Uporaba elektronskih podatkovnih zbirk vam omogoča hiter dostop in enostavno uporabo želenih informacij. Do podatkovnih zbirk lahko dostopate od doma (dostop na daljavo) ali pa v naši knjižnici. V kolikor vir ni prosto dostopen, lahko do podatkovnih zbirk dostopate na daljavo s pomočjo svojega:

  • COBISS uporabniškega imena: številka članske izkaznice in
  • COBISS gesla: pridobite ga v knjižnici; kasneje ga lahko v spletni storitvi Moja knjižnica spreminjate sami

 

Ebscohost RD nohtk

EBSCO host nudi dostop do velikega števila tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov: Academic Search Elite, Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, MEDLINE. Vključuje celotne tekste skoraj 3000 mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000 periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti… Servis EBSCO host omogoča iskanje, pregledovanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov.

Uporaba servisa je za obiskovalce knjižnice brezplačna

Dostop na daljavo

 

 

pressreader kvadrat nohtk

Zbirka PressReader vam omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja preko pametnih naprav z operacijskimi sistemi Android, iOS, Windows 8 ali BlackBerry 10. Preko portala LibraryPressDisplay lahko zbirko uporabljate preko dostopa na daljavo. Iz vaše zofe ali pa v mirnem okolju knjižnice lahko izbirate med več kot 4.000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.

Dostop na daljavo

 

TFL znak new 2015 color kvadratni
Na portalu Tax-Fin-Lex so na enem mestu zbrane informacije s pravnega, davčnega in računovodsko – finančnega področja. Portal Tax-Fin-Lex ponuja najbolj kompletne in ažurne informacije glede slovenske in EU zakonodaje, sodne prakse slovenskih sodišč, nasvete in vzorce družinskega in podjetniškega pravnega priročnika, davčne in finančne nasvete in članke, dokumente DURS, več kot 1.000 davčno-finančnih obrazcev in še mnogo več.

Visoko dodano vrednost predstavljajo:

– spremljanje dokumentov v časovni lestvici,

– vsak dokument ima določeno pravno podlago,

– opomnik davčno-finančnih obveznosti ter sprememb zakonodaje,

– izredna ažurnost

Dostop na daljavo

 

onleihe

Onleihe je portal Goethe-Instituta, ki omogoča izposojo digitalnih medijev na daljavo. Uporabljajo ga lahko vsi zainteresirani uporabniki Mestne knjižnice Ljubljana s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so registrirani kot Onleihe uporabniki Goethe-Instituta. Dostopne so leposlovne in strokovne e-knjige za različne starostne skupine, zvočne knjige, izbrani materiali za učenje nemščine, dnevni časniki in časopisi v nemškem jeziku, glasba in filmi.

Dostop na daljavo

 

dlibLogo_2016_blackwhite

Digitalna knjižnica Slovenije – dlib.si je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvočnih posnetkov.

Prosto dostopni vir 

kamra_logo1

KAMRA nudi dostop do informacij, dokumentov, slik in drugega gradiva, ki ga hranijo slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove

Prosto dostopni vir 

 

europeana

Europeana je evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki. Ponuja dostop do evropskih kulturnih zakladov v digitalni obliki. Poleg gradiv knjižnic ponuja tudi gradivo muzejev, arhivov in multimedijskih arhivov (npr. arhivov radia in televizije, filmskih arhivov itd.).

Prosto dostopni vir 

 

logotip_vecer_20180202_094837_30207068696dd380e62a47f12a6cedc5

Arhiv časnika Večer

ponuja dostop do celotne vsebine arhiva Večera od leta 1945 naprej.

Prosto dostopni vir 

 

sskj

V letu 2014 je izšla druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ2), ki je najobsežnejše in nacionalno najpomembnejše slovarsko delo. Nova izdaja je dopolnjena z opisi besed in pomenov, ki so se v slovenščini širše uveljavili v zadnjem poltretjem desetletju (po letu 1991). Tako je bilo dopolnjenih večje število obstoječih gesel in dodanih več kot 4.500 novih slovarskih gesel, ki odražajo spremembe v družbi, vrednotah in pogledu na svet.
Prosto dostopni vir

 

fran thumb

Portal Fran združuje slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter slovarje, ki so v okviru dela na tem inštitutu dobili digitalno obliko. Omogoča tudi iskanje po drugih izbranih slovenskih jezikovnih korpusih. Namen portala je omogočiti dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.
Prosto dostopni vir

 

Sopomenke

Slovar sopomenk sodobne slovenščine je najobsežnejša prosto dostopna avtomatsko generirana zbirka sopomenk za slovenščino. Zajema iz različnih podatkovnih zbirk in prinaša možnost primerjave med rabo različnih sopomenk ter povezavo na podatke v referenčnem korpusu sodobne slovenščine Gigafida. Slovar je namenjen vsem, ki se poklicno ukvarjajo s slovenskim jezikom, pišejo slovenska besedila, pri čemer potrebujejo sopomenske podatke – ali pa jih slovenščina zanima in veseli prostočasno.
Prosto dostopni vir

 

statisticni

Statistični urad Republike Slovenije

Banka statističnih podatkov, demografsko socialno področje, ekonomsko področij, okolje in naravni viri.

Prosto dostopni vir 

 

d6bd10a4021d2e285e39179e08effaf9

Encyclopedia Britannica je najstarejša angleška enciklopedija in sodi med najboljše in najbolj uporabljene splošne enciklopedije v svetu. Njena prednost je v tem, da je podajanje vsebine prilagojeno starosti uporabnika (Adult — za študente in ostale odrasle uporabnike; Student — za otroke od 10. do 14. leta starosti; Junior – za otroke od 6. do 10. leta starosti).

Prosto dostopen vir