadaljevati, saj v sebi nosi skrivnost, ki jo ne upa priznati nikomur. Svojega pokojnega moža sploh ne pogreša, kar jo straši in hromi. Njen edini stik s svetom je prijatelj Andy, ki jo uspe prepričati, da odda v najem apartma, ki ga ima v svoji hiši. Vanj se vseli Dean – nekdanji vrhunski športnik, ki je zaradi nenavadne psihične težave moral končati kariero. Prav tako kot Evvie se tudi on skriva pred svetom in išče navdih, kako naj nadaljuje svoje življenje, ki je izgubilo ves smisel. Nadaljevanje zgodbe je za ljubezenski roman predvidljivo, a v sebi skriva tudi nekaj resnejših tonov. Predvsem v delih, kjer opisuje čustvene zlorabe, ki se potihem dogajajo za zidovi štirih sten. Zgodba pa ima seveda tudi pravo mero romantike, humorja ter konec, ki nas ne razočara.

Odlomek iz besedila:

»Ko sta bila še otroka, je Dean veliko večerov preživel v Andyjevi sobi, tako kot zdaj, in čakal na pravi trenutek. Čakal je na konec osnovne in potem srednje šole, da bi lahko naredil naslednji korak. Ampak takrat ni vedel, kaj bo naslednji korak. Zdaj je bil njegov edini načrt večerjati in prinesti potovalko iz avta. Tisti del prihodnosti, ki je bil izostren, se je skrčil, del, ki je bil zavit v meglo, pa se je vlekel v neskončnost. Še vedno so bili dnevi, ko je bil, ko se je zbudil, kakih petnajst sekund prepričan, da ga čakajo obveznosti, dokler se ni spomnil, da ga ne. Šestnajsta sekunda pa je bila ubijalska.«

Lauren K. Denton: Zatočišče

Meander, 2020

Strastna bralka, ki je v sebi odkrila talent in veselje do pisanja, nas v svojem prvencu popelje na ameriški jug. Margaret Van Buren se predaja svojim spominom in skrivaj upa, da bo lahko svoji edini družini, ki jo še ima – vnukinji Sari, razkrila svojo resnično življenjsko zgodbo in ji pojasnila, kako se je znašla v Zatočišču. To je bil nekdaj ugleden penzion z nočitvijo in zajtrkom, sčasoma pa je postal zavetje in skrivališče gostom, ki niso nikoli odšli.

Margaret nepričakovano umre in Sari zapusti hišo z navodilom, da Zatočišče in posest obnovi. Poleg hiše pa Sara podeduje tudi vse stanovalce, ki so tam že desetletje in je Zatočišče postalo njihov dom. S pogrebom privrejo na dan številni spomini, Sara pa odkrije tudi nekaj slik in predmetov, ki babico prikazujejo v novi luči. Vzporedno beremo Margaretino in Sarino zgodbo ter počasi spoznavamo, zakaj si v Zatočišču ljudje želijo ostati in se skriti pred nevihtami življenja.

Preprosta, lepa zgodba, začinjena s skrivnostmi in seveda ljubeznijo, ki nas zaziba v prijeten spanec.

Odlomek iz besedila:

»Če bi rekla, da je bilo Zatočišče pomembno zame, bi bilo to premalo. V grob bom odnesla tako spomine po sladki in čudežni ljubezni kot tudi globoko, bolečo izgubo v svojem srcu. In hiša je bila priča vsemu temu. Srčno upam, da ti bo nekako lahko dala ljubezen in moč, ki jo je v vseh teh letih dajala meni.«

Polepšajte si preostanek februarja z izbrano poezijo. Najdete jo v čudovitem izboru slovenske in svetovne poezije z naslovom Nezbrani komadi: 222 pesmi za bolj ali manj odrasle, ki je izšla konec preteklega leta pri Mladinski knjigi, v zbirki Sončnica.

Za pokušino prisluhnite pesmi Srečka Kosovela, Majhen plašč

Jaz bi rad hodil

v majhnem plašču

besed.

Ali pod tem naj se skriva

topel, svetàl svet.

Kaj je bogastvo?

Kaj je razkošje?

Zame je eno:

majhen plašč imam

in ta plašč ni nobenemu

enak.

Besedilo tokratne oddaje Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.


KNJIŽNI MOLJ

5. 2. 2021

Knjižnica Kočevje vas še naprej lepo vabi, da si gradivo, ki bi si ga radi izposodili, naročite preko kataloga COBISS+, aplikacije mCOBISS, po e-mailu na naslov narocilo.knjiznicakocevje@gmail.com ali preko telefona na številko 01 893 13 20. Gradivo prevzamete v predprostoru ob vhodu v knjižnico. Ne pozabite, da knjižnica ponuja tudi pester izbor e-knjig, ki si jih lahko izposodite preko portala Biblos ter izbor zvočnih knjig, ki so vam na voljo preko mobilne aplikacije AudiBook. V kolikor potrebujete pomoč pri uporabi, napotke najdete na spletni strani Knjižnice Kočevje, za nasvet pa se lahko obrnete tudi na knjižničarke.

Ker bomo morali letošnji kulturni praznik praznovati nekoliko drugače, kot leta poprej, vas knjižnica spodbuja, da si kulturni dogodek pričarate kar doma, v družbi dobrih knjig. Morda pa bi si ob tej priložnosti izposodili kakšno zbirko poezije?

Prav tako pa je na spletu dostopnih obilo raznovrstnih kulturnih vsebin, ki vam lahko polepšajo te dni. Tudi pri predlogih za te se lahko obrnete na Facebook profil in spletno stran Knjižnice Kočevje, kjer se trudijo kvalitetne vsebine čim bolj razširiti med svoje sledilce. Vse otroke pa na njihovem YouTube profilu že čaka nova pravljica iz serije videoposnetkov Beremo z Berijem.

In še namig, vsi, ki boste danes in jutri v knjižnici prevzeli naročeno gradivo, boste zraven prejeli še poetično infuzijo presenečenja …

Pa poglejmo, kaj vam tokrat priporočajo v branje:

VIDEMŠEK, BOŠTJAN: PLAN B

UMco, 2020

V časih, ko nas iz vseh strani bombardirajo predvsem novice o korona virusu in se zdi korona kriza edina kriza, pa podnebne spremembe niso nič manj resnične. Še vedno so tu, če si mi priznamo ali ne. Še več, podnebna kriza se celo stopnjuje. Ali je sploh še mogoče kaj spremeniti?

Na »pot okoli sveta«, da bi našla odgovore, če ti sploh obstajajo, sta se podala Boštjan Videmšek, novinar in dolgoletni vojni poročevalec ter priznani fotograf Matjaž Krivic. Pot ju je peljala od Norveške, prek Švice in Islandije, vse do grškega otoka Tilos in škotskih Orkneyjskih otokov. Posvetila sta se ljudem, ki dejansko premikajo stvari na bolje in skupnostim, ki so se samoiniciativno lotile spopada s podnebno krizo, na drugi strani pa sta poglobljeno raziskovala industrijo litija, saj je litij, kot najlažja kovina, najboljša opcija za sestavo električnih baterij. Je nova gonilna sila 21. stoletja. Iskala sta alternativne vire energije, analizirala električno mobilnost in s primeri skušala pokazati, da rešitve obstajajo, ter se spraševala ali je zelena revolucija res mogoča le tam, kjer je na voljo veliko denarja.

Plan B je postala nosilka laskavega naslova Knjiga leta 2020 – velike nagrade Slovenskega knjižnega sejma.

Odlomek iz knjige:

»»Cilj je skoraj dosežen. Zelo kmalu bomo energetsko v celoti samooskrbni in zeleni. Cilj je seveda sto odstotkov. Vztrajali bomo brez predaha. Učinki za otok so že zdaj izjemni,« mi je povedala županja in napovedala, da bo naslednja faza zelenega energetskega projekta elektrifikacija prometa na otoku, na katerem so v začetku leta 2019 postavili prvo električno polnilnico.««

Če nam je pandemija pokazala, da so hitre in daljnosežne spremembe mogoče, pa si najverjetneje ne bi upali zadrževati diha toliko časa, dokler se kakšne hitre spremembe zgodijo tudi v primeru podnebne krize, kajne? Konec koncev smo mi tisti, ki napadamo podnebje in dokler bomo sami zanikali podnebne spremembe, zamahnili z roko, češ, kakšna podnebna kriza neki in dokler bo sistem aktivno spodbujal ogljično intenziven življenjski slog, lahko na spremembe kar pozabimo. Ali pač ne? Volje in upanja v bolj zeleni svet nam nihče ne more vzeti, pomanjkanje znanja o problematiki pa lahko hitro rešimo v Knjižnici Kočevje kjer si lahko izposodite knjigo, ki je predstavljena v nadaljevanju.

CLAYBOURNE, ANNA: VROČI PLANET

Prevedla: Katarina Šoln

Grafenauer, 2020

Osveščanje otrok in mladostnikov o podnebnih spremembah, ki uničujejo naš svet, je izjemno pomembno. Knjiga Vroči planet zelo jasno in nazorno predstavi globalno segrevanje in podnebne spremembe tako našim mlajšim bralcem, kot tudi vsem nam, ki se nam zdi, da bi lahko o poznavanju te tematike zapolnili še nekaj »lukenj v spominu«. Razkriva nam, kaj so podnebne spremembe, kateri dejavniki vplivajo nanje in kako se zaradi njih naš svet vse bolj spreminja. Podaja nam rešitve, kako lahko posamezniki z vsakodnevnimi dejavnostmi  sami preprečimo, da bi se podnebne razmere še poslabšale in znanstvene rešitve, ki bi pripomogle k ohlajanju Zemlje.

Odlomek iz knjige:

»Kljub vsem dokazom o podnebnih spremembah se nekaterim ljudem te ne zdijo niti najmanj zaskrbljujoče. Še več: nekateri celo trdijo, da so to zgolj strašljive zgodbice. Tudi nekateri politiki nasprotujejo spremembam, saj bi lahko zeleni ukrepi negativno vplivali na gospodarstvo in s tem odvrnili njihove volivce.«

Bi si radi od vsega malo oddahnili in pobegnili v čisto drug svet? Pridite, v nadaljevanju potujemo v kvantni svet, kjer čas teče drugače.

FERNANDEZ-VIDAL, SONIA: VRATA S TREMI KLJUČAVNICAMI

Prevedla: Marjeta Prelesnik Drozg

Hart, 2020

Vrata s  tremi ključavnicami je mednarodna uspešnica, ki jo je napisala Sonia Fernandez-Vidal, po izboru revije Forbes leta 2017 ena izmed 100 najustvarjalnejših ljudi na svetu.. Kot pisateljica in komunikatorica znanosti, si prizadeva, da bi bila znanost lahko razumljiva, prijetna in vznemirljiva, zato je napisala več romanov za mlade, ki popularizirajo fiziko.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste zamišljeno korakali po poti v šolo ali službo, se na lepem ustavili in se začudeno spraševali, le od kod se je vzela ta stara hiša z enim samim oknom v tretjem nadstropju? Kakšno naključje, Niku se je zgodilo enako! Na poti v šolo je odkril skrivnostno hišo, ki je prej še nikoli ni opazil, pa čeprav je šel že nekajkrat tam mimo. Visoka zgradba z enim samim oknom v tretjem nadstropju, zastrtim s starimi lesenimi polkni, je bila videti zapuščena, vrata pa so bila v nasprotju s starimi trhlimi polkni na oknu veliko bolj nova, izdelana iz čudovitega lesa. Najbolj čudno pa je bilo to, da so bila vrata zaklenjena s tremi močnimi ključavnicami. Le kdo bi zaklepal zapuščeno razpadajočo hišo in kako odkleniti ključavnice in vstopiti v hišo? Ko Niko reši uganko, lahko vstopi skozi vrata s tremi ključavnicami, v nenavaden svet, kjer čas teče drugače. Bi se pridružili Niku tudi vi? Tukaj lahko prisostvujete boju med materijo in antimaterijo, prav zares lahko postanete čisto pravi navijač. Vam je bolj všeč materija ali antimaterija? Hop, na levo stran tribune, navijači materije navijate v belih majicah. Lahko ste priča prapoku, vesolju v nastajanju, v diskoteki pa lahko pustite svoje glasilke ob najboljšem pevcu vseh svetov, Higgsovem bozonu. Saj poznate tisto uspešnico Rojen v kvantnem svetu, kajne? In nič hudega, če je kvantna fizika za vas španska vas, slovar za brihtne glave na koncu knjige poskrbi, da se seznanite s čisto vsem.

Kvantna fizika je lahko super pustolovščina! Ne verjamete? Prepričajte se sami, le skok v Knjižnico Kočevje in že boste del divje kvantne pustolovščine. Kdo ve, morda se vam na poti prikaže kakšna uganka? Nekaj pa je zagotovo, za vstop v knjižnico vam ni treba rešiti uganke in tudi treh ključavnic vam ni potrebno odklepati, vse kar potrebujete je kvantna, ups, članska izkaznica.

Odlomek iz knjige:

»Cel krog sekundnega kazalca traja 60 sekund, kar pomeni eno zelo dolgo minuto.« »In koliko časa sva bila po tvojem objeta?« »Nekaj sekund,« je Niko prepričano odgovoril. »Oboje je trajalo enako dolgo.« »V objemu z dekletom čas teče veliko hitreje, kot če opazuješ pot sekundnega kazalca na uri, je dejal že Einstein.««

MATTIANGELI, SUSANNA: UČITELJICA

Prevedla: Dušanka Zabukovec

KUD Sodobnost International, 2018

Leto 2020 je bilo zagotovo drugačno od vseh prejšnjih. Nova realnost je prinesla nove, drugačne oblike dela. Starši smo se čez noč prelevili v učitelje, učitelji pa s poučevanjem na daljavo tudi v letu 2021 iščejo načine, kako otrokom približati snov, kar zahteva neprimerno več angažiranja in iznajdljivosti tako od staršev kot od učiteljev.

Slikanica italijanske avtorice Susanne Mattiangeli je razposajen in zabaven portret učiteljic, ki ga ilustratorka Chiara Carrer z raznimi podlagami, kot so notno črtovje, karo in črte, nalepke za zvezke, milimetrski papir ipd., izvrstno zaobjame. Izvemo, da so učiteljice velike in majhne, okrogle in vitke, da majhna učiteljica ni polovična učiteljica in velika učiteljica ne šteje za dve, kot bi morda kdo mislil. Včasih pa je učiteljica učitelj.

Slikanica je primerna za vse starosti. Otrokom pokaže, da so tudi učitelji in učiteljice samo ljudje, odrasle pa nostalgično odpelje v čas, ko smo še sami gulili šolske klopi in so nam oči zažarele ob naši najljubši učiteljici in so se nam zašibila kolena ob tisti malo manj najljubši.

Odlomek iz knjige:

»Če je učiteljica odsotna, jo odštejemo. Če pride nova učiteljica, jo prištejemo. Vse učiteljice in vsi učitelji na svetu bi se morali deliti z vsemi otroki sveta. Kadar ni dovolj učiteljic, jih je treba množiti

Učiteljem in staršem želimo veliko poguma, srčnosti, iznajdljivosti in ustvarjalnosti pri spopadanju z novimi nalogami.

Izbor knjig za tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila Tanja Mlakar Košir iz Knjižnice Kočevje