KNJIŽNI MOLJ

6.1. 2023

Z novim letom novim knjigam in zgodbam naproti …

 

GIMNAZIJA KOČEVJE: LETA, KI DAJO ZALETA : ZBORNIK OB 140-/150-LETNICI GIMNAZIJE IN SREDNJE ŠOLE KOČEVJE

Gimnazija in srednja šola Pokrajinski muzej, 2022

Ob 150-letnici delovanja gimnazije smo v preteklem letu obeležili tematsko leto z naslovom 150 let srednjega šolstva na Kočevskem. Tega je pospremila razstava Pokrajinskega muzeja Kočevje. Kot dopolnitev in spomin na razstavo in tematsko leto je bil v sodelovanju Pokrajinskega muzeja Kočevje ter Gimnazije in srednje šole Kočevje izdan obsežen Zbornik ob 140-/150-letnici Gimnazije in srednje šole Kočevje: Leta, ki ti dajo zaleta. Ta je od nedavnega na voljo za izposojo tudi v naši knjižnici.

Razstava in zbornik prikazujeta zgodovinski razvoj kočevske gimnazije ter njen pomen in vlogo v 150 letni tradiciji. Dopolnjujeta jo oris srednjega poklicnega in strokovnega šolstva ter kulturno-umetniško ustvarjanje njenih profesorjev in dijakov. Razstavo in pripadajoča besedilo so pripravili Ivan Kordiš, Živa Ogorelec, Vesna Jerbič Perko in Mihael Petrovič ml., v zborniku pa so dodana še besedila nekaterih bivših in sedanjih profesorjev in dijakov. V zborniku so tudi fotografije razstavljenih predmetov, med njimi maturantski ključ, maturantski plakat iz leta 1954, ki ga je izdelal Jože Centa, torba (aktovka) in kolo dolgoletnega ravnatelja prof. Hermana Kotarja, stol prof. Miloša Humeka, risalna deska iz stare gimnazijske risalnice, dijaška glasila ter stara učila za pouk biologije, fizike in kemije.

Vabljeni tako na ogled razstave, ki bo v Pokrajinskem muzeje Kočevje na voljo do jeseni 2023, kot tudi k prebiranju zbornika, v katerem boste izvedeli marsikatero zanimivost iz zgodovine srednjega šolstva na Kočevskem. Prepričani smo, da boste med vrsto starih fotografij ugledali tudi kakšen znan obraz. J

Iz knjige:

„Z odpustitvijo nemških učiteljev je kočevska gimnazija leta 1919 dobila svojega prvega slovenskega ravnatelja. Za krajše obdobje je bil to duhovnik Frančišek (Franc) Saleški Watzl, ki je sicer v Kočevju že vrsto let poučeval verouk, pa tudi zgodovino, zemljepis, slovenščino in druge predmete.“

 

DEBELJAK, LUKAS: POZNATI KOT VODA

Center za slovensko književnost, 2022

Mlad, a že nekaj let dejaven pesnik, Lukas Debeljak, sin Aleša Debeljaka in Erice Johnsson Debeljak, v svojem prvencu, ki je konec preteklega leta izšel pri Centru za slovensko književnost, z diskurzivno liriko v različnih formah preiskuje meje besede, glasu in misli.

Drobna zbirka pesmi nenavadnih oblik je posebno pesniško doživetje – tako kot voda prevzame obliko predmeta, ki ga napolnjuje, tako pričujoča poezija počne z bralcem, celo s poezijo kot tako. Debeljakova pesniška govorica na vsakem koraku preseneča: pesniški eksperiment nas potegne v povsem svojevrstno izražanje, tok misli, asociacije, ki nimajo vedno smisla, pa vendar zazvenijo v nas, da jih začutimo.

V zbirki Poznati kot voda se zelo organsko izmenjujejo krajše, bolj lirične pesmi, in daljše pesmi v prozi, oboje pa zahtevajo veliko angažmaja. Daljše pesmi delujejo kot kratki filmi, bralčevo oko pa se spreminja v kamero, čeprav je tudi na kamero vedno mogoče vplivati ali jo prevarati.

»Poznati kot voda pomeni ne ustavljati se zaradi lepote, poštirkanosti, polikanosti, elegantnosti, temveč se razlivati vse naokrog, medtem ko se dogaja prvovrstno poigravanje s fikcijo in metafikcijo.« je o zbirki zapisala literarna kritičarka Veronika Šoster.

Nenavadna zbirka pesmi, ki si nedvomno zasluži pozornost, nas potegne v neko drugo dimenzijo, kjer je realnost zamaknjena, izkrivljena, a po drugi strani toliko bolj kristalno jasna.

Iz knjige:

»Človek lahko gleda gor. Lahko vidi. So nakovala in klavirji v padanju, vetroplovne plastike, modrorumene, so ptice, ki se sporazumevajo z oblačjem, da postanejo oblaki vsi opisi ptic. So migracije. So meglice, ki bdijo nad svetovno ravnino, kot jo je odkril Tales in potem spet internet, so izvotljene svetlobe, modrorumene, prelepe modrorumene, veš, o katerih govorim, te resničnosti, ki služijo metaforam, chemtraili in teorije, sistemi, sanje, tam še zmeraj Malaysian Airlines Flight 370, nedotaknjen zdaj, prost tam skoz šive neba. Vse to, kar je nebo, v enem pogledu. Človek lahko gleda gor. Lahko ne vidi.”

 

CIRMAN, SABRINA IN KONCILIJA, ANJA: ŽIVJO, OPICI! : LOGOPEDSKA SLIKANICA

IIustracije: Anja Držanič

ALBA 2000, 2022

Slovenki in soustanoviteljici spletne strani Logopedski kotiček, Sabrina Cirman in Anja Koncilija, sta logopedinji, zaposleni v zdravstvenem domu, kjer se pri svojem delu srečujeta predvsem z mlajšimi predšolskimi otroki z različnimi odstopanji v govorno-jezikovnem razvoju in komunikaciji. Na prostovoljni spletni strani logopedskikoticek.si ponujata informacije o razvoju govorno-jezikovne komunikacije predšolskih otrok in napotke za spodbujanje komunikacije, govora in jezika v predšolskem obdobju.

V prejšnjem letu sta skupaj izdali prikupno logopedsko slikanico z naslovom Živjo, opici!. Slikanica je namenjena spodbujanju razvoja oglašanja in posnemanja gest, besed ter enostavnih stavkov pri predšolskih otrocih. Besedilo slikanice je sestavljeno iz preprostega osnovnega besedišča in enostavnih izjav, razumevanje vsebine pa je otrokom olajšano s simpatičnimi ilustracijami, ki nazorno prikazujejo dogajanje v zgodbi. Slikanici so dodatni tudi napotki za branje, ki odraslim pomagajo pri prebiranju vsebine in spodbujanju razvoja govorno-jezikovne komunikacije otrok. Čeprav je knjiga v izvoru namenjena otrokom od 3. do 9. leta starosti, ki imajo težave v govorno-jezikovnem razvoju in komunikaciji, bo s svojo simpatičnostjo in pozivom k komunikaciji z opicama pritegnila in zabavala tudi mlajše otroke.

Iz knjige:

»Opici jesta banane. Majhna opica je majhno banano. Am! Am! Am! Velika opica je veliko banano. Am! Am! Am! Ojoj! »Ni več banan!« »Ni, ni!««

 

STARK, ULF: MALA KNJIGA O LJUBEZNI

Ilustracije: Ida Björs

Prevod: Danni Stražar

Založba Zala, 2022

Ulf Stark je eden najbolj znanih in vsestranskih švedskih avtorjev, ki je v svojih delih z igrivo, nedolžno prebrisanostjo vključeval tako vzvišeno kot nizko, običajno in nenavadno, pri tem pa marsikdaj izhajal iz svojih spominov na otroštvo in očeta. Nekaj svojih knjig je predelal v scenarije in zanje prejel vrsto nagrad: švedsko Augustovo nagrado, nemško Jugendliteraturpreis in emmyja za izviren scenarij za dansko televizijsko serijo. Stremel je k temu, da bi njegove knjige odsevale “humor in pogum za soočanje z življenjem” in “da bi mu uspelo v izvabiti blišč življenja.”

V Mali knjigi o ljubezni učenec Fred v enajstih poglavjih pripoveduje svoje doživljanje kratkega predbožičega obdobja v času 2. svetovne vojne. Njegov oče je bil vpoklican v vojsko, da brani severno švedsko mejo. Medtem se Fred pogovarja z ventilom v garderobni sobi in se pretvarja, da ga čezenj sliši njegov oči. Fred skuša čas prebiti kar se da normalno: hodi v šolo, se druži s svojim najboljšim prijateljem Oskarjem in sanjari o sošolki Elsi. Elsa, deklica močnejše postave in drobno skodranih las je najboljša v razredu v polaganju rok in čeprav noslja, je prav ona tista, v katero se je čisto zaljubil. Zvečer se Fred vrača domov k noseči mami, ki dodaten denar v težkih časih služi kot sprevodnica na tramvaju. Tudi Fred se trudi nekaj zaslužiti, če ne drugega vsaj božično drevesce, zato pomaga prodajalcu božičnih jelk. Nekoč pride po svojo jelko tudi lepa gospa, ki Freda za pomoč nagradi z napitnino, stekleničko z ostankom svojega parfuma in čokolado. Fred sanja, da je bila to vila, ki bo poskrbela, da bo za božič vse tako, kot bi moralo biti. Za božič se res zgodi čudež in prav posebno presenečenje …

Neverjetno, koliko lepote, topline, sreče in miru je zajeto v tej drobni knjižici, ki jo spremlja tako hudo,  mrzlo in nemirno ozadje. Knjiga, ki je primerna za 2. triado osnovnošolcev, a greje tudi srca starejših bralcev, pred nas razpira moč prijaznih dejanj, optimizma in poguma.

Iz knjige:

»”Hvala za pismo,” je rekla. “Lepo je. Še posebej tisto “ravno obratno”.”

“Precej kratko je,” sem rekel.

“Kratko, a dobro,” je rekla. “Jaz mislim enako.”

“V kakšnem smislu?”

“O tebi. Ravno obratno od tega, da mi nisi všeč.”

Več ni bilo treba reči. Hodila sva drug ob drugem in bila vesela.«

 

Ne pozabite: v kolikor se vem zgodi, da pozabite naslov in avtorja opisanih knjig, pokukajte na našo spletno stran knjiznica-kocevje.si, kjer lahko najdete celoten arhiv tekstov oddaj Knjižni molj, opise posameznih priporočenih knjig pa lahko poiščete tudi pod zavihkom »Priporočeno branje«.

Ob kovanju zaobljub za novo leto se lahko spomnite tudi na branje: družabno omrežje Goodreads (na spletni strani https://www.goodreads.com/) omogoča, da si na začetku leta zastavite bralni cilj, sproti beležite knjige, ki jih boste v naslednjem letu prebrali, ob tem pa spremljate, kako blizu ste zastavljenemu cilju. Pri motivaciji za branje pa vam lahko pomaga tudi udeležba v naši Bralni znački za odrasle. Pa saj je vseeno: na spletni strani, v papirnatem zvezku, na telefonu ali kar v glavi; za nekoga 1 knjiga na teden, za drugega 1 na mesec, za nekatere morda zgolj kupček knjig med poletnimi počitnicami: naj bo le v letu 2023 vsaj kakšna prebrana knjiga več kot v letu 2022!.

Besedilo oddaje Knjižni molj je pripravila

Pia Marincelj Bregar, bibliotekarka iz Knjižnice Kočevje.