KNJIŽNI MOLJ

22.6. 2023

Že je tu konec šolskega leta, ki mu sledi poletni premor tudi za oddajo Knjižni molj. Knjižnica Kočevje je za vas pripravila še nekaj bralnih predlogov za kvalitetno preživljanje brezskrbnih poletnih dni:

 

ŠTAMPE ŽMAVC, BINA: SKRINJICA SINJEGA MAKA

Ilustracije: Svjetlan Junaković

Pivec, 2022

Priznana slovenska pesnica in pisateljica Bina Štampe Žmavc v slikanici Skrinjica sinjega maka na čaroben, tenkočuten, sočuten in poetičen način predstavi starost: jesen življenja, zaznamovano z demenco in minevanjem, ki jo obdaja nežen oblak ljubezni. Spoznamo dedka in babico, ki skupaj živita na robu velikega mesta, obkrožena s polji pozabe in drobnega ptičjega petja. Čarovnica časa krog njiju sadi nevidni vrt pozabljenja, ki se razteza vse tja do sinjega roba obzorja, do vrhov gora Himalaje, kjer raste najlepši mak na svetu – tibetanski modri mak: bolj sinji kot sinje nebo, sanjava vedrina spominčic in sinja modrina spomina. Babica vse bolj izgublja besede in jih ves čas išče, zato se dedek odloči, da ji naredi skrinjico, kamor bo shranjevala besede …

Ob branju slikanice s prelepimi ilustracijami Svjetlana Junakovića se zavemo, kako lažje je prebiti zadnje, otožno življenjsko obdobje, polno izzivov in tegob, skupaj, ob človeku, ki ga imaš rad in ki ima rad tebe. S slikanico lahko otroku na lep način približamo razumevanje starejših. Knjiga je bila nominirana za nagrado desetnica.

Iz knjige:

»A medtem, ko je babica skušala ujeti misel, se je zvečerilo. In dedek in babica sta sedla k večerji. »Tako sem lačna, dedek!« »Seveda, saj si ves dan tekala za izgubljeno mislijo, babica.« »Že,« je rekla babica. »Ne vem pa, če sem lačna zato, ker sem jo ujela ali zato, ker sem jo izgubila, dedek,« se je globoko zamislila babica. »Saj je vseeno,« je rekel dedek. »Glavno je, da je večer, večerja na mizi in zvezde na nebu.« »In midva, ki skupaj večerjava in gledava zvezde,« je rekla babica in prijela dedka za roko …”

 

VIDMAR, JANJA: KORAKI DVOJINE

UMco, 2023

Z romanom Koraki divjine priznana pisateljica Janja Vidmar po romanih Niti koraka več, kjer spremljamo pot po Caminu in V koraku z volkom, kjer opisuje potovanje po Toskani, zaključuje svoj unikatni tridelni potopisni romaneskni cikel. V sklepnem delu trilogije se zgodba odvija na Kreti. Zmes potopisnega romana z elementi dokumentaristike, psihološkega in ljubezenskega romana ustvarja napeto zgodbo. Glavna junakinja Alenka po nesrečnem brodolomu razmerja v Toskani odide na pot samouresničevanja in iskanja lastne podobe v volčjem pogledu moža, ki je v njej uzrl vse tisto, kar si je želela postati, še preden se je tega sama zavedala. Sama se s kombijem odpravi čez Balkan in celinsko Grčijo vse do Krete, da bi na toplem jugu med pokončnimi domačini in neobljudenimi soteskami poiskala svojega severnjaka. Med raziskovanjem priložnosti za izletniško pohodniške ture, ki se jih odloči organizirati po vrnitvi, znova preizkuša meje svojih zmogljivosti, za poslovno in osebno srečo pa mora izstopiti daleč iz območja udobja. Vztrajnost in hrepenenje jo naposled privedeta k moškemu, s katerim je že v prvem delu trilogije spletla usodno vez. Bo ponovno srečanje  dokončno zapečatilo njun odnos? Tudi zadnja etapa Alenkine poti delno temelji na avtoričini pohodniški izkušnji, branje pa nas potegne globoko v kretsko kulturo in način življenja, na koncu pa nam postreže tudi z nekaj izbranimi grškimi recepti.

Iz knjige:

»Prijeten spust med smiljem, žajbljem in šetrajem me je polnil z žalostjo, občutila nisem nikakršnega zmagoslavja. Zmorem, sem odločno zapikovala pohodniške palice v zemljo, to je ritem podjetne, neustrašne ženske. Nekaj erotičnega je bilo v zlitju s to surovo, okrutno, neizprosno naravo. Na dnu drobovja se mi je zganila želja po dotiku

 

BESTARD, AINA: KAJ SE SKRIVA NA NOČNEM NEBU?

Besedilo: Mireia Trius

Prevod: Veronika Rot, Rime izklesala: Nina Dekleva

Morfemplus, 2023

Še ena čudovita slikanica, popolna za skupno preživljanje družinskega časa v toplih poletnih večerih. Z otroki se podajmo na raziskovanje nočnega neba in na njem poiščimo oddaljene planete in zvezde. Če zvezde določenega ozvezdja med seboj povežemo z namišljenimi črtami, se nam pred očmi prikažejo živalske oblike. V tej čarobni knjigi, ki nam odpira vrata v domove otrok po vsem svetu, je predstavljenih osem ozvezdij zodiaka ali živalskega kroga, ki jih je na različnih koncih sveta v temnih in jasnih nočeh mogoče uzreti na zvezdnem nebu. Na vsaki strani knjige najdeš okno: ko pogledamo skozenj, vidimo zvezde, ozvezdje, ki je poimenovano po živali – na levi strani nam uganka pomaga uganiti, za katero žival gre. Odgovor pa se nam bo pokazal, če list usmerimo proti viru svetlobe in ozvezdje bo dobilo obliko prave živali. Prava nočna dogodivščina!

Iz knjige:

»Daleč proč od mesta, sredi narave, lahko v jasnih, temnih nočeh na nebu vidiš mnogo zvezd. Že v stari Grčiji so se naši predniki kratkočasili s preučevanjem in opazovanjem zvezd, ki svetijo na nočnem nebu. Zvezde so poimenovali in jih med seboj povezali v obrise namišljenih živali, predmetov in mitoloških junakov. Zvezdam, povezanim v različne podobe, pravimo ozvezdje..«

 

KOŠIR, MANCA: Z NEBA DO DNA: nove srčnice

Grafični atelje Zenit, Žiga Valentič s.p., 2023

Leta 2018 je Manca Košir ob svojem 70. jubileju izdala svojo prvo zbirko srčnic Iz trebuha in neba. Manca pravi, da se ji srčnice zapisujejo kar same, po navDihu. Pet let pozneje se je na lističih nočne omarice, na kuhinjski mizi in med stranmi prebranih knjig nabral nov paket srčnic. Te so še bolj drzne, še bolj neposredne in razsvetljujoče. V slovenski literaturi je poezija Mance Košir mali fenomen. Kakor poezija in misli velikih mistikov se srčnice dotaknejo globin naše duše in z njimi zavibrirajo v pomirjujoči resnici. Ljudje srčnice prebirajo v tolažbo sebi, hudo bolnim in umirajočim. Srčnice govorijo o smrti, a tako nežno, da se te nehamo bati. Manca prepleta vesolje zunaj nas in tisto v nas: »Ko se spominjamo, se po nebeški niti spusti, kar smo davno vedeli,« zapiše.

Pesem Čipke iz knjige:

»Nevidne roke klekljajo čipke skozi čas,

v zgarane prste tečejo vzorci Enega.

Tečejo brez začetka in konca v mnogotere oblike.

Nežne in krhke, kot so žile naših teles,

kot je koža po ljubljenju

in oči pred smrtjo.

Čipke, dih večnosti!

V njih sta božje oko in človeško srce razpršena v niti,

ki nas vežejo, prepletajo, združujejo.

Za vedno.«

 

Želimo vam prijeten vikend in čudovite počitnice, naj jih popestri tudi dobro počitniško branje iz naše knjižnice!

Besedilo oddaje Knjižni molj je pripravila

Pia Marincelj Bregar, bibliotekarka iz Knjižnice Kočevje.


 

KNJIŽNI MOLJ

9. 6. 2023

Tokrat vas vabimo med leposlovje, ki je že prav poletno obarvano. Na obzorju se že kažejo obrisi počitnic, dopusta in predvsem užitka ob branju odličnih knjig, ki jih najdete v Knjižnici Kočevje.

COLEMAN, LUCY: POLETJE V ANDALUZIJI

Učila, 2022

Navdih za roman je pisateljica našla med preživljanjem počitnic v nekdanjem samostanu Monasterio de San Francisco v Palmi del Rio, ki se ponaša z bogato zgodovino. V njem so nekdaj prebivali menihi, sedaj pa je priljubljena turistična destinacija. Glavna lika Lainey in Rick je pisateljica izoblikovala prav v sončni Andaluziji. Ustvarila je čudovito ljubezensko zgodbo s pridihom vrhunske kulinarike.

Lainey Summers je zagnana mlada novinarka ugledne kulinarične revije Upscale Dining. Zanjo mora intervjuvati priznanega kuharskega chefa Ricka Oliverja. Oba začutita, da sta na isti valovni dolžini in po spletu okoliščin se Rick odloči, da Lainey ponudi edinstveno priložnost. V Andaluzijo se odpravita na snemanje kuharskega resničnostnega šova, ki ju zbliža še bolj. A štirje tedni druženja v očarljivem španskem ozračju hitro minejo in zdi se, da se bodo njune poti za vedno razšle. Jima bo uspelo, da si priznata, kaj se je v resnici skuhalo med njima in si pustila dati novo priložnost?

Lepa ljubezenska zgodba, ki nas prepriča s svojo toplino, očarljivimi opisi sončne španske pokrajine ter pobliskom v svet izbrane kulinarike.

Odlomek iz besedila:

»Ko se zveza prekine, me zajame občutek praznine ali pa morda jeza zaradi tega, kar se je zgodilo mojim staršem. Če sta dva ustvarjena drug za drugega, je naravnost zločin, če se ljudem dovoli, da povzroči toliko škode, da ju to loči. In s tem se še vedno ne morem sprijazniti.«

MATTHEWS, CAROLE: S TEBOJ ALI BREZ TEBE 

Hiša knjiga, 2022

Življenje z Lysso trenutno ni preveč prijazno. Pravkar je za njo četrti neuspešen in najbolj mučen postopek umetne oploditve, njen partner Jake pa je nad njuno zvezo enostavno obupal. Ob zajtrku jo obvesti, da je konec in zapusti. Lyssa se znajde v vrtincu čustev in težav, ki jim kar ni videti konca. Ko odkrije, da ima Jake v resnici afero za njenim hrbtom, se v njeni notranjosti nekaj prelomi. Odloči se, da bo vzela usodo v svoje roke. V trenutku neprištevnosti se odloči za treking v Nepalu, da bi sebi in drugim dokazala, česa je sposobna.

Izkušnja bivanja, ki ga Lyssa doživi v neokrnjeni naravi, je živo nasprotje t. i. razvitemu svetu. Pisateljica se je tudi sama podala na podoben treking in čeprav gre za na videz lahkoten ljubezenski roman, ji je uspelo prikazati svet in zapletene odnose v njem zelo realistično. Med vrsticami nam nastavi ogledalo, da se vprašamo, kdo zares živi pristno, srečno in izpolnjeno življenje. Nevsiljivo pa opozori tudi na dileme, ki se porajajo v odnosu moški-ženska, želje po družini za vsako ceno ter pomisleki, ki se porajajo ob vprašanjih umetne oploditve in splava.

Odličen roman, ki nas posrka vase in v bralcu prebudi smeh, solze, veselje in žalost. Liki so privlačni, zapleti zanimivi in bralec napeto pričakuje, kaj se bo zgodilo z Lysso v Nepalu ter predvsem kakšne odločitve bo sprejela, ko se vrne nazaj v turobno, sivo, deževno Anglijo.

Odlomek iz besedila:

»Zdi se mi, da bi morale zadoneti fanfare ali bobnarski tuš ali pač nekaj, kar bi zaznamovalo ta trenutek. Pa ni ničesar, zato se skobacam s sedeža in vsi se ubogljivo postavimo v vrsto pred avtobusom, nato pa tam ždimo kot limone. Res pa je, da so nekatere limone videti bolj navdušene kot druge.«

FISHER, KERRY: DRUGAČNA ŽENSKA 

Meander, 2023

Idilična britanska soseska. Čudovite nove hiše, v katere se vselijo tri povsem različne ženske s svojimi skritimi željami in pričakovanji. Kate je mati samohranilka, ki z najstniško hčerko Daisy išče nov začetek, želi si ohraniti popolno anonimnost in svojo zasebnost skrbno skriva – z razlogom.

Sally je uspešna podjetnica s popolnim možem, hišo in življenjskim slogom, ki ji ga zavida marsikdo. A v resnici nima tistega, kar si najbolj želi – otroka. In tu je še Gisela, gospodinja, ki je vso svojo energijo in prizadevanje usmerila v družino – moža, uspešnega podjetnika ter dva otroka na pragu odraslosti.

Slike, ki jih objavljajo na družbenih omrežjih, prikazujejo njihova na videz idilična življenja, za štirimi stenami pa se odvijajo prave osebne drame.

Čudovit roman, ki nas nevsiljivo spomni na ničevost lova za všečki na družbenih omrežjih in v nas budi hvaležnost za prave, resnične prijatelje, ki zmorejo z nami prestati najtežje preizkušnje.

Zgodba, ki jo preberemo na dušek!

Odlomek iz besedila:

»Vsake toliko so kljub krvi, ki mu je tekla po licu, utripajoče luči še vedno osvetljevale izraz, ki sem ga videla že mnogokrat, še zlasti pri moških. To je bila popolna groza, da so ob nekom, ki so ga ljubili, nemočni. Bil je skupni imenovalec človečnosti, ki je povezoval vse ljudi, ne glede na to, ali živijo v hiši s kopalnico za vsako sobo ali z enim samim stranišče, jim jestvine dostavljajo iz Ocada ali iz časopisa izrezujejo vse kupone, da preživijo – nihče ni bil imun na to, da bi izgubil drago osebo, da si ne bi mogel zamišljati, kako bi brez njene prisotnosti sploh lahko vzšel nov dan.«

YOUNG, SAMANTHA: KOZMIČNA LJUBEZEN 

Učila, 2023

Zgodbo izmenjaje pripovedujeta Chris in Hallie. Slednja je načrtovalka porok in ena od njenih strank ji pomotoma pošlje video posnetke svojega nekdanjega fanta Chrisa Ortiza, ki jih ji je pošiljal med bivanjem na Mednarodni vesoljski postaji. Hallie jih skrivaj pogleda ter začne tudi sama Chrisu pošiljati posnetke svojih razmišljanj, a je prepričana, da jih ne bo nikoli nihče videl.

Na zabavi nekdanjega dekleta Chris spozna Hallie v živo in zdi se, da je med njima preskočila iskrica. A življenje je za oba precej razburkano. Hallie je obtičala sredi čustvene vojne, ki jo bojujeta starša po grdi ločitvi, Chris pa ima zelo zapleten odnos z očetom. Čeprav je postal uspešen in slaven astronavt, ne more izpolniti očetovih pričakovanj. Med Hallie in Chrisom se kar iskri, a vendar so med njima tudi skrivnosti, ki si jih bosta morala prej ali slej zaupati. Jima bodo zvezde naklonjene?

Odlomek iz besedila:

»Tu gori mi je všeč, ker ni nobenih oslarij, Darce. Imamo svojo rutino, naloge in upoštevati moramo čustva drug drugega. Ta prostor je večji, kot ljudje mislijo, ampak to ni pomembno, ker smo primorani biti skupaj več mesecev. Če stvari, ki ti gredo na živce, zadržuješ v sebi, se le kopičijo. Ni tako kot na Zemlji, kjer lahko neke stvari pozabiš, ker se pač oddaljiš od nekoga … Tu gori vsak pove, kar si misli. Spopademo se s težavo in gremo dalje. Brez oslarij.«

BONTE, MOJICEJA: NAJPAMETNEJŠE ŽIVALI SVETA

Epistola, 2023

Kaj imajo skupnega šimpanzi, delfini, sloni, psi, hobotnice, golobi, pujsi, vrane, podgane, veverice, papige in koze? Uganili ste! Prav vsi so izjemno pametne živali.

V prikupni slikanici priljubljene slovenske pisateljice za otroke bodo najmlajši spoznali osupljive sposobnosti živali in se urili v spoštljivem odnosu do njih in narave, ki nas obdaja. Zabavne ilustracije Roberta Valčića odlično dopolnjujejo vsebino, slikanica pa ponuja super izhodišče za pogovor z malčki.

Odlomek iz besedila:

»Ali veš, da je bila slovenska golobica zmagovalka največjega tekmovanja golobov na svetu, ko je 600 km dolgo pot preletela v dobrih 12 urah? /…/ Ali veš, da so delfini edine morske živali, ki se prepoznajo v ogledalu?«

TOKARCZUK, OLGA: IZGUBLJENA DUŠA

Mladinska knjiga, 2023

Se vam kdaj zazdi, da je »svet poln ljudi, ki v naglici begajo sem ter tja, prepoteni in hudo utrujeni, in njihovih zaostajočih, izgubljenih duš, ki ne morejo dohajati svojih lastnikov«?

To se je zgodilo tudi Janku, ki je tako zelo in tako veliko delal, da je izgubil svojo dušo. Modra zdravnica mu prišepne moder nasvet – poišče naj miren kraj zase ter tam počaka na svojo dušo. In kaj se je zgodilo potem? 

Izvedeli boste v čudoviti, tenkočutni slikanici izpod peresa nobelove nagrajenke za leto 2018. Ilustratorka Joanna Concejo jo je dopolnila z izjemnimi ilustracijami. Ne preseneča, da je slikanica prejela številne nagrade v letu 2018, med drugim Bologna Ragazzi, Bele vrane, Prix Sorcieres, nagrado IBBY ter nagrado za oblikovanje v Lodžu.  Prevedena je že v več kot dvajset jezikov, v slovenščino pa jo je mojstrsko prevedla Jana Unuk.

Vrhunsko delo, ki nagovarja otroke in odrasle!

V začetek vikenda pa naj vas pospremi misel libanonskega pisatelja in slikarja Kahlila Gibrana iz zbirke aforizmov Pesek in pena: »Lahko pozabiš človeka, s katerim si se smejal, nikoli pa ne pozabiš tistega, s katerim si jokal.«

Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.