Beri je s Koroške odpotoval preko reke Mure v Prekmurje. Ste uganili, zakaj ima ta pokrajina takšno ime? PREK(o) (reke) MUR(j)E.

Obiskal je središči Lendave in Murske Sobote, ogledal si je nekaj cerkev, dvorcev in gradov, pa plavajoče mline na reku Muri … Raziskoval je vinograde in hribčke Goričkega. Pokrajina se mu je na splošno zdela zelo ravna, da je vedno lahko videl daleč na okoli. Opazil je, da tam ljudje, pa celo živali, govorijo zelo čudno, da jih je komaj kaj razumel in je moral dvekrat preveriti, če je še vedno v Sloveniji. Ampak kaj kmalu se je navadil nanje in tam spoznal čudovite prijatelje. Izvedel je, da iz Prekmurja izvira ljudska pesem Marko skače … Jo poznate? V Prekmurju se je Beri še posebej spoprijateljil z družino štorkelj in tam je slišal zgodbo O treh grahih, ki jo je mama štorklja pred spanjem povedala svojim malim štorkljicam in štorkom. V zgornjem videu ji lahko prisluhnete tudi vi!

Ko so Berija vprašali, kaj mu je v Prekmurju najbolj všeč, je brez premisleka izstrelil: Prekmurska gibanica! Mmmm, tako slastna in še boljša kot sam med! Jedel je tudi bograč in bujto repo, ter za domov dobil še steklenico domačega bučnega olja.

Če se boste sami kdaj potepali po Prekmurju, vam Beri priporoča, da se povzpnete na Vinarium, najvišji stolp v Slovenij iz katerega boste lahko občudovali krasen razgled. V Doživljajskem parku Vulkanija se lahko naučite vse o vulkanih, zelo zanimivo virtualno izkušnjo spoznavanja Prekmurja pa lahko doživite v Paviljonu Expano v Murski Soboti. Prekmurje pa ponuja tudi mnoge toplice z bazenčki, vendar se Beriju tokrat ni uspelo pretihotapiti vanje.

V kotičku medvedka Berija v naši knjižnici vas že čaka mnogo knjig, ki so kakorkoli povezane s Prekmurjem. Vabljeni ste, da si jih izposodite, trenutno izposoja poteka samo brezstično, tako da je najbolje, da pokličete v knjižnico in se s knjižničarko že v naprej dogovorite, kaj bi si radi izposodili.

Če pa želite, lahko izdelek, s katerim boste sodelovali v Dogodivščini medvedka Berija, izdelate po pravljici O treh grahih. V zgornjem videu si  lahko ogledate nekaj umetnin, ki smo jih od vas v knjižnico prejeli do sedaj! Še posebej nas je razveselilo sporočilo Oskarja, ki nam je poslal sliko sebe med ustvarjanjem. Tisto, kar je ustvaril, pa je za enkrat še presenečenje!

Fotografije vaših izdelkov ali pa fotografije vašega ustvarjanja, nam lahko pošljete tudi na e-mail naslov knjiznica.kocevje@gmail.com. Upamo, da ste med prej prikazanimi risbicami videli tudi kakšno svojo, če pa je še niste, jo bomo zagotovo pokazali v februarskem videu!

Do naslednjič vam želimo veliko ustvarjalnih idej in veliko dobrih zgodb! Berite z Berijem tudi vi!