KNJIŽNI MOLJ

29. 10. 2021 

RADINGER, ELLI H.: DARILO DIVJINE

Mladinska knjiga, 2021

Bralci eno najbolj znanih nemških raziskovalk volkov že poznajo po uspešnicah Modrost volkov ter Modrost starih psov. Že pred desetletji je razkošno življenje in odvetniški poklic obesila na klin ter se odpravila raziskovat divjino. V svoji zadnji knjigi, ki jo je napisala v zavetju domače pisarne med korona ukrepi, se spominja srečanj z živalmi, ki jih je doživela v neokrnjeni naravi. Volkovi, bizoni, kojoti, grizliji in mnogi drugi so spremenili njeno življenje, razmišljanje, celo pogled nase in na svet. V tej osupljivi knjigi nas vabi, da se zazremo vase, vrnemo k svoji naravi, se zavemo lastnih mej ter zberemo pogum, da jih premagamo.

Čudovito branje, ki daje navdih in spodbudo!

Odlomek iz vsebine:

»Sanjam o brezmejnem montanskem nebu, globokih soteskah Velikega kanjona, osupljivem zvezdnem nebu jasne, hladne noči v puščavi in čarobnem plesu severnega sija, pa tudi o neštetih srečanjih z divjimi živalmi, predvsem z bistrimi, zvitimi kojoti, ki so me večkrat nasmejali. Nežni bizoni so me naučili sproščenosti, mogočni grizliji so mi nagnali strah v kosti, a sem se v njihovi bližini počutila bolj živa kot kadarkoli.«

JOHNS, ANA: ŽENSKA V BELEM KIMONU

Meander, 2021

Potomec slovaških izseljencev James Kovač svoji hčerki Tori pred smrtjo zaupa, da je imel, preden je spoznal njeno mamo, še drugo življenje. V pismu, ki ji ga zapusti, prebere besede, ki pretresejo njen svet. Podvomi, ali je sploh kdaj poznala svojega očeta.

Raziskovalna novinarka v njej se prebudi in odpravi se na pot, kjer postopoma odkriva, kako kruta usoda je doletela številne Japonke in ameriške vojake, ki so se zaljubili v šestdesetih v času ameriške okupacije Japonske.

Vojna je povzročila globoke rane, morebiti najhuje pa je prizadela prav otroke, ki so bili sad teh na nesrečo obsojenih ljubezenskih razmerij. Še celo danes je položaj mešanih zakonov na Japonskem, ki je trdno zasidrana v tradiciji, zelo zapleten.

Zgodba, ki se dogaja na Japonskem med letoma 1957 in 1958, pripoveduje Naoko Nakamura. Po vojni se njena družina s trudom preživlja. Oče vse stavi na dogovorjeno poroko s Satoshijem – sinom poslovnega partnerja. A Naoko si izbere drugačno pot. Zaljubi se v mladega ameriškega vojaka Jimmyja oz. Hajimeja [hadžimeja], kot ga poimenujejo Japonci.  Niti slutiti ne more, kako težko pot je izbrala. Pot, na kateri bo doživela čas, ko bo srečna. Čas, bo ljubila in bila ljubljena. In čas, ko bo življenje postalo nevzdržno.

Pretresljiva, čustvena zgodba, ki nas opozori na krivice, ki se žal še vedno dogajajo …

Odlomek iz besedila:

»V mislih sem se vrnila v ameriško zgodovino: k člankom in fotografijam japonskih vojnih nevest, ki jo jih obtoževali, da so ujele v past vojake in japonske Američane, ki so se bili primorani odpovedati domu in delu, in so jih zapirali kot zločince. Sklenila sem, da se ne bom postavljala v vlogo sodnika, saj sem se zavedala, da ne moja ne njegova država nimata pravice soditi.«

 POMILIO, ANNALISA: VELIKA KNJIGA BABIC IN DEDKOV: NASVETI, IDEJE IN DEJAVNOSTI, KI JIH LAHKO POČNETE Z OTROKI

Celjska Mohorjeva družba, 2021

V času, ki od staršev zahteva čedalje več, je vloga babic in dedkov neprecenljiva in je ne moremo z ničemer nadomestiti. Italijanska založnica je zato ustvarila knjigo, ki jo beremo kot priročnik in album z družinskimi spomini ter kot knjigo, ki ji lahko vdihnemo osebni pečat in jo spremenimo v družinsko zapuščino. Namenjena je vse starim staršem – od prvega trenutka, ko jim otroci sporočijo veliko novico, da pričakujejo novo življenje. Vsebuje osem poglavij, ki  s povsem praktičnimi nasveti osvetljuje čas nosečnosti, družinsko dinamiko in izzive, ki jih ta prinaša, nasvete o vzgoji, ideje za igre in kuharske podvige ter preživljanje prostega časa, ki je pri babicah in dedkih vedno posebno doživetje.

Knjiga, ki lahko pripomore k povezanosti v družini in je nadvse primerna za darilo starim staršem.

Odlomek iz besedila:

»Tudi za stare starše je čas pričakovanja razkošen, predvsem če nam uspe ustvariti klimo tovarištva in sodelovanja z bodočimi starši ter ponovno uglasiti  družinske odnose v luči tega porajajočega življenja, ki bo s svojim prihodom v temelju spremenilo dosedanja ustaljena pravila vse družine.«

BONTE, MOJICEJA: RAZGIBANKA

Epistola, 2021

Razgibanka je živahna, pisana slikanica, ki otroke in starše vabi, da posnemajo predstavljene živali in se še sami odpravijo ven, na zrak, v gozd in naredijo nekaj dobrega za zdravje celega telesa, še posebno možganov. Strokovnjaki namreč priporočajo, naj bodo otroci čim bolj fizično aktivni, saj s tem krepijo kognitivne sposobnosti. Mačka v slikanici nas tako vabi, da se pretegnemo kot mačke in se lovimo s prijatelji. S surikatami stopamo na prste in se raztegujemo, s kolibrijem pa zamahujemo z rokami in tečemo vzvratno.

Iskriva in zabavna slikanica, ki nas kar požene v gibanje!

»Medved je zver in prehodi velike razdalje. Pri nas živi več kot 900 medvedov, največ jih živi na Kočevskem. Kljub temu da lahko tehta tudi 400 kg, je zelo spreten tekač, plezalec in plavalec. Posnemaj hojo medveda. S prijatelji plezajte po vrvi in plavajte v jezeru, reki ali bazenu.«

V Knjižnici Kočevje vas vabijo, da izkoristite priložnosti, ki jih ponuja Kočevska ter družinski sprehod polepšate še z obiskom knjižnice. Veseli vas bodo!

Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.


KNJIŽNI MOLJ

15. 10. 2021

Vsako leto se s prvim ponedeljkom v mesecu oktobru začne Teden otroka – program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Letošnja osrednja tema je bila: RAZIGRAN UŽIVAJ DAN! s poudarkom na pomenu igrivosti, sproščenosti in druženja. V Knjižnici Kočevje so ob Tednu otroka za naše najmlajše pripravili ustvarjalno delavnico, kjer so se posvetili igri in igranju.

V oktobru se začenja tudi nova dogodivščina medvedka Berija, ki se bo letošnje šolsko leto potepal po Kočevski, zato vabijo vse otroke, da razigranemu in navihanemu medvedku sledijo.

Izbor priporočenega branja vam tokrat pripravljajo iz otroškega in mladinskega oddelka.

BEDRAČ, DAVID: IGRAVČKI!

Mladinska knjiga, 2021

Za začetek vas s pesniško zbirko Igravčki vabimo ven na svež zrak, med prijatelje. Pesmi Davida Bedrača so bile prvič objavljene v revijah Ciciban in Cicido, na novo pa jih je za knjigo ilustrirala Maša Kozjek.

Če si dan popestrimo s ščepcem otroške igrivosti, bo ta zagotovo lepši!

Odlomek iz knjige: »ZDRAVNIK ZA MEDVEDE

Lukec se igra zdravnika
in medvedu nogo slika,
ker ima poškodovano,
padel je in staknil rano.

Vzame drugega medveda,
v grlo mu skrbno pogleda,
mu pregleda še oči:
»Zdrav si, medo, nič ti ni!«

Tretji medved pa z vročino,
glavobolom in angino
pride k Lukcu po zdravila,
da bolezen bi minila.

Ko medvede vse pozdravi,
v škatlo Lukec jih pospravi,
konec je za danes s službo –
zdaj pa ven, na zrak in v družbo!«

SALA I VILA, CARLES: KORNELIJEVA IZMENJEVALNICA NEVERJETNIC

Založba Zala, 2019

V Krivačini, mali vasici, ki leži na vrhu doline Kozlovina, ob vznožju gore Kozel, in je tako strma, da je nemogoče, da bi na njej kar koli stalo naravnost, ne boste našli ravne površine. Ukrivljeni zidovi, strme ulice, nagnjene stopnice … včasih se zdi, da se tukaj tudi ljudje krivijo nekoliko na stran. V Krivačino redkokdaj zaidejo obiskovalci, če pa že, pa jih tja zanese po pomoti, zato si lahko predstavljate, kakšno nepričakovano presenečenje je bilo, ko sta v to odročno gorsko vasico pripotovala resnobni starec Kornelij in dobrosrčni deček Tobija. Prišleka pa nista pripotovala sama, s seboj sta pripeljala tudi Noč, črno kozico.

V vasi se prišleka spoprijateljita z deklico Morjo in njenim slepim dedkom Luko. Vselita se v Ozko hišo, kjer odpreta nenavaden lokal: izmenjevalnico neverjetnic, ta naj bi vaščanom prinesla samo dobro. Srečo, razumevanje in ravnovesje. Pa bo res tako?

Zgodbo o Korneliju in njegovi izmenjevalnici neverjetnic je napisal Carles Sala I Vila, ilustriral pa Javier Andrada. Zgodba otrokom razkriva slabosti odraslih, odraslim pa nastavlja ogledalo. Neverjetna in čarobna knjiga, ki se zasidra globoko v srce.

Odlomek iz knjige: »Poglejmo … Štiri kapljice esence spanca … ena, dve, tri in štiri; kapljico esence umirjenosti …; in še kapljico esence odločnosti …«.»Oprostite,« ga je prekinila gospa Nikolispati, »saj se ne norčujete iz mene, kajne? Zdi se nemogoče, da bi …« Gospod Kornelij je prekinil svoje početje in se z neznansko resnim pogledom (njegov pogled je bil vedno zelo resen) svojih neverjetno modrih oči, ki so bile videti, kot bi bilo v njih morje, kar je bilo v tem gorskem svetu res nenavadno, zagledal v gospo Nikolispati. Končno je le spregovoril: »Razumem, da se vam vse skupaj zdi nenavadno, morda celo nemogoče, vendar vam zagotavljam, da se nikoli ne bi igral s čim takim. Zaupajte mi, prosim.«

OGRIZEK, MAŠA: LISIČJA LUNA

Miš, 2021

Hladne jesenske noči, ko je oktobrska polna luna spominjala na velikansko pomarančo in se je Zojina mama odpravila v muzej na nočno dežurstvo, je Zojo zbudilo predirljivo mijavkanje. Skozi okno je zlezla na streho in sledila mačkonu Brez imena med veje mogočnega hrasta. Ko je pred seboj zagledala dvoje žarečih oči, je izgubila ravnotežje in omahnila v globino. V svoja krila jo je ujel velik črn ptič in jo odnesel globoko v gozd. Jo je ugrabil ali rešil?

Avtorica Maša Ogrizek nas skupaj z deklico-lisico popelje v čaroben zimzeleni gozd. Tu spremljamo druščino otrok-živali, ki na poti preizkušenj odkrivajo življenjske resnice, med tem pa se med njimi spletajo prava pristna prijateljstva. Pustolovščino spremljajo izjemne ilustracije akademske slikarke in ilustratorke Tine Dobrajc.

Odlomek iz knjige: »Naslednjih nekaj dni so se otroci-živali izogibali drug drugega, kot bi potrebovali čas, da zacelijo zaupanje – v prijatelja, ki je bil pripravljen žrtvovati najšibkejšega člana njihove skupine, pa tudi v lastne sposobnosti. V vsakega od njih se je naselil strah, da bodo za vedno ostali ujetniki čarobnega gozda.«

HEINSALU, ELS: AHA!

KUD Sodobnost International, 2021

Ste tudi vi med tistimi, ki so prepričani, da znanstvenik zavpije:«AHA!«, ko najde odgovor na svoje vprašanje? Je bil za to kriv Arhimed, znanstvenik iz antične Grčije, ki je na vsak način moral najti odgovor na vprašanje, ki mu ga je zastavil kralj? Je zavpil »Aha!«, ko je našel rešitev? Ali je bil to Galileo Galilei, ko je ugotovil, da se je Aristotel motil in je imel on prav? Isaac Newton je prišel do pomembnega odkritja, ko mu je na glavo padlo jabolko. Ne, ni zavpil »Hevreka!« ali »Aha!«, ampak »AU!« Verjeli ali ne, veliki znanstveniki so včasih do svojih idej in odkritij prišli zaradi pozabljivosti, raztresenosti ali pa čisto po naključju.

Doktorica fizike Els Heinsalu ni načrtovala, da bo postala znanstvenica. Sanjala je, da bo postala pisateljica. Še dobro, da se tu pa tam sanje uresničijo, saj je na razumljiv način napisala sila zabavno knjigo o znanosti za otroke. Branje popestrijo humorne ilustracije Kristi Kangilaski, ki knjigo naredijo samo še bolj zabavno in zanimivo.

Odlomek iz knjige: »Pozneje se je Newton vprašal: »Zakaj jabolko nikoli ne pade gor ali postrani? Zakaj vedno pade naravnost navzdol?« Po daljšem premisleku je prišel do zaključka, da Zemlja privlači jabolko in da tudi jabolko privlači Zemljo. To je TEŽNOST!««

Izbor knjig za tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila Tanja Mlakar Košir iz Knjižnice Kočevje.


KNJIŽNI MOLJ

1. 10. 2021

DRAKULIĆ, SLAVENKA: DORA IN MINOTAVER: MOJE ŽIVLJENJE S PICASSOM

Beletrina, 2021

Ena od najbolj priljubljenih hrvaških pisateljic nam s pomočjo zapiskov iz beležnice, ki so jo odkrili v zapuščini Dore Maar, odstira pogled v njeno zasebno življenje. Na vrhuncu kariere je bila ta francoska umetnica hrvaškega rodu priznana intelektualka, politično angažirana, nadrealistična fotografinja in kasneje slikarka, ki pa jo je usodno zaznamovalo srečanje s Pablom Picassom. Njun odnos najbolje ponazarja njegova slika Dora in Minotaver. Dora Maar, kot ena od njegovih številnih muz in ljubic, ga predstavi kot narcisa, egocentričnega manijaka, hudobnega in skopega moškega, ki je ženskam, s katerimi je bil, izpil življenje in jih zavrgel. Presunljivo je brati, kako se je nekdaj samostojna, neodvisna umetnica spremenila v čustveno razvalino, izčrpano norico na robu smrti po grozljivih terapijah v umobolnici. Postala je podoba skrivnostne mučenice, zapuščene ljubice in nepriznane slikarke, ki se nikdar zares ni znala niti zmogla osvoboditi Minotavrovega prijema. Moškega, ki je imel neverjetno oblikovalsko moč, bil ustvarjalni genij in eden največjih umetnikov 20. stoletja. A grobost in ponižanje sta bila cena za njegovo naklonjenost.

Izjemno branje, ki ga ne moremo odložiti do zadnje strani!

Odlomek iz besedila:

»Vzrok za moj nemir in mojo zaskrbljenost niso bili samo Picasso in njegove seksualne eskapade. Veseli družbi nisem popolnoma pripadala, ker me sproščanje sploh ni zanimalo. Nasprotno, na koncu mi je njihovo vedenje postalo dolgočasno; počutila sem se izgubljeno in izključeno iz sveta, v katerem so se Španci bojevali in je Nemčiji vladal propadel slikar s smešnimi brčicami, ki je hrepenel po tem, da bi osvojil svet. Picasso ga je odlično oponašal in pri večerji spravljal družbo v smeh, toda vse je ostajalo pri smehu, političnih diskusijah, pogovorih.«

NOBLE, ELIZABETH: DRUŽINSKE POČITNICE

Mladinska knjiga, 2021

Charlie se po smrti svoje ljubljene žene trudi živeti naprej. Ima tri odrasle otroke, dočakal je tudi že vnučke. Čeprav mu otroci ne zaupajo vsega, čuti, da jih premagujejo življenjske težave in skrbi. Želi si, da bi imel ob sebi pokojno ženo Daphne, ki jim je vedno znala prisluhniti in pomagati. Odloči se, da bi svoj osemdeseti rojstni dan rad praznoval v krogu svoje družine. Vse tri otroke skupaj z družinami povabi v idilično podeželsko hišo, kjer si želi, da bodo skupaj preživeli deset dni dopusta. Predvsem pa upa, da bodo zdržali skupaj. In preživeli.

Čudovit roman, ki nevsiljivo in prizemljeno prikaže življenje v vseh njegovih odtenkih – srečnih, veselih, svetlih, prežetih z ljubeznijo in smehom ter tistih, ki prinašajo sabo solze, obup, razočaranje in strah. A na koncu nas spomni, da je prava družina zaklad, ki ga žal nima vsak. Reši nas takrat, ko vse drugo odpove.

Odlomek iz besedila:

»Charlie je pred seboj zagledal Daphne in zaslišal glasbo. Oboževala je pesem Nanci Griffith Talk to me while I’m listening. V mislih mu je odzvanjal refren in Daphnejine besede: Pri otrocih ne moreš drugega, kot da jim govoriš, kadar poslušajo.«

DENTON K, LAUREN: SEZONA ORKANOV

Meander, 2021

Na začetku knjige nas pisateljica opozori, da gre zgolj za fikcijo, a vendar bi se zgodba, ki jo opisuje, lahko zgodila komurkoli. Dogajanje je postavljeno v ameriško zvezno državo Alabama. Sestri Betsy in Jenna sta se rodili v premožno družino, uglednima staršema, ki pa zanju nista imela dovolj časa niti interesa. Vedno sta držali skupaj, čeprav sta bili po značaju zelo različni. Obe sta s svojimi življenjskimi odločitvami razočarali očeta in mamo, ki sta pričakovala veliko več. Betsy je namesto uspešne kariere v marketingu izbrala naporno, a osrečujoče kmečko življenje. Za Jenno pa se zdi, da že vseskozi sprejema samo napačne odločitve. Odnosi med sestrama niso več tako pristni in še bolj se zaostrijo, ko Jenna nepričakovano pusti svoji hčerkici v sestrinem varstvu na kmetiji, sama pa se odpravi iskat navdih v odmaknjeno umetniško kolonijo. Nenadoma sta Betsy in Jenna prisiljeni, da se v sezoni, ko so na pohodu uničujoči orkani, zazreta vase ter se spopadeta s svojimi največjimi strahovi. Včasih nam orkani, ki divjajo zunaj in znotraj nas, pokažejo, kaj nam pomeni največ in za kaj se je vredno žrtvovati.

Odlomek iz besedila:

»V postelji je vsak dan običajno ostala do šestih, toda tistega jutra je bila nemirna. Kakor živali, ki začutijo padec zračnega tlaka pred nevihto. Vendar pa to ni bilo zaradi krav ali pa prihajajoče sezone orkanov ali pa celo v zadnjem času padlih cen mleka. Bilo je nekaj drugega. Nekaj, česar ni znala čisto dobro poimenovati. Kot da bi si želela preteči kilometer in pol in hkrati spati še naslednje tri ure. V sebi je čutila energijo in mrtvilo, pričakovanje in strah.«

 BROWN, CAROLYN: OBČASNE SESTRE

Meander, 2021

Annie Clancy svoje letovišče ob jezeru na severu Teksasa v oporoki zapusti trem vnukinjam – Dani ter njunima polsestrama Harper in Tawny. Pri babici so vse tri preživljale le poletja, zato so se poimenovale občasne sestre. Annie jim zapusti letovišče, restavracijo in trgovino, a pod pogojem, da stopijo skupaj ter poskrbijo, da vse zaživi in zacveti z novo močjo. Dekleta se znajdejo pred težko preizkušnjo, saj jih ovirajo medsebojne zamere, občutki krivde in manjvrednosti, predvsem pa boleči dogodki iz preteklosti, ki se jih ne da več spremeniti. A ljubeča babica je svojim vnukinjam zapustila še eno oporo – svojega sodelavca, prijatelja in življenjskega sopotnika  Zeda – on jim bo pomagal, da bodo našle pot do sebe in iz občasnih postale prave sestre …

Odlomek iz besedila:

»Zvečer je Zed sedel v svoj počivalnik in zavzdihnil. Zazrl se je v drugi stol in se nasmehnil. »Annie, precej dela si mi zapustila s temi dekleti. Prav vsaka od nji se bori s svojim demonom. Trudim se, da bi  bil z njimi potrpežljiv in da bi spoznal, kaj jim preprečuje, da bi se odprle druga drugi in postale družina, ampak včasih me ima, da bi jih drugače spravil k pameti.«

Za konec pa še misel oz. pesem v prozi Andreja Brvarja, ki je izšla v njegovi deseti pesniški zbirki Fusnote:

»Pravzaprav nas ni strah bolečine, ampak tega, kako jo bomo prenesli.«

 Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.