SLOVENSKI KAMEN V NAKITU

 

 

Človek se kiti že vse od prazgodovine. V vsej tej dolgi zgodovini je bilo v nakitu, ki so ga nosili naši predniki in tudi ljudje danes, zelo malo ali skorajda nič domačega, slovenskega kamna ali drugih dodatkov. Domači izdelki postajajo zadnja leta vse bolj priljubljeni. Začeli smo se zavedati, da je tudi slovensko dobro in lepo. Tudi nakit iz domačih materialov si zasluži, da mu damo to priložnost.

Slovenija premore čudovite kamnine in vsaka od njih nosi svojo zgodbo. Zgodbo od nastanka kamnine do njene uporabe skozi zgodovino vse do danes. Slovenski kamen je naša dediščina posebne vrste. Vsak je drugačen, vsak je edinstven in neponovljiv. Zato ga želimo predstaviti tudi v nakitu, s katerim se polepšamo.

Za naš projekt smo izbrali 100 kamnin iz celotne Slovenije, ki v ozadju bodisi že nosijo zgodbo o rabi skozi zgodovino bodisi smo jih izbrali zaradi njihove lepote oz. pojavne pestrosti.

Cilj našega projekta in razstav je pokazati ljudem, da se da tudi iz domačega kamna, ki na prvi pogled morda ni ravno najbolj privlačen na oko, da ustvariti čudovite izdelke. V našem primeru je to nakit. V izdelke vključujemo tudi les, saj je konec koncev Slovenija zelo gozdnata dežela.

Razstava pred vami je manjšega obsega in bo se dopolnjevala skozi celoten čas trajanja razstave. Je začetek velike zgodbe, ki bo v prihodnjih letih gostovala na različnih lokacijah v Sloveniji in tujini.”

Vse kamnine in les, ki sestavljajo razstavljeni nakit, sta nabrala, zbrusila ter v nakit oblikovala Dejan Šauperl in Valentina Milošević. Oba se ukvarjata z brušenjem kristalov za nakit, izdelavo nakita ter z raziskovanjem mineralov in nasploh vsega, povezanega z kamnom in naravo.

Več o slovenskem kamnu lahko preberete na spletni strani Geološkega društva NAUTILUS, kjer so na voljo tudi nekateri izdelki Valentine in Dejana.