Začetki gasilstva na Slovenskem segajo v 19. stoletje. Zaradi požara na Krasu julija 2022, ki je bil največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, je Znanstvenoraziskovalni center SAZU razglasil, da je beseda leta 2022 gasilec. Človeka od nekdaj spremljajo naravne in druge nesreče. Zato je (bil) način zaščite pred njimi in reševanje pomemben del lokalne skupnosti, ne le v smislu organizacije, temveč tudi družbenega življenja.
 
Vabimo vas, da z nami delite fotografije, dokumente, predmete ali spomine na nesreče, reševalne akcije, ceremonije ob pomembnih mejnikih, opremo, gradnjo gasilnega doma, podelitev priznanj. 🧑‍🚒🚒🧯🪜
 
Spomine bomo zbirali od 22. aprila do konca oktobra 2023 tj. od svetovnega dneva Zemlje do konca meseca požarne varnosti. Obiščite nas v odpiralnem času knjižnice ali pa nas pokličite na telefonsko številko 01 893 13 20 / 041 459 880. Gradivo, ki ga želite deliti, lahko tudi pošljete po navadni pošti na naslov knjižnice (Trg zbora odposlancev 26, 1330 Kočevje) ali po e-pošti na naslov dolores.brunec@koc.sik.si. Kontaktna oseba je Dolores Brunec.
 
Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v arhivu knjižnice in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.
 
Zbiranje gradiva na temo zaščite in reševanja v navedenem obdobju potekalo tudi v ostalih splošnih knjižnicah s področja Dolenjeske, Belekrajine in Posavja.
 
Naj tudi vaša zgodba postane del našega kraja. ❤
Gasilci pred gasilskim domom v Dolgi vasi 1948
Gasilci pred gasilskim domom v Dolgi vasi 1948, fotografijo hrani Knjižnica Kočevje