V naši knjižnici si v aprilu in maju lahko ogledate slikarsko-rezbarsko razstavo zakoncev Antona in Nevenke  Križ. Nevenka ustvarja podobe na platnu, pri Antonu pa včasih ideja išče primeren kos lesa, včasih pa sledi ponudbi, ki jo kakšna drevesna polomija nosi v sebi. Ti izdelki prevladujejo in jih je verjetno več kot dvesto.

Anton, ki je končal Šolo za oblikovanje, je že v otroštvu koprnel, da bi nekje v javnem prostoru postavil kip. To mu je uspelo s kipom Planinke, ki je postavljen pred Planinsko kočo pri Jelenovem studencu. V Dolgi vasi pa je poskrbel, da je nastal mini park v katerem stoji kamnita gasilska baklja, ki časti zgodovino gasilstva in gasilcev.

Preden kip dobi svojo končno podobo nastane množica manjših podob v glini, lesu in končno v kamnu. Kakor pravi sam, kamen uboga le domačine.

Nevenka, ki je sledila možu na likovne kolonije, je sčasoma tudi sama poprijela za čopič. Zadnjih deset let se s tem ukvarja bolj resno.  Redno sodeluje v razpisih JSKD – Ribnica in na likovnih delavnicah v hotelu Delfin v Izoli, ki so namenjene izobraževanju starejših. Iz učbenikov o slikarstvu in drugih knjig črpa znanje in širi duha. Tudi sicer je aktivna na različnih področjih in kot pravi, dolgčasa  res ne pozna.

Tokrat razstavlja devet platen, na katerih v oljni tehniki upodablja portrete živali, domačih, gozdnih, tujih.

Pridite in razumeli boste, da je življenje lepo in se splača zanj potruditi.

S temi besedami vas Nevenka vabi na ogled razstave, pridružujemo se tudi mi.

 

Vljudno vabljeni!