Beri jo je tokrat iz Gorenjske mahnil navzdol, na Notranjsko. Zagotovo ste že slišali za Postojnsko jamo, kajne? Morda ste jo celo že obiskali? No, Postojnska jama se nahaja na Notranjskem. In Berija je s svojimi skrivnostnimi kapniki naravnost očarala. Notranjska je znana še po Križni jami, kjer se pod zemljo nahajajo prava jezera, po katerih se lahko vozimo s čolnom, pa po jamah in soteski Rakovega Škocjana in pa po presihajočem Cerkniškem jezeru. Našega medvedka je navdušil tudi Predjamski grad, grad, vklesan v skalo! Jooj, kar predstavljal si je, kako imenitno bi bilo živeti v njem!

Zelo je bil presenečen, ko ga je nenavadna gospa povabila na skrivno nočno srečanje na vrh gore Slivnice. Kako je pogledal, ko ga je tam pričakal cel kup čarovnic! Najprej se je kar dobro prestrašil, a je kmalu ugotovil, da niso prav nič hudobne in da so prav zabavna družba. Ob ognju so mu pokazale marsikateri čarovniški trik, s katerim se bo Beri ob prihodu domov z veseljem pobahal pred družino in prijatelji. Pripovedovali pa so si tudi zgodbe…

Zgodba, ki vam jo tokrat v videu Beremo z Berijem prebere knjižničarka Pia, govori o nastanku Cerkniškega jezera. Za Cerkniško jezero je značilno, da se včasih napolni z vodo in res izgleda kot pravo jezero (če je v celoti napolnjeno, je to celo največje jezero v Sloveniji), vendar pa večino leta vode tam sploh ni, saj ta izgine pod zemljo skozi luknje, ki jim pravimo požiralnki. Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi! Pripoved o njegovem nastanku pa je sicer precej žalostna, a lepa. Pa ji prisluhnite tudi vi!

Vabimo vas, da svoj izdelek za žig na predzadnjem polju Berijevega kupončka tokrat ustvarite po pravljici o Cerkniškem jezeru. V knjižnici pa imamo za vas tudi druge knjige, ki se povezuje s pokrajino Notranjsko. Ne pozabite, po tej nalogi, vas do končne nagrade loči zgolj še 1 žig! BRAVO!

Svoje izdelke si ob priložnosti in v ugodnih razmerah lahko na lastne oči ogledate na razstavi v mali galeriji naše knjižnice.

Upamo, da vam je bila pravljica všeč, naslednji mesec pa se vidimo z zadnjo pravljico Beremo z Berijem v tem letu! Pa-pa!