KNJIŽNI MOLJ

28. 4. 2023

23. aprila smo praznovali svetovni dan knjige in avtorskih pravic, ki ga v Sloveniji in drugod pospremi kopica prireditev pod imenom Noč knjige, s katerim preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promoviramo branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Z idejo in geslom »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja tudi kot dan podarjanja knjig.

Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija, 23. aprila, podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: »Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!« Dan je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli h kulturnem napredku človeštva. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

 

BAKER, LAURA: KAKO BEREMO

IIustracije: Sandra de la Prada

Prevod: Branko Bogataj

Učila international, 2023

Slikanica, polna domišljije in simpatičnih barvitih ilustracij nas popelje v svet bralcev in njihovega doživljanja branja … Kako lepo se je pogrezniti v naročje starša in uživati v brezkončnem svetu zgodb! Bralci smo si med sabo različni, beremo na različne načine, ob različnih časih in v različnih položajih, ob tem pa doživljamo različna čustva in svetove. A kljub temu vsi spadamo v klub ljubiteljev branja, kar nam omogoča cel nabor čudovitih doživetij, ki nas bodo spremljala skozi vse življenje! Super knjiga za vse knjižne moljčke in tiste, ki bodo to še postali. J

 

Iz knjige:

»Ko bereš, potuješ zelo daleč stran, takrat kar pozabiš na svoj vsakdan! Na luno potuješ, podjarmiš morje, mogoče se znajdeš, kjer zmaji žive! Se smeješ, zdihuješ, kričiš do neba … Želiš, da se zgodba nikdar ne konča. Ne boj se in hitro pridruži se nam, najboljšemu klubu, kar jaz jih poznam!«

 

FORTIER, DOMINIQUE: PAPIRNATA MESTA

Prevod: Saša Jerele

Mladinska knjiga, 2022

Dominique Fortier je kanadska prevajalka in pisateljica, ki živi v Quebecu in ustvarja v francoščini. Za svoje delo je prejela številne nagrade, za roman Papirnata mesta med drugim Renaudotovo nagrado. Poetični roman v kratkih fragmentnih poglavjih prepleta avtobiografsko zgodbo avtorice in romansirano biografijo največje ameriške pesnice, skrivnostne samotarke Emily Dickinson. Papirnata mesta so njuno vzporedno bivanjsko okolje: skrivnostna pesnica se je pred človeško družbo zapirala v osamo svoje sobe, med knjige in pisma; tam se včasih razdvojena med življenjem in opazovanjem znajde tudi avtorica romana, vendar svojega bivanja nikoli tako radikalno zgoščuje in ohranja le na koščku popisanega papirja. Papirnata mesta so lahko meditativen sprehod v raziskavo notranjih podob, ki jih je v počasnem ritmu vase vtisnila pesnica Emily Dickinson, potovanje v njen še ne dovolj razkrit ustvarjalni dom. Njuni zgodbi sta izhodišče za vprašanja o tem, kaj nam pomeni dom, predvsem pa, kaj nam pomeni, ko ga zapustimo oziroma ko se preselimo; kako naselimo dom in kako se dom naseli v nas. Ob tem pa govori tudi o brezkompromisni svobodi in moči ustvarjalnosti. Vsebino romana je pisateljica črpala iz biografij o Emily Dickinson, iz vsebine njene ohranjene korespondence, delno pa je plod njene domišljije. Dopolnila jo je z odlomki, ki v nasprotju z Emilyno vkoreninjenostjo, govore o lastnem sodobnem nomadskem življenju in hrepenenju po domu. Roman, ki ga boste brali počasi, a z neizmernim užitkom.

 

Iz knjige:

»Splezala je na posteljo in si s te razgledne točke ogledovala ulico, ki je tekla pod njo, par na las podobnih dreves, ki sta rasli na nasprotni strani, ljudi, ki so hiteli po pločnikih.

Previdno se je odrinila in poskočila, in še enkrat, in še enkrat, vsakokrat više na žimnici iz gosjega perja, ki se je mehko udiralo pod njeno težo. V istem ritmu je z njo poskakovala ulica in vsi njeni drobceni človečki so bili videti kot svinčeni vojaki, ki jih stresaš v škatli.«

 

ZUPANČIČ BOŽIČ, DAMJANA: MOJE DRUŽENJE Z RASTLINAMI

Cangura, 2022

Damijana Zupančič Božič je po izobrazbi farmacevtka in specialistka oblikovanja zdravil, zaposlena je v farmacevtski industriji, kjer veliko sodeluje tudi z mednarodnimi timi; je soavtorica nekaj strokovnih člankov s področja farmacevtske tehnologije in industrijske farmacije v domači in tuji strokovni literaturi. V sklopu delovanja v Slovenskem farmacevtskem društvu je bila prejemnica Minařikovega priznanja in članica komisije za slovensko farmacevtsko tehnološko terminologijo. V času programa dodiplomskega študija na Fakulteti za farmacijo je opravila izpit iz predmeta farmakognozija – veda o zdravilnih rastlinah in zdravilih rastlinskega izvora, s tem področjem pa se v zadnjih letih ukvarja predvsem ljubiteljsko: v prostem času izdeluje naravno kozmetiko iz izvlečkov zdravilnih rastlin.

Knjiga Moje življenje z rastlinami vsebuje avtoričine zgodbo druženja s posameznimi rastlinami, ki lahko navdihne tudi vas. Knjiga vas v preko 20 poglavij vzpodbuja, da zdravilne in užitne samonikle rastline sprejmete za svoje prijateljice. Vsebuje opis rastlin, nasvete, kako jih lahko uporabimo za zdravje in hrano, značilne učinkovine in njeno uporabo skozi zgodovino. V knjigi je 48 receptov kot predlog, kako lahko posamezne rastline uporabite. Poizkusite pripraviti sorbet z močvirskim osladom, orehov liker, lipov sirup z vrtnicami, namaz iz morskega koprca, omako iz kopriv, sivkin kolač, kekse z regratovimi cvetovi, zeliščne čaje… ali pa se preizkusite v izdelavi svojega šentjanževega olja, ognjičevega mazila, smiljeve kreme ali seruma za obraz, sivkinega mila in repelenta proti komarjem z rožmarinom …

Ob rastlinah se sprostimo, upočasnimo, odmaknemo od vsakdana, ki ga vse bolj vodijo elektronske naprave. Bodite pozorni na svoje čute, sedite na kamnito klop pod mogočno lipo in prisluhnite zgodbam, ki jih šepetajo njene veje, ko zaplešejo v vetru in vaše misli naj zaplešejo z njimi.

Iz knjige:

»Prvi zapis uporabe regrata sega v 10. stoletje. Najdemo ga v delih arabskih zdravnikov, ki regrad opisujejo kot nekakšno endivji podobno rastlino pod imenom Taraxacon, kar pomni grenko zelišče. V nekaterih angleško govorečih predelih mu še danes pravijo divja endivja (angl. wild endivia).”

 

KOVAČ, NIKA: #METOO: VIHAR, KI JE PRETRESEL SVET

IIustracije: Samira Kentrić

Založba Pivec, 2022

Ključnik #metoo je zelo kratek, a ima izjemno moč. Žrtvi spolnega nadlegovanja in nasilja podeljuje glas, ki ji je bil z dejanjem nasilja odvzet. Glas, ki so ji ga odvzeli še mnogokrat po tem, ko je bilo dejanje storjeno. Glas, ki so ji ga odvzeli tisti, ki bi morali kaznovati storilca, in tisti, ki so odvrnili pogled.

Kot nam predstavi avtorica Nika Kovač, direktorica inštituta 8. marec, se spolno nadlegovanje in nasilje praviloma ne zgodita v temnih samotnih uličicah in ju praviloma tudi ne povzročajo neznanci. V veliki večini primerov je storilec žrtvi poznan, še več, nanjo ima vpliv in je na poziciji moči. Avtorica jasno pokaže, da smo kot skupnost odgovorni prisluhniti žrtvam in jim olajšati prijavo tega kaznivega dejanja, če ga že ne moremo povsem preprečiti.

Knjiga podaja definicijo spolnega nadlegovanja in nasilja, opisuje gibanja in kampanje, ki jih je sprožilo gibanje #metoo, in spremembe, ki jih tovrstne akcije prinašajo. Vmes pa zgodbe in izpovedi žrtev, ki jih spremljajo osupljive ilustracije Samire Kentrić.

 

Iz knjige:

»V (ime je umaknjeno) je bil v zdravstvenem domu za medicino dela zdravnik, ki je bil zelo dobro poznan po tem, da spolno nadleguje ženske. Vsi v (ime je umaknjeno) so to vedeli. Ko smo mladi opravljali pregled za vozniški izpit (90-a prejšnjega stoletja), smo morali k temu zdravniku. Spomnim se, da so nas punce vsi, od avtošole (ime je umaknjeno), kjer smo opravljali tečaj prve pomoči, do staršev, pripravljali na srečanje s tem zdravnikom… Ampak pripravljali tako, da so nam govorili, kaj bomo doživele in s čim se bomo morale sprijazniti, sicer ne bomo dobile potrdila (za vozniški izpit ali delo). Mame so nam kot zmagoslavje opisovale, kaj je naredil njim, ampak, kako so zdržale, in nas bodrile, da vedo, da bomo zmogle tudi me. Zdravnik je od žensk zahteval, da se slečemo do spodnjih hlačk, potem si je pa dovolil, da je težkal naše prsi, se dotikal mednožij, zadnjic, se drgnil ob nas napol gole v ordinaciji in si dal opraviti s pripombami o našem izgledu. Nisem si hotela sleči modrčka in sem mu rekla, da za pregled za vožnjo avtomobila to ni potrebno.«

Mesec praznikov knjig se tako končuje in prvomajski prazniki nam ponujajo več časa, od katerega vsaj del namenite tudi knjigi. Preberite nekaj za svojo dušo, pa naj bo to napet roman, barvita slikanica ali priročnik za razvijanje tistega dela vaše osebnosti, ki hrepeni po novem znanju. Udobno se namestite v svoj domač fotelj, na blazino na plaži, na ležalnik v gorah, med blazine na postelji … ter se prepustite čarobni moči knjige.  

 

Besedilo oddaje Knjižni molj je pripravila

Pia Marincelj Bregar, bibliotekarka iz Knjižnice Kočevje.


KNJIŽNI MOLJ

14. 4. 2023

 

V aprilu praznujemo kar dva praznika, ki sta povezana s knjigami, knjižnicami in ljubitelji branja. 2. aprila smo praznovali mednarodni dan knjig za otroke, pred nami pa je še 23. april, ko praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Prav zato vam danes v branje ponujamo zgodbe, ki so še posebej povezane z ljubeznijo do branja in nenazadnje veseljem do življenja.

Sara Ahlin Doljak: Da, Življenje!

Društvo Družina in življenje, 2023

Pripoved, ki jo je spisala slovenska pravnica, odvetnica, mediatorka, izredna profesorica prava, mati in žena, je več kot le biografija ali spomini. Je izjemno, pretresljivo, močno ter živo pričevanje in spodbuda slehernemu bralcu, ki bo prebral že samo odlomek.

Sara je bila energična, vesela, tekmovalna športnica že od otroštva. Diplomirala je iz prava, z možem Bojanom sta si ustvarila družino in zavidljivi karieri. A vsakodnevno hitenje, stres in pehanje za gmotnimi dobrinami je uničevalo njun odnos in kalilo notranji mir. Prestol njenega življenja so predstavljali služba, ugled, lepe obleke in dober avtomobil. Z diagnozo multipla skleroza pa se je ta prestol sesul kot hišica iz kart.

MS je v Sarino življenje stopila nenadno, kot meteor, že v gimnazijskih letih. S polnim izbruhom se je izrazila leta 2016. Sedaj Sara že nekaj let uporablja invalidski voziček, ima ventilator za pomoč pri dihanju, gastrostomo ter traheostomo. Čeprav je doživela že veliko telesnih izgub, se zaveda, da ima kljub temu več blagoslovov. Opominja nas, da golo telesno življenje ni najpomembnejše. Največja vrednota je življenje duha. Biva z namenom, pomenom in veseljem, vera pa ji osmišlja trpljenje. Njena preizkušnja je spremenila tudi moža Bojana, ki ji večkrat na dan reče: »Draga, ne pozabi, da si Lepa in Ljubljena.« Izkušnja minljivosti jima je dala možnost, da kot zakonca živita bolj polno in iskreno.

Duhovno zares bogato branje, ki ga lahko prebiramo znova in znova. Sara nas s svojim zgledom vabi, da se čudimo Življenju in verjamemo v čudeže Življenja.

Odlomek iz besedila:

»Danes se zavedam, da nisem priklenjena na invalidski voziček, saj mi je dal širino obzorja in možnost, da lahko delam in ustvarjam. Ko Bojana vprašajo, kako živim, je njegov odgovor: ‘Sara ne živi tako dobro kot nekateri, ampak res veliko bolje od večine.’«

Emily Henry: Ljubitelja knjig

Hiša knjig, 2022

Priljubljena ameriška pisateljica Emily Henry piše sodobno ljubezensko prozo, ki je zabavna, polna iskrivih domislic in začinjena s kančkom erotike. V romanu Ljubitelja knjig spoznamo literarno agentko Noro, ki je pri svojem delu neizprosna, učinkovita in vedno z odliko opravi svoje delo. Je lepa, samozavestna in uspešna. Celo tako brezkompromisna je, da ji sodelavci skrivaj nadenejo vzdevek Morski pes. A videz vara. Nora bi v resnici naredila in žrtvovala vse, da bi osrečila svojo edino mlajšo sestro Libby, zato ustreže njeni prošnji in skupaj se odpravita na dopust v Severno Karolino. V malo zakotno mestece, kjer se vsi poznajo. V mestni knjigarni naleti na tekmeca – literarnega urednika Charlieja Lastro. Srečanje, ki sta ga imela v preteklosti, ni potekalo po načrtu in Nora je odločena, da se bo Nevihtnemu oblaku, kot kličejo Charlieja, izogibala v širokem loku. Usoda pa ima z njima drugačne načrte …

Bralci se skupaj z glavnima junakoma podamo na duhovit, iskriv vrtiljak čustev, romantike pa tudi drobcev resničnih, žalostnih, življenjskih preizkušenj.

Odlomek iz besedila:

»Nekaterih knjig ne bereš toliko, kolikor jih živiš, in ob zaključku ene od njih vedno pomislim, da se dvigam iz globine vode. Kot da bi me, če bi se prehitro dvignila na površje, lahko zgrabila slabost.

Eva-Maria Bast: Kraljica

Učila, 2022

Življenje britanske kraljice Elizabete II., ki je vladala sedemdeset let, je bilo popisano že v mnogih knjigah. Nemška pisateljica Eva-Maria Bast se je pri pisanju tokratne biografije osredotočila predvsem na obdobje, preden je Elizabeta prevzela težko breme krone. Raziskala je številne vire in se večinoma držala resničnih dejstev.

Zgodba se začne na Elizabetin 18. rojstni dan, 21. aprila leta 1944. Pri očetu Juriju VI. je dosegla, da se je lahko pridružila ženskim pomožnim teritorialnim silam. Uspešno je opravila izpit za mehaničarko in kasneje postala prva v kraljevi družini s šoferskim izpitom. Njenih misli pa ni zaposlovala samo težka družbena situacija po koncu grozljive druge svetovne vojne, pač pa tudi obubožani grški princ Filip Mountbatten. Bil je prvi, ki je v njej prebudil tiho, a vztrajno hrepenenje. Oba sta se zavedala, da pot do skupne sreče ne bo lahka …

Biografski roman, ki pokojno vladarico prikaže predvsem v človeški luči. Kot žensko z enakimi željami, hrepenenji, čutenji kot jih imajo njeni podložniki. A tudi kot žensko, ki je vse žrtvovala za služenje kroni in vse, kar ji je življenje prineslo v 96 letih, vedno prenesla mirno in dostojanstveno. Kot kraljica!

Odlomek iz besedila:

»Svoje življenje, naj bo dolgo ali kratko, bom posvetila služenju vam in naši veliki družini, ki ji vsi pripadamo.«

Madeleine Deny: Kako se obnašam v prometu

Mladinska knjiga, 2023

Pomlad nas vabi, da se večkrat peš ali s kolesom odpravimo na ceste, s čimer postanemo aktivni udeleženci v prometu. Najmlajši pri tem še nimajo dovolj izkušenj, zato je predstavljena slikanica pravi pripomoček pri seznanjanju s tem pomembnim vidikom našega življenja.

V knjigi se skriva 36 didaktičnih iger, s katerimi najmlajše uvajamo v svet prometa, prometnih znakov, predpisov in pasti, ki prežijo nanje na cesti. Z uporabo vseh petih čutov in ob pomoči odraslih bodo malčki tako med drugim spoznali prometno signalizacijo ter se preko vsakdanjih, konkretnih situacij naučili pravilnega in varnega obnašanja v prometu. Slikanica vsebuje tudi številne napotke za odrasle ter dejavnosti, s katerimi nevsiljivo in preko igre spodbujamo otroško radovednost, krepimo njihovo pozornost ter odzivnost na dogajanje v okolici.

Odlomek iz besedila:

»Kadar se starši v prometu vedejo lahkomiselno, jim reci, naj brez zapletanja petkrat ponovijo: ‘Če človek ne pazi, ga hitro kaj zgazi!’«

Wednesday Jones: Mladi inženir

Učila, 2022

Knjiga Mladi inženir je zasnovana tako, da kar kliče k preizkušanju več kot dvajsetih neverjetnih inženirskih projektov, ki jih lahko izvedemo doma. Primerna je za nadobudne fante in deklice, ki se ne bojijo znanstvenih izzivov in imajo žilico za eksperimentiranje. Razdeljena je na tri poglavja, ki prinašajo razburljive poskuse, kot je denimo izdelava lastnega kina ali avtomata za prigrizke. V drugem poglavju so predstavljeni izzivi in igre, kot je na primer košarka s katapultom. Tretje poglavje vsebuje več velikih gradenj in prinaša navodila za izdelavo robotske roke ali čisto pravega vlakca smrti, ki ga mladi inženirji sestavijo v svoji sobi.

Zabaven priročnik z jasnimi navodili za izvedbo poskusov in odlična, igriva vzpodbuda tudi tistim, ki jim naravoslovje in tehnika (še) nista blizu.

Odlomek iz besedila:

»Inženir je dober inženir predvsem zato, ker zna reševati težave. Včasih se zgodi, da se poskusi sfižijo, in takrat je treba uporabiti možgančke in razmisliti, kako drugače pristopiti k zadevi. To je tisto, v čemer se inženirji izkazujejo.«

V mesecu, ko praznujemo svetovni dan knjige, pa še misel Rudija Kerševana iz najnovejše zbirke Nekje je košček modrega neba: »Ko prebiramo knjigo, se v nas dogaja čutenje nečesa lepega. Besede oživijo in nas kot vodiči vodijo na ogled znamenitosti. Ko jo preberemo, smo bogatejši za eno potovanje.« Naj vam ta utrinek polepša začetek tedna ter spodbudi k obisku Knjižnice Kočevje. Veseli vas bodo!

Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.