Beri se je iz Štajerske podal na Koroško. Obiskal je Ravne na Koroške, Črno na Koroškem, Slovenj Gradec, ogledoval si je zanimive skulpture in odkrival skrivnostno podzemlje Pece … Koroško v času Miklavža obiščejo prav posebno grozni parklji iz Avstrije, ki jim pravijo kar krampusi. Našega Berija so tako dobro prestrašili, da komaj čaka, da pobegne na naslednjo dogodivščino. Na potepanju okoli Pece pa je Beri ob druženju z gozdnimi živalmi slišal koroško ljudsko pravljico Mojca Pokrajculja, za katero ste gotovo slišali tudi vi.

V zgornjem videu ji lahko ob branju knjižničarke Pie prisluhnite še z nami!

Če se boste sami kdaj potepali po Koroški, vam Beri priporoča, da se podate po Vorančevi poti, obiščete »Prežihovo bajto«, kjer se nahaja spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja oz. Prežihovega Voranca in pa votlino kralja Matjaža z  njegovim bronastim kipom, kjer naj bi po legendi pod goro Peco za mizo spal Kralj Matjaž, toliko let, da se mu bo brada kar 9x ovila okoli mize!

Najbrž se sprašujete, zakaj je na tretjem krogcu na kupončku medvedka Berija ena čudna žival, ki je sodi najbolj v naše kraje. To je alpaka. Alpaka je udomačena vrsta južnoameriške kamele in je podobna majhni lami. Alpake in lame s zadnje čase zelo priljubljene med otroci zaradi svoje prikupnosti. Kmetija na Koroškem vam omogoča, da se z njimi pobliže spoznate tudi v živo, pridružijo se vam celo na pikniku.

V knjižnici pa lahko najdete še mnogo knjig, slikanic, pravljic in pripovedk iz teh koncev, ali pa takih, v katerih nastopajo tudi prebivalci teh krajev. Vabljeni ste, da si jih izposodite in odkrijete še več o deželah, kjer se je potepal naš medvedek. Če pa želite, lahko izdelek, s katerim boste sodelovali v Dogodivščini medvedka Berija, izdelate po pravljici o Mojci Pokrajculji, njenem piskerčku in živalih, ki jih je vzela pod streho.

Knjižničarke se že veselimo vaših izdelkov, ki nam ji lahko pošljete tudi na email naslov knjiznica.kocevje@gmail.com. Tiste, ki jih boste poslali po e-pošti, bomo pokazali v januarskem videu Berimo z Berijem!

Vse lepo do naslednjič in berite z Berijem tudi vi!