KNJIŽNI MOLJ

13.10. 2023

Carole Matthews: Sreča za začetnike

Hiša knjig, 2023

Molly Baker je nekdanja učiteljica, ki je nekega dne preprosto odšla iz razreda in se ni več vrnila. Po obdobju depresije ji je življenje na pot prineslo nov izziv. Zavetje si ustvari na svoji kmetiji Hope, kjer skrbi za zapuščene in odvečne živali, ki imajo za seboj težke čase in si želijo predvsem pozornosti ter kanček razumevanja. Mollyjina kmetija pa je zatočišče tudi za otroke, ki potrebujejo alternativni način izobraževanja, imajo vedenjske težave ali se enostavno ne znajdejo v svetu, ki jih obdaja.

Med njenimi novimi učenci se znajde Lucas – sin slavnega filmskega zvezdnika Shelbyja Dacreja, ki na kmetijo vnese novo dinamiko. Karizmatičen in privlačen zvezdnik bi zmedel marsikoga in tudi Molly se ob njem zašibijo kolena, a zna videti dlje od maske uspeha in priljubljenosti. V njegovem sinu Lucasu prepozna osamljenega, žalujočega otroka z očetom, ki se ne zna soočiti z žalovanjem po ženini smrti in sinovim uporništvom. Nad kmetijo, ki je zadnja možnost za težavne otroke, se zgrnejo temni oblaki. Grozi jim izselitev. Molly se znajde pred nerešljivo uganko, kako rešiti vse, za kar si je toliko časa prizadevala in naučiti se bo morala, kako pustiti, da ji pri tem priskoči na pomoč svet, ki se mu je toliko časa izogibala.

Navdih za roman je pisateljica našla na kmetiji Animal Antiks, ki je resnično zavetje za otroke s težavami pri klasičnem izobraževanju.

Odlomek iz besedila:

»Misel na tiste, ki so se izgubili ali bili jezni in se niso imeli na koga obrniti, mi je ponoči kratila spanec. Nisem bila ustvarjena za množično ukvarjanje z otroki. To sem precej hitro spoznala, vendar sem kljub temu želela pomagati. Zagotovo mora obstajati boljši način?«

 

Charmaine Wilkerson: Črni kolač

Hiša knjig, 2023

Prvenec Charmaine Wilkerson je ganljiva in večplastna večgeneracijska zgodba. Poteka v dveh časovnih obdobjih. V sedanjosti spremljamo napete odnose med bratom in sestro, ki sta po smrti svoje matere prisiljena poslušati posnetek, ki jima ga je zapustila skupaj z družinskim zakladom – črnim kolačem.

V svoji pripovedi ju popelje v petdeseta in šestdeseta leta dvajsetega stoletja na otok v karibskem morju. Byron in Benny zagledata mater v povsem novi luči – kot mlado, zagnano in trmasto plavalko, ki ji je oče zapečatil usodo s svojim hazarderstvom. Ko je osumljena umora, je prisiljena zbežati v Veliko Britanijo. Počasi jim odkriva svojo težko in zapleteno preteklost ter največjo bolečino, ki je ni nikomur zaupala. Spodbudi ju, naj se podata na pot odkrivanja lastne identitete ter davno izgubljenih povezav. Njena poslednja želja je, da skupaj pojesta črni kolač, ko bo napočil pravi trenutek.

Mojstrsko napisana zgodba, ki je zasidrana na raziskovanju zgodovine, karibske in britanske kulture ter kitajske diaspore na karibskih otokih. Spretno opisuje težave, s katerimi so se spopadli karibski priseljenci v Združeno kraljestvo, saj so bili zaradi barve kože diskriminirani ter so imeli omejene možnosti zaposlovanja. Glavna odlika romana je opis čustvenega doživljanja glavnih likov, ki se »soočajo s stereotipi in razkolom med lastnimi interesi in ambicijami ter pričakovanji okolice, kako naj bi živeli glede na svoj spol, kulturo in družbeni sloj.«

Navdihujoča zgodba o pomenu doma, družine, neizpolnjenih želja, novih začetkih in ljubezni, ki daje smisel vsemu.

 Odlomek iz besedila:

»Stoji pred hladilnikom, kjer ji hladni zrak lega na nožne prste, in razmišlja o zadnjem kolaču, kar jih je kdaj spekla mama. Ve, da čaka v zamrzovalniku, vendar zdajle še ne zmore pogledati noter. S čelom se nasloni na zgornja vrata hladilnika. To je tvoja dediščina, je venomer govorila mama, kadar sta pekli črni kolač, in Benny je mislila, da ve, kaj hoče povedati. Zdaj pa vidi, da niti približno ni vedela.«

 

Becky Cole: Domača lekarna

Hiša knjig, 2023

Irska zeliščarka Becky Cole se je nekaj let neuspešno borila z rastlinami na svojem vrtu, ki jih navadno dojemamo kot plevel – denimo koprive, regrat, trpotec ali glog. Nekega dne jo je prešinilo spoznanje, da te rastline v sebi skrivajo tudi mnoge zdravilne učinkovine. Sčasoma jih je raziskala in začela koristno uporabljati. Spisala je priročnik, ki je v pomoč tudi najbolj neizkušenim zeliščarjem, saj vsebuje vse potrebne razlage in napotke za pravilno prepoznavo ter uporabo rastlin. Razdeljen je na štiri poglavja, ki nas podučijo o gojenju zelišč, njihovem pravilnem nabiranju, o opremi ter postopkih sušenja za pripravo domače lekarne in o tehnikah. Največji del priročnika je namenjen predstavitvi dvajsetih najpogostejših in najvarnejših rastlin z odličnimi zdravilnimi učinki. Čudovite barvne fotografije lepo dopolnjujejo cel priročnik in vabijo, da vzamemo zdravje v svoje roke ter začnemo sodelovati z naravo.

Odlomek iz besedila:

»Ena mojih najljubših tehnik za začetnike je priprava zeliščnega čaja. Hitra je in učinkovita. Je temelj moje domače lekarne in okusen način uživanja zelišč, pa naj bodo posušena ali sveža. Ko boste obvladali zeliščne čaje, se vam bo zdela priprava sirupov, kisov, medu in tinktur enostavna.«

 

Štepanka Sekaninova in Jakub Cenkl: Zgodbe glasbil

Morfemplus, 2023

Čriček Dalibor in slavček Karli popeljeta mlade bralce na glasbeno popotovanje po svetu, pri čemer spoznavata najrazličnejša glasbila. Razpon sega od najbolj znanih in uveljavljenih glasbil, kot so denimo klavir, violina, trobenta ali kitara, predstavljeni pa so tudi mnogi inštrumenti, ki verjetno niso tako prepoznavni: rebab, pipa, koto, šamisen, djembe ali boben bara.

Pri vsaki družini inštrumentov so predstavljeni tudi njihovi začetki oz. predniki, iz katerih so se razvili inštrumenti, kot jih poznamo sedaj. Tako je denimo predstavljen lur, ki so ga uporabljali že v bronasti dobi in se je sčasoma preobrazil v glasbilo, ki mu danes rečemo trobenta.

Enciklopedija je bogato ilustrirana, inštrumenti, ki jih danes najdemo v koncertni dvorani pa še posebej izpostavljeni in predstavljeni. Za strokovni pregled vsebine je poskrbel red. prof. Vladimir Mlinarič.

Odličen, barvit priročnik, ki ga lahko mladi bralci berejo samostojno, s pridom pa ga lahko uporabijo tudi učitelji pri šolskem delu.

Odlomek iz besedila:

»Ker je koncertna dvorana Carnegie Hall, čričkov sen, vse prej kot za ovinkom, Dalibor tu in tam prijatelje povabi na dom in jim igra na vse, kar mu zanese pod prste – pralno desko, zalivalko, kozarce, pokrove, ščetke, glavnike. Vse, česar se morete domisliti. Prav tako, otroci, je nekoč nastajala glasba.«

 

Preostanek popoldneva naj vam polepša misel Rudija Kerševana: »Preproste besede so kot šopek poljskega cveta. V navidezni skromnosti je več lepote kot na največji plantaži vzgojenih cvetov.« Lepoto pisane besede pa lahko najdete tudi v Knjižnici Kočevje. Veseli bodo vašega obiska.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.