V četrtek, 9. 9. 2021 nas je v Knjižnici Kočevje obiskal eden največjih ustvarjalcev slovenske besede, letošnji Prešernov nagrajenec za življenjsko delo na področju literature, pesnik, pisatelj, dramatik in scenarist Feri Lainšček. Njegova dela so prevedena v več tujih jezikov. Prejel je več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla, kresnika za romana Namesto koga roža cveti in Muriša, večernico za mladinsko knjigo Mislice.

Tokrat nam je predstavil svoj zadnji roman Kurji pastir, ki je izšel pri založbi Beletrina ter s katerim se je zopet uvrstil med pet finalistov za nagrado kresnik za najboljši roman leta. Feri Lainšček nam je v pogovoru s Cirilo Pekica, odstrl tudi drugi vidik pisateljevega ustvarjanja, ki nam je bralcem običajno nedostopen.

Roman Kurji pastir je prvi del avtobiografske trilogije, v kateri se avtor posveča svojemu zgodnjemu otroštvu v Dolencih na Goričkem v Prekmurju, majhni in odmaknjeni vasici tik ob madžarski meji, kjer je bila njegova družina del vaške revščine. Prva knjiga pripoveduje zgodbo o življenju avtorjeve matere in v boljše življenje zazrtega očeta, pa o širši družini in vaški skupnosti, v katero se neke deževne jeseni rodi otrok, ki ga ni nihče pričakoval. Roman Kurji pastir je dobil podnaslov Prva knjiga, saj namerava avtor napisati še Drugo in Tretjo.


Za konec pa nam je v svojem prekmurskem narečju prebral eno njegovih
ljubezenskih pesmi Kako je ljubezni ime, ki boža dušo in dvigne upanje. S svojo izrazno močjo in pojavo je v nas pustil nepozaben pečat.


Dogodek je glasbeno popestril mladi kitarist Denis Pekica.


Založbi Beletrina se zahvaljujemo za njen prispevek k nepozabnemu dogodku!

Prispevek TV Kočevje: https://www.tvkocevje.si/2021/09/13/kurji-pastir/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA