V Knjižnici Kočevje je gibanje Slišanje glasov Slovenija v četrtek, 17. oktobra 2019, ob 11. uri,
predstavilo projekcijo dokumentarnega filma Mettejini glasovi in pred kratkim izdano knjigo Svet, ki se sliši.

O FILMU
Danski film Mettejini glasovi (režija: Katrine Borre) govori o 43-letni medicinski sestri Mette, ki je bila 15 let psihiatrična bolnica. Film jo spremlja skozi štiri leta iskanj, v katerih je zapuščala psihiatrijo in dosegala svoje največje cilje. Film je slovensko podnaslovljen. Dobil je nagrado za najboljši tuj film na festivalu Mad in America 2014. Film traja 1 uro in ima slovenske podnapise.

O KNJIGI
Knjiga Svet, ki se sliši: Razvoj in izvajanje podpornih skupin za slišanje glasov v Ljubljani je knjiga o izkušnjah, ki jih naša družba večinoma razume kot halucinacije. V tej knjigi so poimenovane glasovi, videnja in druge nenavadne zaznave – saj so resnične za osebe, ki jih doživljajo, ne pa nujno tudi za druge ljudi v njihovi neposredni okolici. Knjiga se ukvarja z raziskovanjem glasov in podpornega dela z ljudmi s to izkušnjo, ki ga razvija projekt Slišanje glasov Slovenija. Uredila sta jo Bojan Dekleva in Juš Škraban, posamezna poglavja pa je pripravilo sedem podpisanih in 14 anonimnih avtoric in avtorjev.

Glasove, ki jih nekdo sliši, drugi pa jih ne, v naši kulturi praviloma jemljemo kot znak duševne bolezni. Gibanje Hearing voices (Slišanje glasov) pa to razume kot pogosto človeško izkušnjo, ki je lahko znak spopadanja s stresnimi življenjskimi situacijami.