KNJIŽNI MOLJ

29. 4. 2022

SKENDEROVIĆ, SELMA: ZAKAJ MOLČIŠ, HAVA?

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, 2021

Avtorica pripovedne zbirke je najmlajša zmagovalka festivala mlade literature Urška, ki je leta 2020 zmagala na tradicionalnem natečaju revije Mentor za mlade literarne ustvarjalce od 15. do 30. leta. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ji je za nagrado izdal pripovedno zbirko z naslovom Zakaj molčiš, Hava? Knjiga je prvenec, povednemu posvetilu sledi 15 drznih kratkih zgodb, v katerih se avtorica ukvarja z resnimi, a tudi neprijetnimi temami, kot so tujstvo, pripadnost in identiteta, bralca pa spodbudi k razmišljanju o drugačnosti in strpnosti.

Skozi zgodbe spremljamo naslovno junakinjo Havo, ki prihaja iz Bosne in živi v Sloveniji. V obdobju od konca osnovne šole, skozi srednjo šolo in vse do začetka fakultete se spopada s svojo drugačnostjo, ki jo na različnih področjih močno omejuje. Hava je vpeta v slovensko okolje, po drugi strani pa je doma med ljudmi, ki so enake narodnosti in veroizpovedi, kot je sama. Nikjer se ne počuti domače, kljub temu pa dobimo skozi celotno knjigo vtis, da Hava živi tako v Sloveniji kot tudi v Bosni. Celo v družinski zgodbi se včasih počuti, da ne spada nikamor in v sebi še vedno išče svoj dom, a skozi zgodbe kljub vsemu postaja vse manj tujka.

Odlomek iz knjige: »Včasih opazujem svojo podobo v zrcalu neverjetno dolgo. Skušam najti tisto, česar nimam, Slovenci pa imate. Oči imam, ušesa imam, nos imam, vse imam. Zakaj se potemtakem ve, še preden odprem usta in izgovorim besedo, ki vsebuje črko l, da sem tujka? Mogoče je kriva hoja. Ja, to bo. Še teže je najti tisto stvar, po kateri vsi veste, da sem muslimanka. Možno, da so tudi za to krivi moji koraki.«

GARNIER, STEPHANE: ŽIVETI IN RAZMIŠLJATI KOT MALI PRINC

Vida, 2021

Ena najbolj navdihujočih knjig v svetovni literaturi, ki nam spregovori na številne načine, je zagotovo Mali princ. Le kdo ne pozna tistega znanega citata: “Kdor hoče videti, mora gledati s srcem”, ki je tudi glavno sporočilo ene najbolj branih knjig na svetu.

Z izvirnimi ilustracijami iz Malega princa, skupaj z nepozabnimi citati in idejami, ki spodbujajo razmišljanje, je pred nami vznemirljiv vodnik. Modrost malega princa nam francoski avtor predstavi s svežim pogledom, v pomoč pa nam je lahko tudi v odraslem življenju. Vsi smo se že kdaj počutili izgubljene v tem prehitrem svetu, ki nas pogosto izčrpava in če pokukamo med strani te knjige, bomo v njej našli nauk in načela tega brezčasnega junaka, ki jih je vedno dobro upoštevati.

V vsakem poglavju nas avtor spomni na lekcije iz Malega princa, ki pravijo, naj upočasnimo tempo, veliko sanjajmo in se sprejmimo takšne, kakršni smo. Ob tem pa nas poziva, da pustimo svoj pečat v svetu in vedno ohranimo otroka v sebi.

Odlomek iz knjige: »Ste že ugasnili telefon in izklopili zaslone, ki vam kradejo misli? Ali zdaj v daljavi, nekje globoko v sebi, lahko vidite hrepenenje, ki se sramežljivo pojavlja kot drobna podoba? Mar ni to vaš Mali princ, ki poskuša govoriti z vami? Težko je slišati njegov glas, tako globoko je zakopan, minilo je že kar nekaj časa, odkar ste nazadnje komunicirali z otrokom, kakršni ste nekdaj bili … Poslušajte … Vaš Mali princ vam želi le najboljše. Ko skrbite zanj, skrbite zase.«

KOVŠCA, NATAŠA: FOTOGRAFSKI POJMOVNIK ZA MLADE

Aristej, 2022

Danes si težko predstavljamo življenje brez fotografskega aparata, ki je najpogosteje kar naš mobilni telefon, saj je skoraj vedno z nami. Z njim lahko hitro in enostavno ujamemo najpomembnejše trenutke svojega življenja in jih ohranjamo v trajnem spominu. Tudi dobre fotografije danes ni težko narediti. Čeprav nismo fotografi in nimamo najboljšega fotoaparata, nam tehnologija, ki se nenehno izboljšuje, to omogoča. Dobra fotografija se nam sicer lahko posreči, a za nastanek kvalitetnega izdelka je vseeno potrebno dobro tehnično znanje in fotografske izkušnje, pa tudi vizualna pismenost. V tej knjigi boste o fotografiji izvedeli skoraj vse.

Pojmovnik je napisala Nataša Kovšca, osredotoča pa se predvsem na vlogo fotografije v družbi nekoč in danes ter je prva tovrstna celovita obravnava fotografije v slovenskem jeziku. Poleg najpomembnejših družbenih funkcij fotografije, so v njem predstavljene bistvene prelomnice, od izuma fotografije v 19. stoletju do pojava prvih digitalnih fotoaparatov v osemdesetih letih 20. stoletja. V knjigi boste spoznali klasične fotografske žanre in najpomembnejše fotografske zvrsti ter izvedeli, katere nove načine distribucije fotografije sta omogočila digitalizacija in izum svetovnega spleta.

Knjigo je ilustriral Izar Lunaček, v njej pa najdete tudi številne ikonične fotografije, ki so pomembno zaznamovale svetovno in slovensko družbeno zgodovino.

Odlomek iz knjige: »Zaradi spletnega nasilja, ki je danes zelo razširjeno, moramo biti zelo pazljivi tudi pri objavi svojih lastnih fotografij, predvsem tistih, ki so preveč intimne. Ob tem pa se moramo zavedati, da lahko fotografije z neprimerno vsebino objavijo tudi naši prijatelji in jih z dodanimi komentarji prikažejo v popolnoma drugačni luči.«

HARAMIJA, DRAGICA: SLOVENSKE PRIPOJEDKE

Pivec, 2022

Za konec vam predstavljamo prav posebno kuharsko knjigo, v kateri se slovenske pripovedke, ki omenjajo hrano, prepletajo z recepti. Pod to nadvse zanimivo izdajo, se je podpisala dr. Dragica Haramija, ki je pripovedke priredila in poskrbela za spremno besedo. Tako lahko poleg pripovedke preberete še besedilo o zanimivostih iz teorije pravljic, iz kulturne in naravne dediščine Slovenije in tudi namige za nadaljnje branje.

Pripovedke oz. pripojedke spremljajo tudi recepti, za katere je poskrbela Anka Peljhan. Zbrala je kar 54 receptov za različne obroke, vsaka pripojedka pa je iztočnica za glavno sestavino, ki je rdeča nit za nabor receptov iz slovenske kulinarične tradicije. Za še bolj okusne in bralcem privlačne recepte, je s svojimi ilustracijami poskrbel Igor Šinkovec.

Knjiga je namenjena mladim bralcem, da se tudi sami preizkusijo kot kuharji, čas pa si lahko krajšajo z branjem.

Odlomek iz knjige: »Pravljice imajo srečne konce: dobro je nagrajeno in zlo kaznovano. V svetu pravljic takoj vemo, kdo je dober (in bomo zanj navijali) in kdo slab (in ga bomo sovražili). Majhni, nebogljeni, revni so vedno dobri, zaradi svoje dobrote pa si na koncu prislužijo nagrado.«

Izbor knjig za tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila Tanja Mlakar Košir iz Knjižnice Kočevje.


 

KNJIŽNI MOLJ

15. 4. 2022

STAMATEAS, BERNARDO: TOKSIČNI LJUDJE

Mladinska knjiga, 2022

Prej ali slej se vsi srečamo z ljudmi, ki so težavni ali celo toksični – poudarjajo naše šibkosti, nas trpinčijo, delajo nezadovoljne ali nam preprosto jemljejo voljo do življenja. Argentinski psiholog je s pomočjo strokovnega znanja in izkušenj pripravil priročnik, v katerem je zbral nekaj orodij, da se lahko bolj uspešno spopadamo s tovrstnimi posebneži. Med drugim nas tako opremi za spopad z obtoževalci, zavistneži, nasilneži, psihopati, opravljivci, manipulatorji in nergači. Opominja nas, da je smisel življenja v naših rokah in na nas samih je, da ga oblikujemo in živimo tako, da bomo srečni in zadovoljni. Čas je namreč, da se znebimo občutkov krivde in se osvobodimo kritik, ki jemljejo energijo. Še posebno takrat, kadar smo sami sebi največji kritik.

Odlomek iz besedila:

»Beseda »ne« je nujno potrebna in moramo se naučiti, kako jo mirno izgovoriti; zmoremo in smemo reči »ne.« Reči »ne« je pogosto zelo zdravo. Brez sovraštva, jeze in na lep način.«

SANTINI, GABRIELLA : 20 IZJEMNIH RAZISKOVALCEV, KI SO SPREMENILI SVET

Učila, 2021

Italijanska pisateljica, tudi sama navdušena popotnica, je za mlade bralce ustvarila kolaž biografskih utrinkov raziskovalcev, popotnikov, avanturistov in izjemnih posameznikov, ki so s svojim življenjem in odkritji za vedno spremenili svet. Živeli so v različnih obdobjih, se spopadali z raznovrstnimi ovirami, prav vsem pa je skupno, da so zmogli slediti svojim sanjam in dosegli nekaj več.

Najprej spoznamo mitološkega popotnika Odiseja, nato pa se zvrstijo pomorščaki in raziskovalci, znanstveni raziskovalci, arheologi in paleontologi, pustolovci in veliki popotniki. Nekateri med njimi, kot so Krištof Kolumb, Charles Darwin ali Neil Armstrong so bolj znani kot morda Isabelle Bird ali Freya Stark. A prav vse zgodbe nagovarjajo mlade bralce, naj pogumno zajadrajo v življenje in se soočijo z izzivi, ki jih srečajo na svoji poti.

Odlomek iz besedila:

»Potovanje te najprej pusti brez besed, nato pa spremeni v velikega pripovedovalca.«

ALLENDE, ISABEL: PAULA

Sanje, 2022

Pripoved priljubljene čilenske pisateljice nas posrka v izjemno ganljivo, osebno izpoved in razkriva intimno avtobiografijo, ki se je porodila iz velike srčne bolečine. Pisateljica jo je posvetila hčerki Pauli, ki je decembra 1991 pri svojih 26 letih obležala v eni izmed madridskih bolnišnic zaradi hudega poslabšanja dedne bolezni porfirije. Povsem nepričakovano je padla v komo in pustila moža ter mamo v strahu, kaj se bo zgodilo. Allendejeva se je s to tragedijo soočila na edini možen način, ki ga je poznala – s pisanjem. 8. januarja 1992 je začela pisati pismo, s katerim je želela hčerko priklicati v življenje.

Pred bralcem se odpre izjemna avtobiografija, začinjena z obilico družinskih zgodb iz preteklosti, najzgodnejšimi spomini na otroštvo, odraščanje, prigode iz mladostnih let ter celo najglobje zakopane družinske skrivnosti in afere, o katerih so nekdaj lahko le šepetali.

Čudovito, ganljivo branje, ki prekipeva od materine ljubezni in prinaša sporočilo o neprecenljivosti življenja, ki v nas odzvanja še dolgo po tem, ko preberemo zadnjo stran …

Odlomek iz besedila:

»Prihajajo te opazovat zdravniki iz drugih bolnišnic; tako zapletenega primera porfirije še niso videli, postala si strokovna referenca, bojim se, da boš zaslovela v medicinskih tekstih. Bolezen te je oplazila kot strela, brez prizanašanja. Samo tvoj mož je miren, drugi smo trdi od groze, ampak tudi on omenja smrt in druge, še hujše možnosti. /…/ Še dan čakanja več, dan upanja manj. Dan molka več, dan življenja manj. Smrt prosto kolovrati po hodnikih, moja naloga pa je, da jo zamotim in ne najde tvojih vrat.«

LUCAS, FIONA: NE RECI MI ADIJO

Mladinska knjiga, 2021

Anna se skoraj tri leta po smrti ljubljenega moža Spencerja ne zmore sprijazniti, da ji ga je vzela nesmiselna, tragična nesreča. Njuna ljubezen in sreča bi vendar morala trajati večno. Še posebej težko ji je ob določenih obletnicah in praznikih. V trenutku obupa in osamljenosti tako na silvestrovo pokliče staro Spencerjevo številko, da bi še enkrat slišala njegov glas na telefonskem odzivniku.

A zgodi se nekaj nepričakovanega.

Oglasi se nekdo, ki povsem razume njeno bolečino in osamljenost. Anna čedalje večkrat pokliče neznanca, ki se je oglasil, toda življenje ni tako preprosto. Tudi Brody v sebi skriva več, kot je pripravljen deliti z Anno in morda bo razkritje usodno za oba.

Prijeten ljubezenski roman, ki nas spomni, da je treba za srečo izpustiti iz rok bolečino in dati priložnost novim začetkom.

Odlomek iz besedila:

»Kako je mogoče po nekom tako hrepeneti, da te vse boli? Ne samo v prenesenem pomenu, ampak tudi dobesedno? Zdaj je razumela, zakaj ljudje govorijo o strtem srcu, kajti vedela je, da je povsem mogoče, da vsak utrip boli.«

Petkovo popoldne pa naj vam polepša še pesem Marmor iz istoimenske zbirke Ane Svetel, ki jo je izdala založba Beletrina, in prinaša utrinek nežne, ranljive, sočutne in igrive poezije …

Marmor

Vsi se dotikamo.

A najbolj nežno

se dotikajo kipi.

Njihova koža

je najtanjša.

Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.


 

KNJIŽNI MOLJ

1. 4. 2022

BUZZATI, DINO: SLAVNA MEDVEDJA ZASEDBA SICILIJE

Mladinska knjiga, 2021

Končno je tudi v slovenščini zaživela klasika sodobne italijanske književnosti za otroke pisatelja, pesnika in slikarja Dina Buzzatija, ki jo je prevedla Veronika Simoniti in je prvič izšla leta 1945, z naslovom Slavna medvedja zasedba Sicilije.

Zgodba nas odpelje v Sicilijo, v čase, ko so na planinah živeli medvedi. Kralj medvedov, Leonce in sin Tonio se igrata v reki, ko kar naenkrat mladiček izgine. Ugrabijo ga lovci. Medvedi se odpravijo Tonia iskat v dolino, kjer živijo ljudje. Med iskanjem svojega ugrabljenega sina, medvedji kralj Leonce zavlada človeški deželi. Kmalu pa se izkaže, da medvedi in ljudje ne morejo živeti skupaj, saj nekatere medvede premamita moč in pohlep in postajajo preveč podobni ljudem.

Imate raje zanimivo knjigo ali dober film? Za vse tiste, ki imate radi legende in dogodivščine,  je knjigi z izjemnimi avtorjevimi ilustracijami priložen tudi DVD z animiranim filmom s slovenskimi podnapisi priznanega ilustratorja, animatorja in avtorja stripov Lorenza Mattotija. Izbira in odločitev sta samo vaša, nekaj pa je zagotovo, zgodba bo tako bralce kot tudi gledalce povsem očarala!

Odlomek iz knjige: »Vendar medvedi in tudi kralj Leoncij niso vedeli, kdo so v resnici ljudje, kako hudobni in pretkani so, kakšno grozovito orožje imajo in kakšne pasti si znajo izmisliti, da ujamejo živali. In ker medvedi tega niso vedeli, se niso bali. Odločili so se, da zapustijo gore in se spustijo v ravnino.«

BLAŽIČ, JASNA: IZVIR

Mladika, 2021

Čas poletnih počitnic je in osemletna deklica se, tako kot vsako leto, skupaj z mamo in mlajšim bratcem odpravi v mamino rojstno hišo. Potujejo na podeželje, v oddaljeno vasico med hribe, kjer je vse drugače kot v mestu. V ospredju zgodbe je dekličino doživljanje čisto drugačnega sveta, takšnega kot je bilo nekoč. Kraj brez elektrike in brez avtobusa, kamor še poštar pride samo enkrat na teden, se zdi kot neka druga dežela. Tam so nona, strici in tete, ob košnji pa se zberejo tudi bratranci in sestrične. Deklica spoznava na eni strani civilizacijsko zaostali svet, na drugi strani pa odkriva svet poln topline in družinskih zgodb, ki jih skuša kot prvoosebna pripovedovalka skozi pogovore in dogajanja povzeti in čim bolj razumeti. 

Izvir je najnovejše delo avtorice Jasne Blažič. Diplomirala je iz muzikologije in angleškega jezika s književnostjo na Univerzi v Ljubljani. Štiri leta je živela na Dunaju, kjer se je posvečala otrokom in pisanju, objavila pa je tudi nekaj zgodb. Je avtorica štirih knjig, za najnovejše delo pa pravi, da je želela napisati le knjigo, ki bi bila preprosta in dišeča, kot zelen travnik, in to ji je odlično uspelo! Bralca s svojimi slikovitimi opisi čudovite narave premami, da bi se tudi sam bos sprehodil po svilnatem prahu in gledal, kako za njim ostajajo odtisi stopal, ali pa se povzpel na vrh Brda, od koder se vidi skoraj vsa dolina in ob tem vonjal spominčice.

Če vas pot kdaj zanese v vas med hribe, kjer imajo hiše obraze in s svojimi okni opazujejo vse, ki pridejo mimo, nadaljujte pot mimo Rakarjeve, Marine, Bregincove hiše – tja gor, skozi hruškov sadovnjak, k noni. Morda boste imeli srečo in ga ugledali – tisto sinje nebo, ki je padlo na zemljo.

Odlomek iz knjige: »In takrat, ko si tik ob ograji zelenjavno-rožnega vrta, zadržiš dih: kajti le še nekaj korakov in ovinek se bo odgrnil … in odprl se bo pogled na belo hišo z zelenimi polknicami na oknih … na tisto pravo in nezamenljivo hišo … na njeno prednjo fasado, ki gleda naravnost v ovinek, da pozdravi tistega, ki prihaja … da se mu nasmehne z ogenjčki rdečih rož na oknih, ki gledajo, ker so veke polknic na njih odprte … In ob vratih je klop; ta prav tako gleda naravnost v ovinek … in na klopi sedi nona, nepremična, zamišljena in tiha, s pogledom uprtim nekam predse … sedi zato, da tudi njen negibni sedeči lik pozdravi tistega, ki prihaja …«

FRLIC, ŠPELA: BLEŠČIVKA

Mladinska knjiga, 2022

Ste za malo daljši izlet na Bleščivko? Vremenska napoved za naslednjih 9 dni kaže pestro, razigrano in skrivnostno dogajanje. Spakirajte samo najnujnejše: nekaj domišljije in kanček poguma – podajamo se v nadvse napeto in skrivnostno fantazijsko zgodbo! Mlajšim bralcem se lahko pridružijo tudi odrasli, Bleščivka je namreč namenjena tako otrokom kot njihovim staršem in prav nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

Ko nekega dne v blokovsko naselje na vrhu hriba priropota rdeča katrca in se ustavi pred enim od blokov, se začnejo dogajati zelo nenavadne reči. Izza volana se skobaca ženska v modrem plašču ter s sprednjega sedeža pazljivo dvigne krokodila. To sta skrivnostna Silva in njen plazilski prijatelj Silvester. Nebo nad Bleščivko se kar naenkrat pooblači, začnejo izginevati ptiči, med bloki pa se začnejo pojavljati fluorescentni kakci, ki najbolj vznemirjajo hišnika Jožeta. Zakaj je kar naenkrat slabo vreme, kam so izginili vsi ptiči in čigavi so svetleči barvni kakci, bodo poskušali ugotoviti bistri bleščivski otroci.

Prvenec Špele Frlic je zgodba o strahu in solidarnosti. Je zgodba o tem, kako strah narašča in kako ga lahko s skupnimi močmi premagamo. Avtorica je odlična in priznana pripovedovalka pravljic za otroke (in odrasle), umetniška vodja Pripovedovalskega festivala in avtorica številnih pripovedovalsko-vizualno-glasbenih predstav. Ilustracije v Bleščivki pa so delo mlade in nadarjene umetnice Tereze Prepadnik.

Odlomek iz knjige: »V štirih bleščivskih blokih so večinoma živeli mirni ljudje. Taki, ki radi vstajajo s škorci in hodijo s kurami spat. Taki, ki cenijo čista stopnišča, zlikane zavese in urejene balkone. Taki, skratka, ki imajo radi mir. Na srečo pa je Bleščivka premogla tudi pet krasnih in glasnih, lepo vzgojenih, radovednih, bistrih, klepetavih in, odkar se je tja priselila Silvina teta Dimitra Mistral, tudi zelo zaposlenih otrok. Vsak delavnik so v vsakem vremenu ob petih zvečer stopili na balkon in z daljnogledom opazovali ptičje dogajanje na nebu.«

COOK, LAN: 24 UR V KAMENI DOBI

Grafenauer, 2021

Dobrodošli v kameni dobi! Z vami je prijazna vodička Auri! Deklica, ki s svojo družino živi v jami na severu Evrope, vam bo predstavila življenje pred 18.000 leti. Ste pripravljeni, da preživite dan v preteklosti? Če je odgovor pritrdilen, bodite previdni pri vstopu, da se ne spotaknete ob nagrmadene skale, ki branijo jamo pred prepihom. Posluh, prosim, Auri ima nekaj za povedati:

»Nimajo vsi sreče, da bi živeli v jamah. Nekateri ljudje v bližini živijo v manj stalnih domovanjih. Dedek mi je povedal, da ljudje v daljnih deželah živijo celo v kolibah, zgrajenih iz mamutovih kosti.«

Želite izvedeti več? Auri vam bo z veseljem pokazala, kako izdelati pasti za ribe, kako zakuriti ogenj in kako izslediti različne živali. Izvedeli boste še, katere rastline nabirajo za hrano v različnih letnih časih in kako se obleči kot šaman. V posebnem kotičku jame se lahko udeležite obreda, ki ga izvajajo za srečo in uspešen lov in če boste ostali dovolj dolgo, se lahko v tem delu jame lotite tudi jamske poslikave. Preden pa vas premami spanec, se z Auri odpravite še preverit ribje pasti in natočit vodo. Zdaj pa lahko noč in sladke sanje. In še majcen nasvet: če ponoči v jamo zaide lev, se naredite čim večje in strašnejše! Pa srečno!

Strip 24 ur v kameni dobi je delo avtorja Lana Cooka, pri nastanku knjige pa mu je svetoval dr. James Dilley, izjemen eksperimentalni arheolog in izdelovalec replik, čigar dela so bila razstavljena v mnogih muzejih. Knjigo je s hudomušnimi ilustracijami obogatil Laurent Kling, za izvrsten prevod v slovenščino pa je poskrbel Boštjan Gorenc – Pižama.

Izbor knjig za tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila Tanja Mlakar Košir iz Knjižnice Kočevje.