Včerajšnji večer je bil pravi užitek za vse ljubitelje gozda, narave, zgodovine in domoznanstva. Inženir g. Anton Prelesnik je z nami ponovno nesebično delil svoje obsežno znanje, modrosti in dolgoletne izkušnje.
 
Popeljal nas je na sprehod po dolgi gozdni poti: vse od davnega Karbona, ko so se na zemlji začele pojavljati prve rastlinske združbe, tako imenovani “prvotni gozdovi”, skozi obdobje, ko so ljudje odkrili ogenj in spoznali moč oglja in žerjavice ter preko Auerspergove vladavine in dela železarne na Dvoru ob Krki. Sprehodili smo se skozi čas obilnega oglarjenja na Kočevskem, Hufnaglovega načrtnega gospodarjenja in izkoriščanja gozdov, obdobja Kočevskih nemcev v teh krajih in začetkov Žage Rog. Spoznali smo pomen suhe robe ob koncu 19. stoletja, značaj gozda med drugo svetovno vojno ter gozdno anarhijo v povojnem času. Pot smo zaključili v sedanjosti: s spoznanji o tem, kaj je prineslo sajenje dreves in kako posledično na gozd vplivajo škodljivci, bolezni ter klimatske spremembe.
 
Kot zaključno misel delimo z vami besede gospoda Prelesnika: “Prvo drevo, ki ga je človek posekal, je bilo začetek uničevanja civilizacije. Zadnje drevo, ki ga bo posekal, bo konec človeštva.”